İliç'teki Faciada Ön Bilirkişi Raporu: Anagold Asli Kusurlu Değil

İliç'teki Faciada Ön Bilirkişi Raporu: Anagold Asli Kusurlu Değil

Erzincan, İliç'teki Çöpler Altın Madeninde meydana gelen faciayla ilgili olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırlattığı ön bilirkişi raporunda, Anagold şirketi asli kusurlu değil, yetersiz denetimden dolayı tali kusurlu olduğu belirtildi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Anagold Madencilik şirketinin işlettiği madende meydana gelen olayla ilgili olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ön bilirkişi raporu kamuoyuyla paylaşıldı. İşte detaylar...

ANAGOLD MADENCİLİK, ASLİ KUSURLU DEĞİL TALİ KUSURLU BULUNDU

Rapora göre, maden faciasında asli kusurlu olarak belirlenen Anagold Madencilik şirketi olmadı. Ancak, şirketin alt işverenlerini yeterince denetlemediği ve gözetime tabi tutmadığı için tali kusurlu sayıldı.

Operasyon direktör vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi, ve borulama süpervizörü gibi şirket çalışanları asli kusurlu olarak belirlendi. Alt işveren yetkilileri ise gerekli tedbirleri almamaları sebebiyle tali kusurlu olarak değerlendirildi.

CHP'Lİ DENİZ YAVUZYILMAZ: "SİYASİ SORUMLULAR YİNE YOK"

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya üzerinden raporu paylaşarak siyasi sorumluları eleştirdi ve dikkat çekti. Faciada yaşamını yitiren işçilerin aileleri ve kamuoyu, sorumluların adalet önünde hesap vermelerini bekliyor.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

"Erzincan İliç’te Anagold şirketinin işlettiği altın madeninde yaşanan felaketle ilgili olarak; Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporunun gerekçeli sonuç kısmını paylaşıyorum. Siyasi sorumlular yine yok!"

deniz-yavuzyilmaz.jpg

ÖN BİLİRKİŞİ RAPORUNDA ÖNE ÇIKANLAR

  • Raporda, Anagold'un asli kusurlu olmadığı ancak alt işverenleri yeterince denetlemediği belirtildi. 
  • Raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama şefinin yer aldığı 5 kişi asli kusurlu bulundu. 
  • Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısı ile alt işveren şirketlerde çalışan vardiya mühendisi, saha formeni, mühendis, formen, 4 şirket müdürünün yanı sıra 2 saha şefi de tali kusurlu olarak tespit edildi.
  • Alt işverenlerin de sorumluluğu vurgulanıyor. Gözetim ve denetim yetersizliği olduğu belirtilirken, çalışma ortamının güvenliği sağlanmadığı için tali kusurlu bulundu.
  • Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısının alt işveren şirketleri yeterince denetime ve gözetime tabi tutmadığı tespitine yer verilen raporda, bu yöneticinin tali kusurlu olduğu belirtildi.
  • Raporda, Hibliç bölge sorumlusu iş güvenliği uzmanının, yığın liçinde meydana gelen çatlaklarla ilgili üretim mühendislerini uyardığı, sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiği, risk analizi yaparak işverene önerilerde bulunduğu belirtilerek, faciada herhangi bir kusurunun olmadığı sonucuna varıldı.
  • İş güvenliği uzmanlarının uyarılarına rağmen çatlaklar göz ardı edilmiş.
  • Operasyon direktörü ve diğer şirket yetkililerinin, çatlakları ciddiye almadığı belirtiliyor.
  • İş güvenliği uzmanlarının uyarılarına rağmen gerekli önlemler alınmamış ve çalışanların can güvenliği riske atılmış.
  • 27 sayfalık raporda olayın iş faciası olarak nitelendirildi.
     

ggeddztx0aaoavw-001.jpg 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler