T.C ile SGK Rapor Parası Sorgulama

T.C ile SGK Rapor Parası Sorgulama

T.C. ile SGK rapor parası sorgulama için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Sistem üzerinden ne kadar ödeme yapıldığına dair bilgi edinilir. T.C. ile SGK rapor parası sorgulama için e-Devlet şifresine ihtiyaç vardır.

T.C. ile SGK rapor parası sorgulama için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Sistem üzerinden ne kadar ödeme yapıldığına dair bilgi edinilir. T.C. ile SGK rapor parası sorgulama için e-Devlet şifresine ihtiyaç vardır. 

SGK rapor parası, çalışanların istirahatte oldukları süreler için ödenir. Rapor parasının ödenebilmesi için en az üç gün rapor alınmalıdır. Üç günden daha az süreli raporlar için ödeme yapılmaz. 

Rapor parası almak için aile hekimlerinden, devlet hastanelerinden rapor alınmalıdır. Hastalık, sakatlık gibi durumlarda rapor alınabilir. Rapor, işveren tarafından sisteme girildikten sonra ödeme yapılır. 

Rapor parası almak isteyenlerin sigortalı olarak çalışması gerekir. Geçici iş göremezlik ödemeleri, rapor bildiriminin yapılmasından sonra yatırılır. Rapor ödemeleri ilk üç gün için yapılmaz. Örneğin 10 gün rapor alındıysa 7 günlük ödeme yapılır. 

SGK RAPOR PARASI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

SGK rapor parasını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapılır. E-Devlet sistemine girmek için turkiye.gov.tr adresine tıklanmalıdır. Bu adres üzerinden rapor parası miktarı öğrenilebilir. Rapor parası ödemeleri, PTT üzerinden yapılır. Ancak kuruma hesap numarası bildirilirse hesap numarası üzerinden ödeme yapılır. 

Rapor parası ödemelerini PTT’den teslim almak isteyenler, bizzat PTT’ye kendisi başvurmalıdır. PTT’ye yapılacak başvuru neticesinde rapor parası ödemesi alınır. Bankadan ödeme almak isteyenler, ATM’lerden para çekebilir. Ancak ilk olarak paranın yatıp yatmadığı kontrol edilmelidir. 

Rapor parası, çalışanların izinli olduğu süre boyunca gelir kaybı yaşamasını engeller. Rapor süresi boyunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile gelir kaybı telafi edilir. Rapor parası tutarı, yıllara göre değişiklik gösterir. Asgari ücrete yapılan zamlar neticesinde rapor parası da artar. 

E-DEVLET’TEN SGK RAPOR PARASI SORGULANIR MI?

E-Devlet’ten SGK rapor parası sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir.  Bu adreste “Giriş yap” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası bilgisi girilmelidir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir. Şifresini hatırlamayanların “Şifremi unuttum” yazan alana tıklaması gerekir. 

Bilgi girişi tamamlandıktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

Arama alanından “4A-4B iş göremezlik ödemesi görme” seçeneğine tıklanır. 

“Ödeme bilgileri” kısmında yapılan rapor parası ödemelerinin detayları gösterilir. Bu kısımda yer alan detaylar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Vaka, ödeme durumu

  • Ödeme tutarı, evrak işlem tarihi

  • Rapor başlangıç tarihi, rapor bitiş tarihi

  • Bankaya gönderilme tarihi

  • Banka

Ödemeler, PTT üzerinden yapılıyorsa banka kısmında “PTT” yazar. Banka üzerinden yapılan ödemelerde banka adı belirtilir. 

PTT’DEN RAPOR PARASI SORGULAMA YAPILIR MI?

PTT’den rapor parası sorgulama yapmak için ptt.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girdikten sonra “İnternet bankacılığı” yazan alana tıklanır. 

Gelen kısımda ilk olarak kimlik numarası girilir. Kimlik numarası yerine müşteri numarası da belirtilen alana yazılabilir. Kimlik numarasından sonra PTT internet şubesi giriş şifresi girilmelidir. Şifre girildikten sonra “Devam” yazan alana tıklanır. 

PTT şubelerine bizzat gidilerek de sorgulama işlemleri yapılabilir. PTT’den rapor parasını alabilmeniz için kimlik belgeniz yanınızda olmalıdır. Kimlik belgesini kullanarak para çekme işlemleri yapılabilir. Rapor parası, sadece size ödenir. 

Rapor parası almak isteyenlerin yetkili hastanelerdeki hekimlere muayene olması gerekir. Hekimler gerekli olması halinde sigortalılara rapor verir. Rapor süresi, hekim tarafından belirlenir. Raporlar, gerekli durumlarda yenilenir. 

İNTERNET BANKACILIĞINDAN RAPOR PARASI SORGULANIR MI?

İnternet bankacılığından rapor parası sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için iş göremezlik ödemesinin yapılacağı bankanın internet şubesine girmelisiniz. T.C. ile SGK rapor parası sorgulama işlemi, Ziraat Bankası internet şubesinden yapılabilir.

Ziraat Bankası üzerinden rapor parası alanlar ziraatbank.com.tr adresine girmelidir. Bu adrese girdikten sonra “İnternet Şubesi” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda “Bireysel” yazan alana tıklanır. 

Gelen kısımda kimlik numarası yazılarak işlemlere devam edilir. Kimlik numarası yerine müşteri numarası da Ziraat Bankası sistemine girişlerde kullanılabilir. 

Sisteme giriş için internet bankacılığı şifresi kullanılmalıdır. Ardından “Devam” yazan alana tıklanır. Sisteme giriş işlemleri, mobil şube üzerinden de yapılabilir. 

Tüm bankaların benzer bir sorgulama sistemi vardır. Ayrıca bizzat bankaya giderek de rapor parasının ne kadar olduğu öğrenilir. Banka şubelerinden para çekme işlemi de yapılabilir. 

RAPOR PARASI NE KADARDIR?

Rapor parası miktarı, ayakta tedavide 223,5 TL olarak ödenir. Bu tutar, günlük olarak ödenir. Yatarak tedavilerde 167,68 TL ödenir. Bu tutarlar, asgari ücretliler için geçerlidir. Yatarak tedavilerde ödenen tutar günlük kazancın yarısına denk gelir. Ayakta tedavilerde ödenen tutar ise günlük kazancın üçte ikisi kadar ödeme yapılır.

Rapor parasından yararlanmak için belli şartlar vardır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Raporun başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin devam etmesi

  • Rapor tarihinden önceki bir yılda 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmesi

  • Yetkili sağlık kuruluşlarından rapor alınması

Rapor parası almak isteyenlerin rahatsızlığını belgelemesi gerekir. Rahatsızlık türüne göre değişen bir süre için rapor verilir. 

RAPOR PARASI KAÇ GÜNLÜK ÖDENİR?

Rapor parası, 3 gün için ödenir. Yani en az 3 gün rapor alınması gerekir. Aksi takdirde ödeme yapılmaz. Rapor parasının ne kadar yatırıldığını öğrenmek isteyenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilir.

E-Devlet sistemin e-Devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır. Aynı zamanda e-imza, mobil imza gibi yöntemlerle sisteme giriş yapılabilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına “İş göremezlik ödemesi görme” yazılmalıdır. 

Rapor parasının ne zaman ödendiği, sistem üzerinde görünür. Aynı zamanda ödeme tutarının ne kadar olduğu da gösterilir. Kaç günlük rapor parasının yatırıldığı, internet bankacılığı ile öğrenilebilir. Rapor parasını aldığınız hesap üzerinden ödeme bilgilerini görebilirsiniz. 

İş göremezlik ödemesini PTT üzerinden alanlar, PTT’ye giderek sorgulama yapabilir. Aynı zamanda PTT internet bankacılığı üzerinden de sorgulama yapılabilir. Sorgulama neticesinde kaç günlük ödeme alınacağı öğrenilir. 

Rapor parası ödemesi almak isteyenlerin en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi olması gerekir. Bir yıl içerisinde aynı hekimden en fazla 40 gün rapor alınır. 40 günden fazla süreli raporlar için heyet raporu alınır. Farklı hekimlerden de 40 günü geçen raporlar alınabilir. 

Hekimler, hastanın durumunu değerlendirdikten sonra ne kadar süreyle rapor verileceğine karar verir. Ciddi hastalıklarda, uzun süre iyileşmesi zor rahatsızlıklarda heyet raporu alınması gerekebilir. Gebelik halinde de anneye istirahat raporu verilebilir.

Gebeler, doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta raporlu kalabilir. Bu sğre boyunca geçici iş göremezlik ödemesi yapılır. 

RAPOR PARASI NE ZAMAN ÖDENİR?

Rapor parasının ödenme zamanı 15 gündür. En geç 15 gün içerisinde rapor parası, hesaba yatırılır. PTT üzerinden de ödeme alınabilir. PTT üzerinden yapılan ödemelerin en geç iki ay içerisinde alınması gerekir. PTT üzerinden yapılan ödemeler, iki ay içerisinde alınmazsa SGK’ya iade edilir. Bu durumda SGK’ya dilekçe yazılarak para alınmalıdır.

Rapor parasının ne zaman yattığını öğrenmek isteyenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilir. Bu adreste ödemenin ne zaman yapıldığı gösterilir. 

Rapor parasının ne kadar olduğunu da e-Devlet üzerinden öğrenmek mümkündür. T.C. ile SGK rapor parası sorgulama işlemleri neticesinde ilgili tutar öğrenilir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler