Tapu Kadastro Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tapu Kadastro parsel sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Aynı zamanda Tapu kadastro sistemi üzerinden de sorgulama yapılabilir. Tapu kadastro parsel sorgulama yapmak, taşınmazın konumunun tespit edilmesi açısından önemlidir.
Tapu Kadastro parsel sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Aynı zamanda Tapu kadastro sistemi üzerinden de sorgulama yapılabilir. Tapu kadastro parsel sorgulama yapmak, taşınmazın konumunun tespit edilmesi açısından önemlidir.
Taşınmazların adresinin ve sınırlarının belirlenmesinde bazen sorunlar olabilir. Bu nedenle parsel sorgulama işlemi yapılır. Güncel sınırların ve adres bilgilerinin belirlenmesinde bu işlemin önemi büyüktür.
Parselin anlamı toprak parçasıdır. Bu toprak parçasının sınırları bellidir. Parsellerin sahibi bir ya da birden daha fazla kişi olabilir. Parsel sorgulama işlemleri, alım-satım işlemleri öncesinde mutlaka yapılmalıdır.
Birbirinden farklı parsel çeşitleri vardır. Parseller, kadastro ve imar parseli olarak sınıflandırılır. Kadastro adasında bulunan parseller, kadastro parseli olarak ifade edilir. Bu parsellerin hem sınırları hem de sahipleri bellidir.
İmar yapılması mümkün olan parseller, imar parselidir. Kadastro parsellerinin sonradan imara açılması mümkündür. Bu nedenle parselin güncel durumunun sorgulanmasında fayda vardır.
TAPU KADASTRO PARSEL SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?
Tapu kadastro parsel sorgulama yapmak için iki farklı yöntem vardır. E-Devlet üzerinden ilgili belediyenin sayfasından sorgulama yapılabilir. Bunun yanı sıra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasından da sorgulama yapılabilir.
Sorgulama işlemleri, adres üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda harita üzerinden parselin durumu görüntülenebilir. Parsel durumunu öğrenmek isteyenler, e-Devlet şifresini kullanarak e-Devlet sistemine giriş yapmalıdır.
E-Devlet sistemine giriş için e-imza kullanılabilir. Sisteme giriş için mobil imza da kullanılabilecek yöntemler arasındadır. Tapu kadastro parsel sorgulama işlemlerinin online olarak yapılması, gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde kolaylık sağlar.
Tapu kadastro parsel sorgulama işlemi ile parselin bulunduğu konum öğrenilir. Aynı zamanda tapu ve pafta bilgileri de alınır. Taşınmazın bulunduğu arazinin konumu, sorgulama neticesinde öğrenilir.
Taşınmazların yer aldığı konum; şehir, ilçe, mahalle olarak görüntülenir. Ayrıca ada bilgilerine de ulaşılır. Parselin hem şahıslara hem de tüzel kişilere ait olması mümkündür. Ada içerisinde birden daha çok parsel yer alabilir. Adaların etrafında göl ve akarsular bulunur.
E-DEVLET’TEN TAPU KADASTRO PARSEL SORGULANIR MI?
E-Devlet’ten tapu kadastro parsel sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adreste ilk olarak “Giriş Yap” seçeneğine tıklanır.
Gelen kısımda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.
Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresini girmek gerekir. “Şifremi unuttum” yazan kısımdan e-Devlet şifresini yenileyebilirsiniz. Şifresi olmayanlar, PTT şubesine giderek yeni şifre alabilir.
Şifre ve kimlik numarası girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
E-Devlet sisteminde arama alanına “Parsel” yazılarak sorgulama yapılır. Taşınmazın bulunduğu belediyenin sayfasından sorgulama yapılabilir. Örneğin taşınmaz, Arnavutköy Belediyesindeyse “İmar Durum Bilgisi Sorgulama(Arnavutköy) yazan kısımdan sorgulama yapılabilir.
Gelen ekranda sorgulama formu yer alır. “Adres Bilgileriyle Sorgu” seçeneğinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda “Ada/Parsel Bilgileriyle Sorgu” seçeneği de tercih edilebilir. Sorgulama için mahalle adı seçilmelidir.
Mahalle adından sonra cadde ve sokak adı seçilir.
Dış kapı numarası kısmı da doldurulduktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır.
TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN NASIL PARSEL SORGULANIR?
Tapu kadastro genel müdürlüğünden sorgulama yapmak için tkgm.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adresten “Parsel Sorgu” seçeneği tercih edilir.
Gelen ekranda; idari, adres, analiz ve coğrafi seçeneklerinden sorgulama yapılabilir. İdari sorgulama yapılacaksa ilk olarak il ve ilçe seçilmelidir. Ardından mahalle, ada ve parsel bilgileri seçilir. “Sorgula” yazan alana tıklanarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
Coğrafi kısmından sorgulama yapmak için enlem boylam bilgileri girilir. Ardından “Sorgula” yazan alana tıklanır. Tapu Kadastro parsel sorgulama yapmak sorunsuz bir şekilde parselin sınırlarını öğrenmek açısından önemlidir.
Sorgulama sonucuna göre haritada parselin yeri gösterilir. Parselin yeri öğrenildikten sonra sınırların belirlenmesinde karışıklık ortaya çıkmaz.
TELEFONDAN PARSEL SORGULAMA YAPILIR MI?
Telefondan parsel sorgulama yapmak için parsel sorgulama uygulaması indirilmelidir. Bu uygulama sayesinde farklı kriterlere göre sorgulama yapılabilir. Tarlalar, araziler ve diğer gayrimenkuller için yapılacak sorgulama neticesinde adresler kolayca bulunur.
Uygulama üzerinden sorgulama yapmak için gereken bilgiler, sisteme girilmelidir. İdari, analiz, adres ve coğrafi bilgilere göre sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunun için il, ilçe, ada ve parsel bilgileri girilmelidir.
Tüm parsellerin genişliği farklı olabilir. Genişlik bilgisine ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır. Söz konusu parselin kimin olduğunu öğrenmek için bizzat Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne gidilmelidir.
Sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Ancak e-Devlet’ten sorgulama için belli bir şart vardır. TAKBİS’e kayıtlı olanlar, e-Devlet’ten sorgulama yapabilir.
Sorgulama işleminin yapılmaması halinde dolandırıcılık olayları ve çeşitli karışıklıklar meydana gelebilir. Adreste belirtilen yerin tam olarak tespit edilememesi, hatalı işlemler yapılmasına yol açar. Aynı zamanda tarla, arsa gibi alanlar için sınır anlaşmazlıkları yaşanabilir.
Hatalı bilgiler nedeniyle yapıların sınırları doğru belirlenemeyebilir. Bu tür anlaşmazlıklarda uzayan dava süreçleri nedeniyle yatırımların boşa gitmesi, zaman ve para kaybı gibi durumlar yaşanır. Yaşanacak sorunların en başından engellenmesi, parsel sorgulama işlemi ile mümkündür.
Parsel sorgulama işlemi sonrasında harita üzerinden tam olarak sınırları görmek mümkündür. Böylece olası karışıklıklar, henüz meydana gelmeden engellenebilir. Ayrıca yatırımlar da sorunsuz bir şekilde yapılır.
DETAYLI PARSEL SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Detaylı parsel sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Bunun yanı sıra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ekranından da sorgulama yapılabilir. Sorgulama için gerekli bilgiler, sisteme girilmelidir.
Bir gayrimenkulü satın almaya karar veren kişiler, parsel ve ada bilgilerini öğrenmelidir. Parçalı araziler, parsel olarak isimlendirilir. Adalar ise parsel topluluğu olarak ifade edilebilir. Ada ve parsel bilgileri, bir gayrimenkulün kimliği manasına gelir. Bu kimlik bilgilerini öğrenmek için sorgulama işlemi yapılır.
Pafta, tapu ve konum bilgileri, sorgulama neticesinde öğrenilir. Ayrıca parselin harita üzerindeki konumuna da ulaşılır. Parsel sorgulama için e-Devlet sistemine girilebilir. Gerekli işlemler, turkiye.gov.tr adresinden yapılabilir. Bu adresten ilgili belediyenin sorgulama sayfasına ulaşılabilir.
Sorgu yapılacak bir diğer adres parselsorgu.tkgm.gov.tr adresine girilebilir. Bu adresten il, ilçe, ada bilgilerine göre sorgulama yapılır. Analiz tipi seçilerek de sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Analiz tipi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:
Alım satım yoğunluğu
Bağımsız bölüm ipotekli satış
Bağımsız bölüm satış
Ana taşınmaz ipotekli satış
Ana taşınmaz satış
Analiz tipi seçildikten sonra il ve ilçe seçilir. Yoğunluk haritası ve küme haritası şeklinde görüntüleme yapılabilir. Görüntüleme işlemleri yapıldıktan sonra gerekli bilgiler, resmi işlemlerde kullanılabilir.
PARSEL SORGULAMA NE İŞE YARAR?
Parsel sorgulama yapmak, harita üzerinde parselin konumunu görmenizi sağlar. Pafta, tapu bilgileri de öğrenilebilir. Sorgulama işlemleri, online olarak kolay bir şekilde yapılabilir. Sorgulama neticesinde edinilen bilgiler, özellikle alım satım süreçlerinde önemlidir.
Parsel sorgulama işlemleri, satın alınmak istenen gayrimenkulün resmiyette nasıl göründüğünün anlaşılması açısından önemlidir. Aynı zamanda dolandırılma ve yanlış konum üzerinden işlem yapma durumlarının önlenmesi sağlanır.
Ada ve parsel bilgilerinin, tapu örneğine uygun olması önemlidir. Ayrıca konutun fiziki çevre bilgileri de parsel sorgulama sonuçlarına uygun olmalıdır. Sorunsuz bir şekilde gayrimenkul satın almak için mutlaka sorgulama işlemleri yapılmalıdır.
Parsel sorgulama neticesinde gerekli bilgilere kolayca erişim sağlanır. Tapu Kadastro parsel sorgulama yapmak için adres bilgileri yeterlidir.
antalyahaber.tv
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.