Lise Boş Kontenjan Sorgulama Nasıl Yapılır?

Lise Boş Kontenjan Sorgulama Nasıl Yapılır?

Lise boş kontenjan sorgulama ile nakil ya da kayıt işlemleri yapılabilir. Sınavlı ve sınavsız öğrenci alan liselerin, kayıt dönemi tamamlandıktan sonra belli kontenjan açıkları olabilir.

Lise boş kontenjan sorgulama ile nakil ya da kayıt işlemleri yapılabilir. Sınavlı ve sınavsız öğrenci alan liselerin, kayıt dönemi tamamlandıktan sonra belli kontenjan açıkları olabilir. Lise boş kontenjan sorgulama işlemi ile okulların kaç öğrenci daha alacağı sorgulanır.

Okulların taban puanları öğrenilerek kayıt için başvuru yapılabilir. Öğrencinin okula kaydolabilmesi için aldığı puanın, okulun taban puanına uygun olması gerekir. Sınavsız öğrenci alan yerlerde ise not ortalaması uygun olmalıdır.

Ortaokulu tamamlayan öğrenciler, LGS sınavına girerek Anadolu, fen, Anadolu imam hatip liselerine yerleşir. Bu okullara yerleşmek için belli bir puan almak gerekir. Öğrencilerin tercihine göre okulların puanı değişiklik gösterir.

İlk tercih döneminde istedikleri okula yerleşemeyen öğrenciler ek yerleştirmeye başvurabilir. Ek yerleştirmeye başvurmanın belli şartları vardır. Bu şartları sağlayanlar, ek yerleştirme hakkından yararlanabilir.

Ek yerleştirme kapsamında birinci nakil tercih dönemi vardır. Bunun yanı sıra ikinci nakil tercih döneminde de başvurular yapılabilir.

LİSE BOŞ KONTENJAN NASIL ÖĞRENİLİR?

Lise boş kontenjanları, tercih dönemimin tamamlanması ve ilk yerleştirmelerin yapılması ile açıklanır. Bu yıl birinci nakil başvuruları 24-28 Temmuz tarihleri arasında alınmıştır. Birinci nakil sonuçları 31 Temmuz 2023 tarihinde açıklanmıştır.

İkinci nakil tercih başvuruları 31-4 Ağustos’ta alınmıştır. Boş kontenjanları öğrenmek için e-Okul sistemine girmek gerekir. E-Okul sisteminden tüm okullar için kontenjanlar öğrenilebilir. Boş kontenjanlar hem sınavla hem de sınavsız öğrenci alan okullar için açıklanır.

Sorgulama işlemleri için ilk olarak e-Okul sistemine girilmelidir. Ardından “Sınav ve Nakil İşlemleri” kısmına tıklamak gerekir. İl, ilçe ve lise seçimi yapıldıktan sonra boş kontenjanlar öğrenilebilir.

Lise boş kontenjan bilgisi öğrenildikten sonra uygun olan okul tercih edilebilir. Birinci nakillerden sonuç alınmazsa ikinci nakil başvurusu yapılabilir. Boş kontenjanlar, istedikleri okula yerleşemeyen öğrenciler açısından avantajlıdır.

Puanların yeterli olması halinde ek nakil başvurusu yapılabilir.

E-DEVLET’TEN LİSE BOŞ KONTENJAN ÖĞRENİLİR Mİ?

E-Devlet’ten lise boş kontenjanlarını öğrenmek mümkün değildir. Ancak e-Devlet üzerinden e-Okul sistemine geçilerek sorgulama yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilir. Buradan “Giriş Yap” yazan kısma tıklanır.

1-012.png

Sisteme giriş için e-imza, mobil imza gibi yöntemler kullanılabilir.

2-014.png

E-Devlet sistemine giriş için ilk olarak kimlik numarası girilir.

3-012.png

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

4-011.png

Sisteme giriş için “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

5-011.png

Gelen ekranda arama alanına “e-okul” yazılmalıdır. Gerekli işlemler “Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Bilgi Sistemi” üzerinden yapılabilir. “MEB Öğrenci Nakil İşlemi” kısmından da gerekli işlemler yapılabilir.

9-013.png

Sisteme bağlandıktan sonra il, ilçe ve okul seçimi yapılmalıdır. Bu sayede uygun puanlı okullar öğrenilebilir.

E-OKUL’DAN LİSE BOŞ KONTENJAN SORGULANIR MI?

E-Okul’dan lise boş kontenjan sorgulaması yapılabilir. Bunun için eokul.meb.gov.tr adresine girilmelidir. Buradan “Veli Bilgilendirme Sistemi Girişi” yazan yere tıklanır.

10-010.png

Gelen ekranda resimdeki rakamlar, belirtilen alana girilmelidir.

11-010.png

İlk olarak öğrencinin kimlik numarası girilmelidir.

12-009.png

Kimlik numarasından sonra öğrenci okul numarası girilmelidir.

13-007.png

Gerekli bilgiler girildikten sonra “Giriş” yazan alana tıklanır.

14-007.png

Sorgulama işlemlerinin sisteme giriş yapılmadan da gerçekleştirilmesi mümkündür. Sorgulama için https://e-okul.meb.gov.tr/OrtaOgretim/OKL/OOK06006.aspx adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra şu seçeneklerden uygun olan tercih edilir:

  • Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri okul listesi
  • Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Anadolu Liseleri okul listesi
  • Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri okul listesi
  • Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Anadolu imam hatip lisesi okul listesi
  • Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne Bağlı Anadolu türü okul listesi

15-006.png

Lise boş kontenjan sorgulama için il, ilçe, okul bilgileri seçilmelidir. Ardından “Listele” yazan kısma tıklanır. Sonuç olarak ekrana okul boş kontenjan ve taban puan listesi gelir. Listede şu bilgiler yer alır:

  • Okul türü, yabancı dil
  • 9.sınıf kontenjan, 9.sınıf emsal puan
  • 10. Sınıf kontenjan
  • 10. Sınıf emsal puan
  • 11. Sınıf kontenjan
  • 11. Sınıf puan
  • 12. Sınıf kontenjan
  • 12. Sınıf puan

16-004.png

Listede yer alan ilk okul için dokuzuncu sınıf emsal puan 409,7915’tir. 10. Sınıf emsal puan 379,9827’dir. 11.sınıf emsal puan 344,366 şeklindedir.

17-003.png

Tüm okullar için puanlar ve kontenjanlar benzer şekilde gösterilir. Bu sayede öğrenciler, puanlarına göre tercih yapabilir.

LİSE BOŞ KONTENJANLAR NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Lise boş kontenjanların açıklanma zamanı, ilk yerleştirmeden sonradır. İlk yerleştirme işlemleri yapıldıktan sonra ek nakil işlemlerine geçilir. Birinci ve ikinci nakil işlemleri, genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yapılır.

Doğal afet gibi mücbir sebepler olması halinde nakil işlemleri farklı tarihlerde yapılabilir. Nakil işlemleri için okul seçimi yapılmalıdır. Tercih yapılması için öğrencinin puanı, okulun taban puanına uygun olmalıdır.

Lise boş kontenjanlar, okullara bağlı olarak değişiklik gösterir. Yerleştirme sonuçlarına göre bazı okullarda daha fazla kontenjan olabilir. Kontenjanların yüksek olduğu okullara öğrencilerin yerleşme şansı daha yüksektir.

LİSE BOŞ KONTENJANLARA KAYIT NASIL YAPILIR?

Lise boş kontenjanlara kayıt yaptırmak için ilk olarak tercih işlemleri yapılmalıdır. Ek nakil işlemlerinde en fazla beş okul tercih edilebilir. Okullar listeye tercih sırasına göre eklenmelidir.

Tercih listesi oluşturulduktan sonra “Tercihleri kaydet” yazan kısma tıklanır. Tercih listesi kaydedildikten sonra “Tercihleri onayla” yazan kısma tıklanır. Tercihlerin onaylanmasının ardından “Tercih Belgesi” alınmalıdır. Tercih belgesi hem öğrenci hem de veli tarafından imzalanır.

Tercih belgesi, tercih süresi içerisinde teslim edilmelidir. Sonuçlar, e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Bunun için ilk olarak “LGS Ek Yerleştirme” kısmına tıklanır. Ardından “Ek Yerleştirme Sonuçları” yazan alana tıklanır.

Nakil olmak isteyen öğrencilerin bazı şartları sağlaması gerekir:

  • Okulda boş kontenjan olması, temel şarttır.
  • Nakil yapılacak okulun ikametgah adresinin olduğu yerde yer alması
  • Nakil yapılacak okulun puan türüne uygun olarak seçilmesi

Nakil başvuruları, e-Okul üzerinden yapılır. Öğrencilerin başvuru tarihlerini kaçırmaması önemlidir. Aynı zamanda uygun okullara başvuru yapılmasına da dikkat edilmelidir.

LİSE BOŞ KONTENJAN TABAN PUANLARI NE KADAR?

Lise boş kontenjan taban puanları, okullara göre değişiklik gösterir. Taban puanı, o okulu tercih eden en düşük puanlı öğrencinin puanıdır. Bu puandan daha az bir puanı olan öğrencinin nakil şansı düşüktür. Nakil için başvuru yapan en yüksek puanlı öğrenciler tercih edilir.

Taban puanları açıklandıktan sonra öğrenciler için tercih süreci başlar. Tercihler, e-Okul sistemi üzerinden alınır. Öğrenciler ilk olarak tercih yapmak istedikleri okulların taban puanlarını ve kontenjanlarını incelemelidir.

LİSE BOŞ KONTENJAN BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

Lise boş kontenjan başvuru tarihleri, yıllara göre değişiklik gösterir. Başvurular, genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında alınır. Başvuru tarihleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Başvuru tarihleri içerisinde e-Okul üzerinden tercihler oluşturulmalıdır.

Lise boş kontenjan rakamları, yıllara göre değişir. Öğrencilerin seçimine göre kontenjanda artış ya da azalış olabilir. Sınavsız öğrenci alan yerlere okul puanı, ikametgah dikkate alınarak yerleştirme yapılır.

Lise boş kontenjanlara başvuru yapmak isteyenler, başvuru tarihlerinde tercih yapmalıdır. Lise boş kontenjan sorgulama ile hangi okulların puan ve kontenjan açısından uygun olduğu anlaşılır. Boş kontenjanlar sayesinde öğrenciler, istedikleri okullara nakil yoluyla geçebilir.

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler