Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Fatih Karahan Oldu!

Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Fatih Karahan Oldu!

Amerika'dan Türkiye'ye dönerek Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak temmuz ayında göreve başlayan Fatih Karahan, istifa eden Hafize Gaye Erkan'ın yerine Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Amerika'dan dönerek Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Fatih Karahan, istifa eden Hafize Gaye Erkan'ın yerine atandı. Erkan, kişisel nedenlerle istifa etti. Mehmet Şimşek, atanacak yeni başkanı "saygın bir makroekonomist" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan resmi atama ile Karahan, Merkez Bankası Başkanı oldu. İşte detaylar...

MEHMET ŞİMŞEK: "FATİH KARAHAN, SAYGIN BİR MAKROEKONOMİST"

Hafize Gaye Erkan'ın yerine atanacak isim merak edilirken konu hakkında açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan'ın istifası sonrasında, "Sayın Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir" dedi. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yeni başkanın "saygın bir makroekonomist" olduğunu belirtti.

ATAMA KARARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Karahan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak göreve başlamıştır.

"ŞAHSIMA YÖNELİK BÜYÜK BİR İTİBAR SUİKASTINA MARUZ KALDIM"

Görevinden affını isteyen Erkan, kişisel nedenlerle istifa ettiğini açıkladı. Erkan, son dönemde itibar suikastına maruz kaldığını belirterek bu durumdan ailesi ve bebeğinin de etkilendiğini söyledi. Hafize Gaye Erkan, yaşanan olaylardan dolayı ailesinin daha fazla etkilenmesini istemediği için Cumhurbaşkanı'ndan görevinden affını talep etti.

Merkez Bankası Başkanlığından istifa eden Hafize Gaye Erkan, istifasına yönelik şu ifadeleri kullanmıştı;

"Kamuoyunun malumu olduğu üzere, son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum."

fatih-karahan-001.jpg

YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI FATİH KARAHAN KİMDİR?

Hafize Gaye Erkan'ın 2023 yılında Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasının ardından üst yönetimde değişiklik yaşandı. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine getirilen ekonomist Fatih Karahan, ABD'de yaşayan bir isim olarak dikkat çekiyor.

1982 yılında Eskişehir'de doğan Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi'nde Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. Akademik kariyerine Pennsylvania Üniversitesi'nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak devam etti.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası'nda ekonomist olarak adım atan Karahan, bu kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı. Ayrıca Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev aldı.

2022 yılında Amazon'a geçiş yapan Karahan, kısa sürede Başekonomist olarak atanarak bu alandaki deneyimini artırdı. 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na getirilen Fatih Karahan, uluslararası alanda edindiği tecrübelerle dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler