TÜİK Verilerine Göre Nüfusun Yüzde 7'si Köylerde Yaşıyor

TÜİK Verilerine Göre Nüfusun Yüzde 7'si Köylerde Yaşıyor

Türkiye'de nüfusun %93'ü şehirlerde, %7'si ise köylerde yaşarken, üç köyde sadece birer kişi yaşıyor. 2023'te nüfus 85 milyon 372 bin 377 kişiye yükseldi. Köylerdeki nüfus %5,4 arttı. Türkiye'nin üç köyünde ise sadece birer kişi yaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yapılan Türkiye'nin demografik yapı analizi, ilginç detayları gün yüzüne çıkarıyor. Nüfusun %93'ü, şehirlerin merkezlerinde konumlanırken, %7'si ise belde ve köylerde yaşam sürdürüyor. En kalabalık köy Karabük'ün Bostanbükü iken, en tenha köyler Bitlis'in Kayalıbağ, Siirt'in Çattepe ve Şırnak'ın Ağaçyurdu. İşte detaylar...

GENEL NÜFUS DURUMU

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 yılında ülke nüfusu önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişiye yükseldi. Bu artışın büyük çoğunluğu il ve ilçe merkezlerindeki nüfusta görüldü.

İL VE İLÇELERDE NÜFUS DEĞİŞİMİ

Nüfusun büyük çoğunluğu il ve ilçe merkezlerinde toplanmış durumda. Ancak 30 büyükşehir dışındaki bölgelerdeki belde ve köylerde yaşayanların oranı, %6,6'dan %7'ye yükselmiş durumda.

KÖY NÜFUSUNDA ARTIŞ YAŞANDI

Belde ve köylerdeki nüfus, geçen yıla göre %5,4 oranında artarak 5 milyon 973 bin 85 kişiye ulaştı. Bu, köylerin hala önemli bir yaşam alanı olduğunu gösteriyor.

EN BÜYÜK VE EN KÜÇÜK NÜFUSLU ŞEHİRLER VE KÖYLER

İstanbul, ülkenin toplam nüfusunun %18,4'ünü barındırırken, Bayburt ise en az nüfusa sahip şehir olarak kaydedildi. Köylerde ise en yüksek nüfus Afyonkarahisar'da bulunurken, en düşük nüfus ise Tunceli'de yer alıyor.

TÜRKİYE'NİN EN KALABALIK VE EN TENHA KÖYLERİ 

Ülke genelinde 10 veya daha az kişinin yaşadığı 27 köy belirlendi. Bu rakamın yanında, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip 514 köy bulunuyor.

EN KALABALIK KÖYLER

Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü, 6 bin 64 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak öne çıkıyor. Ardından, Uşak'ın Mende köyü 5 bin 511 kişi, Kırklareli'nin Karakoç köyü 5 bin 494 kişi, Yalova'nın Samanlı köyü 5 bin 457 kişi ve Adıyaman'ın Taşpınar köyü 5 bin 154 kişiyle en kalabalık köyler listesinde öne çıktı.

EN TENHA KÖYLER

Geçen yıl sonunda Türkiye'nin en tenha köyleri şöyle sıralandı: Bitlis'in Kayalıbağ köyü, Siirt'in Çattepe köyü ve Şırnak'ın Ağaçyurdu köyü, her birinde sadece bir kişi yaşıyor. Diğer yandan, Kütahya'nın Kalfalar köyü, Şırnak'ın Cevizdüzü köyü, İdil'in Mağaraköy köyü, Bingöl'ün Akımlı köyü, Çanakkale'nin Kazabat köyü, Hakkari'nin Dilekli köyü, Kars'ın Evyapan köyü ve Siirt'in Kovanağzı köyünde ise sadece 5 kişi ikamet ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler