Gelir Vergisi İnternetten Nasıl Ödenir?

Gelir Vergisi İnternetten Nasıl Ödenir?

Gelir Vergisi İnternetten Nasıl Ödenir? Gelir vergisinin internetten ödenmesi, Hazır Beyan Sistemi sayesinde mümkündür. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödeme işlemleri gerçekleştirilir.

Gelir vergisinin internetten ödenmesi, Hazır Beyan Sistemi sayesinde mümkündür. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödeme işlemleri gerçekleştirilir. Gelir vergisinin internetten ödenmesi sayesinde ödeme işlemleri kısa sürede tamamlanır. Böylece ödeme için uzun süre vakit harcamak gerekmez.

Gelir vergisi, gerçek kişiler tarafından ödenir. Ödemeler, kişilerin hak ettiği kazançlara göre yapılır. Gelir kapsamındaki kazançlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ticari olarak elde edilen kazançlar

  • Gayrimenkul sermaye iradı

  • Zirai olarak elde edilen kazançlar

  • Ücret ve serbest meslek yoluyla elde edilen kazançlar

  • Menkul sermaye iradı

  • Elde edilen diğer kazanç ve iratlar

Türkiye’de yaşayan vatandaşlar, gelir vergisi mükellefidir. Aynı zamanda bir takvim yılında altı aydan uzun süredir Türkiye’de yaşayanlar da gelir vergisi kapsamındadır. Elde edilen tüm kazançların vergi dairelerine bildirilmesi gerekir. Buna göre ödenmesi gereken gelir vergisi miktarı bulunur. 

GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Gelir vergisi ödemesinin yapılması için vergi dairelerine başvuru yapılmalıdır. Ödemelerin bağlı bulunulan vergi dairesi üzerinden gerçekleştirilmesi gerekir. Bankalara giderek de ödeme yapılabilir. Bankaların internet şubesi üzerinden ödemelerin gerçekleştirilmesi mümkündür. 

Gelir vergisi ödemeleri, iki taksit halinde yapılır. Basit usulde tespit edilen kazançlar söz konusu ise Mart ayı sonuna kadar ödemelerin yapılması gerekir. İkinci taksitlerin Temmuz ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi şarttır.

Gelir vergisi tarifesinde yıllara göre değişiklik yapılabilir. Buna göre mevcut tarifede 70 bin TL’ye kadar olan kazançlar için yüzde 15 ödeme alınır. 150 bin TL tutarındaki kazancın ilk 70 bin TL’sinden 10 bin 500 TL alınır. Sonrası için yüzde 20 vergi alınır. 

E-DEVLET’TEN GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ OLUR MU?

E-Devlet’ten gelir vergisi ödemesi alınmaz. Ancak gelir vergisi ile ilgili farklı işlemler yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemlere devam edilir. 

İlk önce kimlik numarası yazarak işlemlere başlanması gerekir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresini girmek gerekir. E-Devlet şifresi girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklayarak işlemler sürdürülür. 

E-Devlet şifresi olmayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alandan işlemlerine devam edebilir. Bu sayede yeni bir şifre alınarak sisteme giriş yapılabilir. 

E-Devlet sisteminden, tüzel kişiler için vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabilir. 

E-Devlet üzerinden yapılabilecek bir diğer işlem de gelir-kurumlar vergisi iade talep dilekçesi girişidir. 

Gelir-kurumlar vergisi iade kontrol raporu görüntüleme de e-Devlet üzerinden yapılabilir. 

T.C. KİMLİK NUMARASI İLE GELİR VERGİSİ ÖDENİR Mİ?

T.C. kimlik numarası ile gelir vergisi ödeme yapılabilir. Bunun için Hazır Beyan Sistemi’ne ya da İnteraktif Vergi Dairesine girmek gerekir. Bu sistemlere giriş için e-Devlet şifresi kullanılabilir. E-Devlet şifresi olmayanlar, e-imza ve mobil imza kullanarak sisteme giriş yapabilir. 

Gelir vergisi ödemesi için beyanname verilmesi gerekir. Beyannameler, Mart ayının 25’inde verilmelidir. Beyannameler verildikten sonra bağlı olunan vergi dairesi üzerinden ödeme yapılır. 

Gelir vergisi ödemelerinin iki eşit taksit şeklinde yapılması gerekir. İlk taksitin Mart ayının sonuna kadar ödenmesi zorunludur. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı sonuna kadar gerçekleştirilir. 

Gelir vergisi beyannamesi ile bir yıl içinde elde edilen kâr gösterilir. Beyanname formunu almak için Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi ziyaret edilmelidir. E-beyanname uygulaması sayesinde elektronik ortamdan beyanname gönderilebilir. 

HAZIR BEYAN SİSTEMİNDEN GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ YAPILIR MI?

Hazır beyan sisteminden gelir vergisi ödemesi yapılabilir. Gelir vergisinin internetten ödenmesi için hazirbeyan.gib.gov.tr adresine girmek gerekir. Bu siteye girildikten sonra “Sisteme Giriş” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda “e-Devlet yöntemi ile giriş” yazan alana tıklanır. Kullanıcı kodu ile giriş yapılabilir. Aynı zamanda yabancı kimlik numarası ile de sisteme giriş yapılabilir. 

Gelen ekranda yer alan menüden “Beyanname doldur” yazan kısma tıklanarak işlem yapılabilir. Beyanname verildikten sonra ödeme işlemlerine de geçilebilir. 

İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN GELİR VERGİSİ ÖDENİR Mİ?

İnteraktif Vergi Dairesinden gelir vergisi ödemesi yapılabilir. Bunun için ivd.gov.tr adresine giriş yapılması gerekir. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra ana sayfadan hızlı ödeme kısmı kullanılabilir. 

Sisteme giriş yapılarak da ödeme işlemleri yapılabilir. Sisteme giriş için e-Devlet şifresi kullanılabilir. Bunun yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi de sisteme giriş için kullanılabilir. Sisteme girildikten sonra ana ekranda borç bilgileri görünür. 

Gelir vergisi ödemelerinin tam zamanında ve geciktirilmeden yapılması gerekir. Gelir beyanı yapıldıktan sonra ödeme aşamasına geçilir. Geciktirilen ödemelerden faiz alınır. Gelir vergisi beyannameleri yetkili vergi görevlileri tarafından denetlenebilir. 

Yapılan denetimlerde usulsüzlük tespit edilirse ceza uygulanır. Gerçeğe aykırı beyanlar, bildirilmeyen gelirler nedeniyle para cezası söz konusu olabilir.

Gelir vergisi beyannameleri, mali müşavirler tarafından imzalanarak vergi dairesine teslim edilir. Gelir vergisinin tüm gerçek kişiler tarafından ödenmesi gerekir. Ödeme yapmayanların vergi borcu katlanarak artar. Yapılandırma dönemlerde faizli gelir vergisi borçları kapatılabilir. Yapılandırma ile ödemelerde ciddi kolaylıklar sağlanır. 

GELİR VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Gelir vergisi ödenmezse takip işlemi başlatılır. Ödenmeyen gelir vergisi için gecikme cezası ödemesi söz konusu olur. Borca faiz uygulanır. Ödemenin uzun süre gecikmesi halinde ceza tutarı daha da artar.

Gelir vergisi ödemeleri, internet üzerinden kolayca yapılır. Ödemelerin kolayca yapılması sayesinde faiz ya da takip gibi bir durum söz konusu olmaz. Gelir vergisi ödemeleri, vergi daireleri üzerinden de gerçekleştirilir. 

Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlar, gelir vergisi kapsamındadır. Türkiye’de altı aydan fazla yaşayanlar, gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Mükellefler hem Türkiye içinde hem de diğer ülkelerde elde ettikleri kazançlar için vergi öder. Gelir vergisi tutarı, elde edilen gelire göre hesaplanır. 

Gelir vergisi beyannamelerinde tüm gelirlerin beyan edilmesi gerekir. Bazı ödemeler, gelir vergisi hesaplanmasında kullanılmaz. Bu sayede daha az ödeme yapılır. Çalışanların gelir vergisinden istisna tutulan tutarlar şu şekildedir:

  • Yemek yardımı

  • Yol yardımı

  • Çocuk zammı

  • Kreş yardımı

  • Uçuş tazminatı

  • Evlenme, doğum ve ölüm için yapılan yardımlar

  • Engellilik, hastalık tazminatı

  • Kıdem ve iş güvence tazminatı

  • İşveren tarafından yapılan bireysel emeklilik ödemeleri

GELİR VERGİSİ NE KADARDIR?

Gelir vergisi miktarı, elde edilen gelir tutarına göre değişiklik gösterir. 70 bin TL’ye kadar olan gelirlerden yüzde 15 vergi alınır. Diğer vergi oranları şu şekildedir:

  • 150.000 TL tutarında olan gelirin 70.000 TL’sinden alınan gelir vergisi 10.500 TL

  • 150.000 TL tutarında olan gelirin 70.000 TL’den fazlası için alınan gelir vergisi %20

  • 370.000 TL tutarında olan gelirin 150.000 TL’sinden alınan gelir vergisi 26.500 TL

  • 370.000 TL tutarında olan gelirin 150.000 TL’den fazlası için ödenen gelir vergisi %27

  • 1.900.000 TL tutarında olan gelirin 370.000 TL’si için ödenen gelir vergisi tutarı 85.900 TL

  • 1.900.000 TL tutarında olan gelirin 370.000 TL’den fazlası için ödenen gelir vergisi tutarı %35

  • 1.900.000 TL’den fazla olan gelirin 1.900.000 TL’si için ödenen gelir vergisi tutarı 621.400 TL

  • 1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’den fazlası için ödenen gelir vergisi tutarı %40

Gelir vergisinin internetten ödenmesi sayesinde kişiler, şahıs şirketleri adına ödemeler kolayca yapılır. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler