Pasaport Harcı İnternetten Nasıl Ödenir?
Pasaport harcının internetten ödenmesi için İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılmalıdır. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da ödeme yapılabilir. Pasaport harcının internetten ödenmesi sayesinde yurt dışına çıkış işlemleri kolayca başlatılır.
Pasaport harcının internetten ödenmesi için İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılmalıdır. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da ödeme yapılabilir. Pasaport harcının internetten ödenmesi sayesinde yurt dışına çıkış işlemleri kolayca başlatılır.
Pasaport almak isteyenler, ilgili pasaport türünün gerektirdiği ücreti yatırmalıdır. Pasaportlar için hem harç hem de defter bedeli alınır. Defter bedeli tüm pasaportlar için aynı miktardadır. Harç tutarı ise pasaportun geçerlilik süresine göre değişiklik gösterir.
Ücret ödemesi yapıldıktan sonra başvuru aşamasına geçilebilir. Değerli kağıt ve harç bedelleri, anlaşmalı bankalar aracılığıyla yatırılabilir. Para yatırılmadan önce doğru pasaport türüne karar verilmelidir.
Yurt dışı çıkış sıklığına uygun bir pasaport türü belirlemekte fayda vardır. Bu sayede tekrar tekrar harç ödemesi yapmaya gerek kalmaz. Pasaportun geçerlilik süresi uzadıkça ödenmesi gereken ücret de uzar.
Bazı ülkeler için pasaportun yanı sıra vize de almak gerekir. Bu nedenle pasaport harcıyla beraber vize ücreti de yatırılmalıdır.
PASAPORT HARCI ÖDEMESİ NEREDEN YAPILIR?
Pasaport harcı ödemesinin yapılacağı yer vergi daireleridir. Ancak vergi dairesine gitmek için vakti olmayanlar, internetten de ödeme yapabilir. Bunun için İnteraktif Vergi Dairesi kullanılabilir.
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden harç ve defter bedeli yatırılabilir. Ödemeler ancak anlaşmalı bankaların kartları ile yapılabilir. Ödeme yapıldıktan sonra pasaportla ilgili geri kalan işlemler tamamlanabilir.
Pasaport harcı miktarı, yıllara göre değişiklik gösterir. Yıllara göre harç miktarında enflasyona bağlı olarak artış söz konusu olabilir. Pasaport başvuru işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülür.
Başvuru için kimlik belgesinin ibraz edilmesi gerekir. Aynı zamanda iki tane biyometrik fotoğraf da istenir. Daha önce alınan pasaport, başvuru sırasında yanınızda bulunmalıdır. Öğrenciler, öğrenci belgesini yanında getirerek ücretsiz pasaport alabilir.
E-DEVLET’TEN PASAPORT HARCI NASIL ÖDENİR?
e-Devlet’ten pasaport harcı ödenmesi mümkün değildir. Ancak e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine ulaşarak ödeme yapılabilir. İlk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Gelen ekranda ilk olarak T.C. kimlik numarası yazılmalıdır.
Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.
Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan kısmından yeni şifre oluşturabilir.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına İVD yazılmalıdır. Gelen kısımda “Uygulamaya Git” yazan alana tıklanarak işlemlere devam edilir.
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden harç ödeme ve harç iade işlemleri yapılabilir. Harç ödeme işlemi için e-Devlet girişi yapmaya gerek yoktur. Doğrudan ivd.gib.gov.tr adresine girilerek ödeme yapılabilir.
Ödeme yapılırken hangi pasaport türünün seçileceği belirlenmelidir. Pasaport türüne göre ödeme tutarı değişiklik gösterir. Pasaport harcı ve defter bedelinin bir arada ödenmesi gerekir.
İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN PASAPORT HARCI NASIL ÖDENİR?
İnteraktif Vergi Dairesinden pasaport harcı ödemesi yapılabilir. İnteraktif Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığının bir uygulamasıdır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak vergi, harç ödemeleri yapılabilir.
İnteraktif Vergi Dairesine ulaşmak için ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese ulaştıktan sonra “Hızlı Ödeme” kısmından işlem yapılır. “Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme” seçeneğine tıklanır.
“Pasaport Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme” kısmından işlemler sürdürülür.
İlk olarak T.C. kimlik numarasının girilmesi gerekir. Kimlik numarasından sonra ad ve soyadı bilgileri girilmelidir.
İl ve bağlı olunan vergi dairesi seçilir. Ardından ödeme adımına geçilir.
Bu kısımdan değerli kâğıt bedeli ödeme işlemi yapılır. “Umuma mahsus pasaport harcı ödeme” kısmından da harç yatırılır. Buradan pasaport süresi seçilerek ödeme yapılır. Pasaport harcının internetten ödenmesi ile yurt dışına çıkış işlemleri daha kısa bir sürede tamamlanır.
PASAPORT HARCI İNTERNET BANKACILIĞI İLE ÖDENİR Mİ?
Pasaport harcının internet bankacılığı ile ödenmesi mümkündür. Bunun için hesabınızın bulunduğu bankanın internet şubesine girmelisiniz. Ziraat Bankası hesabınız, kredi kartınız varsa ziraatbank.com.tr adresine girmelisiniz.
İlgili adrese girdikten sonra “İnternet Şubesi” yazan alana tıklamak gerekir. Buradan “Bireysel” seçeneği tercih edilmelidir.
Sisteme girmek için kimlik numarası ya da müşteri numarası girilmelidir. Ardından internet bankacılığı şifresi girilmelidir. Bilgiler girildikten sonra “Devam” yazan alana tıklanır.
Sisteme girildikten sonra “Menü” yazan alana tıklanır.
Menüden “Ödemeler” seçeneğine tıklamak gerekir.
“Vergiler ve Resmi Kurumlar” kısmından “Pasaport Harcı” tercih edilmelidir.
Pasaport harcının yanı sıra pasaport devlet bedeli de internet bankacılığından ödenebilir.
Ödeme için ilk olarak kimlik numarası yazılmalıdır. Ardından tutar ve ödeme aracının seçilmesi ile süreç tamamlanır. Gerekli bilgiler yazıldıktan sonra “Devam” yazan alana tıklanır.
PASAPORT HARCI NE KADAR?
Pasaport harcı miktarı yıllara göre değişir. 2023 yılı için pasaport harcı miktarı şu şekildedir:
6 aylık pasaport harcı miktarı 1034,55 TL, defter bedeli 501 TL, toplam ödeme tutarı 1535,55 TL
1 yıllık pasaport harcı miktarı 1512,45 TL, defter bedeli 501 TL, toplam ödeme tutarı 2013,45 TL
2 yıllık pasaport harcı miktarı 2469,15 TL, defter bedeli 501 TL, toplam ödeme tutarı 2970,15 TL
3 yıllık pasaport harcı miktarı 3507,75 TL, defter bedeli 501 TL, toplam ödeme tutarı 4008,75 TL
3+ yıllık pasaport harcı miktarı 4943,25 TL, defter bedeli 501 TL, toplam ödeme tutarı 5444,25 TL
PASAPORT HARCI HER YIL ÖDENİR Mİ?
Pasaport harcının her yıl ödenmesi söz konusu değildir. Harç tutarı, ilk pasaport alınırken ödenir. Ayrıca yenileme işlemleri sırasında da ödeme yapılır. Örneğin 3 yıllık pasaport süresi biten bir kişi, yeni pasaport almak istediğinde de harç yatırır.
Pasaportların sürelerinin yanı sıra pasaport türleri de birbirinden farklıdır. Bordo pasaport olarak da bilinen umuma mahsus pasaportlar vardır. Bu pasaportlar, herkes tarafından kullanılabilir.
Yeşil pasaport yani hususi pasaport, devlet çalışanlarına ve ailelerine verilir. Bu pasaport ile vizesiz olarak ülkelere gidilebilir. Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve eski bakanlar da yeşil pasaport kullanabilir.
Yurt dışında devlet adına görev yapacak olanlar, gri pasaport kullanır. Diplomatlar, diplomatik pasaportla yurt dışına çıkar. Pasaport almak isteyenler, pasaport türüne göre istenen belgeleri sunmalıdır. Evrakların tam olması ve ödemenin yapılması halinde başvurular, kısa süre içerisinde tamamlanır.
Pasaportlar, 2 ila 7 iş günü sonunda başvuru sahiplerine teslim edilir. Teslimat, başvuru esnasında verilen adrese yapılır. PTT üzerinden de teslimat yapılabilir. 10 gün boyunca PTT’den alınmayan pasaportlar, başvuru yapılan merkeze gönderilir.
PASAPORT HARCI İADE EDİLİR Mİ?
Pasaport harcının iade edilmesi mümkündür. Harcı ve defter bedelini yatırmasına rağmen başvuru yapmayanlara iade yapılır. İade işlemleri, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılır. Bunun için ivd.gib.gov.tr adresine girilmelidir.
İVD internet sitesine, e-Devlet üzerinden ulaşılabilir. Sisteme e-Devlet şifresi kullanılarak giriş yapılabilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra “Harç ve değerli kağıt bedeli iade talebi dilekçesi” seçeneğine tıklanır. Burada ilk olarak adres bilgisi girilmelidir.
Ekranda belirtilen alandan harç ve değerli kağıt bedeli seçilmelidir.
Ödeme yapılacak yıl seçilmelidir.
Son olarak “Sorgula” ardından “İleri” yazan alana tıklanır.
Pasaport harcı ve defter bedeli yatırmasına rağmen başvuru sürecini tamamlamayanlar iade için başvurabilir.
İade talebi değerlendirildikten sonra ilgili kişiye ödeme yapılır. Pasaport harcının internetten ödenmesi ve iade işlemleri için İVD sistemi kullanılabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.