T.C. Kimlik No İle SGK Gün Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. Kimlik No İle SGK Gün Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik no ile SGK gün sorgulama yapmak için e-Devlet sistemine girilmelidir. Kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresi de sisteme giriş için kullanılır.

T.C. kimlik no ile SGK gün sorgulama yapmak için e-Devlet sistemine girilmelidir. Kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresi de sisteme giriş için kullanılır. T.C. kimlik no ile SGK gün sorgulama yaparak emekliliğinize ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz. 

Sigortalı olarak çalışırken adınıza ödenen primler, belli bir sürenin sonunda emeklilik hakkı elde etmenizi sağlar. Sigorta primleri, SSK’lıların işverenleri tarafından ödenir. BAĞ-KUR sigortalıları, kendi primlerini kendi öder. Emekli Sandığı kapsamında olanların primleri ise ilgili kurumlar aracılığıyla yatırılır. 

Prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi şartlarının sağlanması ile emeklilik hakkı elde edilir. Primlerini düzenli olarak ödemeyenler için bazı yaptırımlar öngörülebilir. Primlerini ödemeyen BAĞ-KUR sigortalılarının sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün olmaz.

Primleri eksik olanlar, emeklilik başvurusu yapamaz. Emekli olmak için bir gün bile prim eksiği olmaması gerekir. Hastalık sigortası, ölüm aylığı gibi düzenlemeler için de belli bir gün prim ödenmesi şarttır. 

SGK GÜN SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?

SGK gün sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adresten kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sorgulama yapılır. Sorgulama yapmak isteyenlerin tercih edebileceği bir diğer giriş yöntemi ise e-imzadır. E-imzanın yanı sıra mobil imza da giriş için kullanılabilir.

SGK prim ödemelerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Ödenecek prim miktarı, yıllara göre değişiklik gösterir. Her ay, prime esas kazanç üzerinden hesaplanan tutar kadar ödeme yapılır. 4A kapsamında çalışanların ve onların işverenlerinin ödedikleri primler şöyledir:

  • %14 SGK primi 1878,03 TL

  • %1 işsizlik sigortası primi 134,15

  • Çalışandan yapılan kesinti toplamı 2012,18 TL

  • %15,5 SGK primi işveren payı 2079,25 TL

  • %2 işveren işsizlik sigortası primi 268,29 TL

Prim ödemeleri yapıldıktan sonra asgari ücretlinin işverene toplam maliyeti 15,762,04 TL’dir. İşverenlerin yanı sıra çalışanın brüt maaşından da kesintiler yapılır. BAĞ-KUR sigortalıları, kendi prim ödemelerini kendileri yapar. 

E-DEVLET’TEN SGK GÜN SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Devlet’ten SGK gün sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. E-Devlet sistemine ulaştıktan sonra “Giriş Yap” yazan alandan işlemlere devam edilir. 

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresini hatırlamayanlar için “Şifremi Unuttum” yazan kısımdan işlem yapabilir. Bu sayede mevcut şifreyi yenilemek mümkün olur. 

Kimlik numarası ve şifre bilgisi girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

“Çalışma Hayatım” yazan kısımdan prim ödeme gün sayıları görüntülenebilir. Görüntüleme işlemleri; 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı yapılabilir. 

“4A tescili emeklilik bilgileri” kısmından 4A’lılar için sorgulama yapılabilir. “4B tescili emeklilik bilgileri” kısmından 4B kapsamında olanlar sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir. 4C için sorgulama işlemi “4C tescili emeklilik bilgileri” kısmına tıklanmalıdır. 

4A GÜN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

4A gün sorgulama yapmak için e-Devlet sistemine girilmelidir. E-Devlet sistemi üzerinden kolayca sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Sorgulama işlemleri sırasında 4A tescil başlangıç bilgisine ulaşılır. 

Hizmete başlama tarihi, sorgulama sonucunda öğrenilir. Kişinin mevcut yaş bilgileri gösterilir. Ayrıca emekli olmak için kalan yaş da belirtilir.

Prim ödeme gün sayısı ve emeklilik için kalan gün sayısı ekranda yer alır. Ayrıca tamamlanması gereken sigortalılık süresi de öğrenilebilir. 

Söz konusu sigortalının 4A kapsamında yararlanabileceği iki farklı emeklilik seçeneği vardır. Bunlardan biri 58 yaş, 7200 gündür. Bir diğer emeklilik seçeneği ise 61 yaş ve 5400 gündür. Emeklilik şartları sağlandığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılabilir. 

4B GÜN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

4B gün sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. “4B tesciline göre emeklilik bilgileriniz” kısmından gerekli işlemler yapılabilir. 4B tescil başlangıç tarihi, buradan görüntülenebilir. 

T.C. kimlik no ile SGK gün sorgulama yaparak 4B ile ilgili detaylara ulaşılır. Hizmete başlama tarihi, prim ödeme gün sayısı; tescil bilgileri kısmında gösterilir. Yaş ve toplam sigortalılık süresi belirtilir.  

Söz konusu sigortalı için iki farklı emeklilik koşulu vardır. Bunlardan biri 60 yaş, 5400 gün ve 15 yıl sigortalılık süresidir. Bir diğer emeklilik koşulu ise 58 yaş, 9000 gün ve 25 yıl sigortalılık süresidir. 

Sorgulama neticesinde emeklilik için kalan süreler gösterilir. Sigortalının 1532 ya da 5132 gün daha prim ödemesi gerekir. Sigortalı, yaş şartını sağlamak için 20 yıl 8 ay 6 gün beklemelidir.

4C GÜN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

4C gün sorgulama yapmak için “Çalışma Hayatım” kısmına girilmelidir. Buradan “4C tesciline göre emeklilik bilgileriniz” kısmına tıklanır. 4C tescil başlangıcının ne zaman olduğu, burada gösterilir. 

Hizmet başlama tarihi ve prim ödeme gün sayısı, ekranda gösterilir. Sigortalının yaşı ve sigortalılık süresi, bu kısımdan öğrenilebilir. 

4C kapsamında emeklilik şartı, 58 yaş ve 25 yıl olarak belirtilmiştir. Sigortalının yaş şartını sağlaması için 20 yıl, 8 ay ve 6 günü vardır. Sigortalılık süresinin tamamlanması için 12 yıl ve 18 gün vardır. 

Sigortalı gerekli şartları sağladıktan sonra emeklilik için başvuru yapabilir. Başvuru, SGK tarafından onaylandıktan sonra emeklilik maaşı ödemelerine başlanır. Emeklilik maaşı, başvuruyu takip eden ayda ödenmeye başlar. Ancak başvuru yoğunluğuna bağlı olarak ödemeler gecikebilir. 

EMEKLİLİK İÇİN SGK GÜN SAYISI KAÇ OLMALI?

Emeklilik için gereken SGK gün sayısı, sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösterir. Sigorta başlangıç tarihi, 08.09.1999 öncesinde ise EYT hakkından yararlanılabilir. 

15 yıl sigortalılık süresi ve prim ödeme sün sayısı şartı sağlanırsa emekli olunabilir. 08.09.1999 öncesi için yaş şartı aranmaz. 08.09.1999-20.04.2008 tarihleri arasında sigortalı olanların tabi olduğu şartlar farklıdır. 

20.04.2008 sonrası yapılan yasal değişiklikle de geçmiş yıllarda uygulanan şartlar değişmiştir. Her sigortalının, sigorta başlangıcına göre belirlenen şartları sağlaması gerekir. 

Emekli olmak isteyen BAĞ-KUR sigortalılarının prim borcu olmamalıdır. Prim borcu olanlar, borçlanma yoluyla eksik günlerini kapatabilir. Primleri ödenmediği için emekli olamayanlar, işverene dava açarak geriye dönük sigorta primlerinin yatırılmasını sağlayabilir. 

Emeklilik için SGK gün sayısını tamamlamak isteyenler yapılandırma ve borçlanma haklarını kullanabilir. Yapılandırma yasalarına başvuranlar, prim borçlarını peşin ya da taksitle ödeyebilir. 

GÜN EKSİĞİ OLANLAR, NASIL EMEKLİ OLABİLİR?

Gün eksiği olanların emekli olması için eksik günlerini tamamlaması gerekir. Eksik günler, borçlanma ve yapılandırma ile kapatılabilir. Eksik günlerin tamamlanması için çalışmaya devam edilebilir. Ayrıca isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emeklilik hakkı elde edilebilir.

Kadınlar, doğum borçlanması yaparak eksik prim günlerini tamamlayabilir. Doğum borçlanması, her çocuk için en fazla iki yıldır. En fazla 6 yıla kadar borçlanma hakkı kullanılabilir. Erkekler, askerlik borçlanması hakkını kullanabilir.

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, kalan günlerini tamamlayabilir. Gün eksiği olanlar, eksik günlerini tamamladıktan sonra emeklilik başvurusunu yapabilir. Emeklilik başvurusu için işten, emeklilik gerekçesiyle ayrılmak gerekir. 

Bugüne kadar ödediğiniz prim gün sayısını, e-Devlet üzerinden görebilirsiniz. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girerek “Çalışma Hayatım” kısmından sorgulama yapmalısınız. T.C. kimlik no ile SGK gün sorgulama yaparak prim gün sayısını öğrenebilirsiniz. Böylece emekliliğe ne kadar zamanınız kaldığını anlamanız mümkün olur. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler