Pasaport Ne Zaman Gelir? Sorgulama Nasıl Yapılır?

Pasaport Ne Zaman Gelir? Sorgulama Nasıl Yapılır?

Pasaportun geleceği zamanı sorgulamak için e-Devlet sistemine girilmelidir. Başvurular tamamlandıktan sonra belirtilen adrese pasaport gönderilir.

Pasaportun geleceği zamanı sorgulamak için e-Devlet sistemine girilmelidir. Başvurular tamamlandıktan sonra belirtilen adrese pasaport gönderilir. Pasaportun geleceği zaman, PTT şubelerinin yoğunluğuna ve alıcı adresinin uzaklığına bağlı olarak değişebilir. 

Pasaport almak isteyen kişilerin ilk etapta başvuru aşamasını tamamlaması gerekir. Başvuru işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülür. Başvuru sırasında pasaport harcı ve defter bedeli de yatırılmalıdır.

Başvuru yapacak şahıs, kimlik belgesi ve 2 adet biyometrik fotoğraf ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Öğrenciler, başvuru sırasında öğrenci belgesini göstermelidir. 

Başvuru sırasında istenen belgeler, pasaport türüne göre değişiklik gösterir. Gerekli belgeler tamamlandıktan ve harç, defter bedeli yatırıldıktan sonra pasaport teslimi yapılır. 

Pasaport başvurularının uzun sürme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle başvurular, yurt dışına çıkılacak zamandan 2-3 hafta önce yapılmalıdır. 

PASAPORTUN NE ZAMAN GELECEĞİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Pasaportun geleceği zamanı öğrenmek için e-Devlet üzerinden gerekli işlemler yapılmalıdır. Buradan başvurunun durumu öğrenilebilir. Pasaport türüne bağlı olarak teslimat zamanı değişebilir.

Umumi yani bordo pasaportun kullanılması konusunda bir sınırlama yoktur. Herkes, bu pasaportu alabilir. Reşit olmayanların bordo pasaport alabilmesi için muvafakatname ile başvuru yapılmalıdır. Eski pasaportların başvuru sırasında ibraz edilmesi zorunludur. Başvuru sırasında ücretin yatırıldığına dair makbuz gösterilmelidir. 

Hususi yani yeşil pasaportlar, devlet görevlilerine verilir. Eski bakanlar ve eski TBMM üyelerinin de hususi pasaport kullanabilmesi mümkündür. Devlet sporcuları, büyükşehirlerin ve bu şehirlerdeki ilçelerin belediye başkanları, yeşil pasaport alabilir. Yeşil pasaportun geçerlilik süresi beş yıldır. 

Devlet görevlisi olarak yurt dışına giden kişilere gri pasaport verilir. Bu pasaport, vizesiz giriş olanağı sunar. Devlet görevlileri, yurt dışı görevleri boyunca bu pasaportu kullanabilir. Yeşil pasaportun yanı sıra siyah pasaport da vardır. Bu pasaportlar bakanlar ve diplomatlar tarafından kullanılır. 

E-DEVLET’TEN PASAPORTUN NE ZAMAN GELECEĞİ SORGULANIR MI?

E-Devlet’ten pasaportun geleceği zaman sorgulanabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adreste bulunan sağ taraftaki “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

İlk olarak kimlik numarasının belirtilen alana girilmesi gerekir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir. Şifresini hatırlamayanlar, işlemlere “Şifremi Unuttum” yazan alandan devam edebilir. 

Bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alandan kendi sisteminize ulaşabilirsiniz. 

Arama alanına “Pasaport” yazarak sorgulama yapılmalıdır. 

“Pasaport ve sürücü belgesi sorgulama” kısmından başvurular sorgulanabilir. Ancak öncesinde başvuru yapılmalıdır. Başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu alınmalıdır. “Randevu” kısmına tıklanarak başvuru randevusu alınabilir. 

Gelen ekranda “Yeni Randevu” seçeneğine tıklanır. 

Daha önce randevu aldıysanız sorgulama kısmından pasaportun ne zaman geleceğini öğrenebilirsiniz. Gelen kısımda belge türü, seri numarası, son geçerlilik tarihi gibi bilgiler yer alır. Başvuruyu alan birim, başvuru tarihi, belge durumu da gösterilir. 

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN PASAPORT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Nüfus Müdürlüğünden pasaport sorgulama yapmak mümkündür. Bunun için nvi.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “e-Hizmetler” yazan alana tıklanır. 

Gelen seçenekler arasından “e-Sorgulamalar” tercih edilir. 

“Pasaport başvuru durumu sorgulama” kısmından pasaportun teslim zamanı öğrenilir. 

Bu kısımdan hem kendiniz hem de vasisi ya da velisi olduğunuz kişiler için sorgulama yapabilirsiniz. 

Seçiminizi yaptıktan sonra “Sorgula” yazan kısma tıklanır. 

Pasaportu teslim alabilmek için PTT görevlisi adresinize ulaştığında, adresinizde bulunmalısınız. PTT görevlisi, imza karşılığında pasaportunuzu teslim eder. Pasaportun başka birisine teslim edilmesi mümkün değildir. 

Pasaportun geleceği zamanı sorgulamak, teslimatın hangi tarihte yapılacağını anlamak açısından önemlidir. Böylece sorunsuz bir şekilde belgeye ulaşabilirsiniz. 

T.C. İLE PASAPORT SORGULAMA YAPILIR MI?

T.C. ile pasaport sorgulama yapmak mümkündür. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresinin de sorgulama işlemleri sırasında kullanılması gerekir. Sorgulama için e-imza ve mobil imza kullanılabilir.

Sorgulama ile belge hakkında bilgilere ulaşılabilir. Pasaport almak isteyenler, ilk olarak başvuru yapmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden başvuru randevusu alınabilir. Randevu alındıktan sonra belirtilen gün ve saatte ilgili nüfus müdürlüğüne gidilmelidir. 

Nüfus müdürlüğünden başvuru yapılırken tüm belgeler eksiksiz olmalıdır. Pasaport harcının yatırıldığına dair makbuz gösterilmelidir. Aynı zamanda 2 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyaç vardır. Öğrenci pasaportu almak için öğrenci belgesi sunulmalıdır. 

Sorgulama için e-Devlet mobil uygulaması kullanılabilir. Böylece sorgulama işlemleri, her yerden yapılabilir. 

PASAPORT GELMEDİYSE NE YAPMAK GEREKİR?

Pasaportun gelmemesi halinde yapılması gereken Alo 199’u aramaktır. Alo 199, Vatandaş Etkileşim Merkezi’dir. Bu numara aranarak acilen yurt dışına çıkış yapılması gerektiği belirtilebilir. Böylece pasaport hızlı bir şekilde basılır. Ardından kargo ile adresinize gönderilir. 

Pasaport almak, yurt dışına çıkış için gerekli bir işlemdir. Yurt dışına çıkmak isteyenler, birkaç hafta önceden pasaport işlemlerine başlamalıdır. Pasaport için başvurular, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden yapılır. 

Pasaportunun geçerlilik süresi dolanlar da başvuru yapmalıdır. Her pasaporttun belli bir geçerlilik süresi vardır. Bir yıldan on yıla kadar olan pasaportlar vardır. Başvuru sırasında ödenecek harç bedeli, pasaport süresine göre değişir. Uzun süreli pasaportların ücreti daha fazladır. 

  • 6 aylık pasaport için ödenecek harç tutarı 1034,55 TL, defter bedeli olarak ödenecek miktar 501 TL, toplam olarak yapılacak ödeme 1535,55 TL

  • 1 yıllık pasaport için ödenecek harç tutarı 1512,45 TL, defter bedeli olarak ödenecek miktar 501 TL, toplam olarak yapılacak ödeme 2013,45 TL

  • 2 yıllık pasaport için ödenecek harç tutarı 2469,15 TL, defter bedeli olarak ödenecek miktar 501 TL, toplam olarak yapılacak ödeme 2970,15 TL

  • 3 yıllık pasaport için ödenecek harç tutarı 3507,75 TL, defter bedeli olarak ödenecek miktar 501 TL, toplam olarak yapılacak ödeme 4008,75 TL

  • 3+ yıllık pasaport için ödenecek harç tutarı 4943,25 TL, defter bedeli olarak ödenecek miktar 501 TL, toplam olarak yapılacak ödeme 5444,25 TL

BAŞVURU SONRASINDA PASAPORT KAÇ GÜNDE GELİR?

Başvuru sonrasında pasaportun geleceği gün sayısı 2 ila 7 gündür. Pasaportunuz en erken 2 günde size ulaştırılır. En geç teslim süresi ise 7 gündür. Bu sayede yurt dışına çıkmak için gerekli hazırlıklar yapılır. 

Pasaport almak isteyenler, başvurularını uygun bir vakitte yapmalıdır. Pasaport işlemlerinin uzama ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı ülkeler, vizesiz geçişlere izin vermez. Bu nedenle hem pasaport hem de vize işlemlerinin bir arada yürütülmesi gerekir. 

PASAPORT HIZLANDIRMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Pasaport hızlandırma işlemleri için Alo 199 aranmalıdır. Bu numara üzerinden yurt dışına yakın zamanda çıkılacağı belirtilmelidir. Böylece hızlı bir şekilde pasaport teslim alınır. Pasaportların güncel olması da önemlidir. 

Süresi geçen pasaportlarla yurt dışına çıkılmaz. Bu nedenle süresi biten pasaportlar zamanında yenilenmelidir. Yurt dışına çıkışlarda pasaport süresi geçmese de dönüşte süre dolabilir. Bu nedenle yurt dışından dönüş zamanında yenileme sürecinde dikkate alınmalıdır. 

Pasaportlar en fazla yedi gün içinde teslim edilir. Ancak kargo süresine bağlı olarak gecikmeler olabilir. Ayrıca yoğunluğa bağlı olarak da gecikme yaşanabilir. 

Pasaport hızlandırma işlemleri ile teslimat süreci hızlandırılabilir. Pasaportun geleceği zamanı sorgulamak, teslimat tarihini anlamak açısından fayda sağlar. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler