Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş'tan '14 Mart Tıp Bayramı' mesajı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş'tan '14 Mart Tıp Bayramı' mesajı

SAĞLIK-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 14 Mart Tıp Bayramı mesajında, "Fedakar sağlık çalışanları bir Tıp Bayramı'na daha hüzünle girmenin burukluğunu...

SAĞLIK-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 14 Mart Tıp Bayramı mesajında, "Fedakar sağlık çalışanları bir Tıp Bayramı'na daha hüzünle girmenin burukluğunu yaşıyor. Bir yanda pandemi kaynaklı ağır iş yükü, ekstra sorunlar ve can kayıpları, diğer yanda yıllara sari çözüm bekleyen kronik meseleler" dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, 2021 yılının "sağlık çalışanları yılı" ilan edildiğini anımsattı. Durmuş, "Ancak sorun ve beklentilerinin çözümüne dair henüz bir ümit ışığı görebilmiş değiller. Buna karşın bolca alkış, bir o kadar takdir ve teşekkür alıyorlar. Ancak bir türlü sesleri duyulmuyor, sorunları çözüme kavuşturulmuyor, yüzleri güldürülmüyor. Örneğin, hakkaniyetsiz ve adaletsiz döner sermaye sistemi son bulsun istiyorlar. Can yakan, alın terini yok sayan bu sistemin yerine, ödemelerin hastane bütçesinden değil, merkezi bütçeden karşılandığı yeni bir modele geçilmesini istiyorlar. Bu sayede gelirlerinin, hastanelerin gelirlerine bağlı olmaktan çıkacağını çok iyi biliyorlar. Bu durum aynı zamanda haksız ücret dağılımının son bulması demektir. Fedakar sağlık çalışanları bir Tıp Bayramı'na daha hüzünle girmenin burukluğunu yaşıyor. Bir yanda pandemi kaynaklı ağır iş yükü, ekstra sorunlar ve can kayıpları, diğer yanda yıllara sari çözüm bekleyen kronik meseleler" dedi.

'NÖBET ÜCRETLERİ ARTIRILSIN İSTİYORLAR'

Durmuş, sağlık çalışanlarının sözleşmeli istihdam modeline son verilmesini istediklerini kaydederek, "Çünkü aynı iş yerinde aynı işi yapıp da birbirlerinden çok farklı mali, özlük ve sosyal haklara sahip olmak kabul edilecek bir durum değildir. Nöbet ücretleri artırılsın istiyorlar. Çünkü sağlık çalışanları nöbete kaldıklarında, normal mesai ücretinden daha düşük ücret alıyor. Oysa diğer kamu çalışanlarında tersi bir durum söz konusu. Sağlık emekçileri, üçüncü sınıf kamu çalışanı değildir. Hayat kurtarmakla yükümlü oldukları unutulmamalıdır. Sağlık çalışanlarının ağır iş yükü altında öteden beri ezildikleri bilinmiyor değil" diye konuştu.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARTIK ŞİDDET KURBANI OLMAK İSTEMİYOR'

Durmuş, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yükünün arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"AB ülkeleriyle kıyaslandığında, ülkemizde normal koşullarda bir hemşire dört hemşirenin yaptığı işi yapıyor. Benzer durum diğer branşlarda çalışanlar için de geçerli. Sağlık, risk payı çok yüksek bir meslek olduğu için idare, hatalı uygulamalar karşısında sorumluluğu çalışana yükleyerek görevini yapmış olmaz. İdareye düşen, her türlü sorun karşısında çalışanını mağdur etmemek, sahip çıkmaktır. Tüm bunların yanı sıra sağlık çalışanları artık şiddet kurbanı olmak istemiyor. Çünkü şiddet sadece mağduru etkilemiyor; göreni, duyanı kısacası tüm çalışanları doğrudan etkiliyor, travmalara neden oluyor, korkutuyor, sindiriyor. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarının daha pek çok sorunu var. Bu sorunlarla yaşamayı, bu sorunlara alışmayı, bu sorunların gölgesinde kutsal mesleklerini ifa etmeyi istemiyorlar. Mesleklerini severek yapmalarının yanında bayramlarını bayram gibi kutlamak ve hayatlarını müreffeh bir şekilde sürdürmek istiyorlar. Tüm bunları sağlık çalışanlarına çok görmemek gerekir. Sağlık çalışanları bayramın en güzelini en iyisini hak ediyor."

DHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler