Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır? Geçiş ihlali sorgulama işlemi ile PTT’den ve Karayolları Genel Müdürlüğünden öğrenilebilir. Cezaların miktarı sorgulama işlemi neticesinde öğrenilebilir. Geçiş ihlali sorgulama için plaka bilgisinin girilmesi gerekir.

Geçiş ihlali sorgulama işlemi ile PTT’den ve Karayolları Genel Müdürlüğünden öğrenilebilir. Cezaların miktarı sorgulama işlemi neticesinde öğrenilebilir. Geçiş ihlali sorgulama için plaka bilgisinin girilmesi gerekir. 

Plaka bilgisi girilerek sorgulama işlemi kolayca yapılır. Geçiş ihlali; otoyollardan, köprülerden geçişlerde söz konusu olur. HGS sisteminde bakiyesi olmayanlara ceza yazılır. Cezanın belli süre içerisinde ödenmesi gerekir. 

Geçiş ihlali cezaları ile karşılaşmamak için HGS bakiye yükleme işlemleri yapılmalıdır. HGS bakiyesi olduğu sürece herhangi bir ceza uygulanmaz. Geçiş ihlali konusunda bilgi almak isteyenler, telefonla da gerekli bilgiye erişebilir. Bunun için 0850 460 60 60 numarası aranmalıdır. Bunun yanı sıra 444 17 88 üzerinden de gerekli bilgilere ulaşılabilir. 

Geçiş ihlali sorgulama işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinden de yapılabilir. Sorgulama işlemleri, online olarak kolayca yapılır. HGS mobil uygulamasından da sorgulama işlemi gerçekleştirilir. 

GEÇİŞ İHLALİ NEREDEN SORGULANIR?

Geçiş ihlali sorgulama işlemi, hgsmusteri.ptt.gov.tr adresinden yapılabilir. Bu adresin yanı sıra Karayolları Genel Müdürlüğü sayfası üzerinden de sorgulama yapmak mümkündür. Sorgulama işlemleri sırasında plaka bilgisinin girilmesi gerekir. 

Plaka bilgisi girildikten sonra mevcut ceza tutarı görünür. İnternet bankacılığı üzerinden de cezayı ödemek mümkündür. Aynı zamanda mobil bankacılık sistemi kullanılarak hem ceza öğrenilir hem de ceza ödemesi yapılabilir. 

Geçiş ihlalini öğrenerek zamanında ödeme yapabilirsiniz. Yasal işlemlerle karşılaşmamak için ceza karşılığı kadar bakiye yükleme yapılmalıdır. 15 gün içerisinde yükleme yapılmazsa cezalı olarak tahsilat yapılır. Tahsilat tutarı, ceza tutarının 11 katı olarak uygulanır. 

Geçiş ihlaline karşı itiraz hakkı da vardır. Karayolları Genel Müdürlüğüne atılan e-mail ile itiraz edilebilir. HGS çağrı merkezi üzerinden de itiraz işlemleri yapılabilir. 

GEÇİŞ İHLALİ HGS CEZASI NEDİR?

Geçiş ihlali HGS cezası, HGS olmadan köprü ve otoyollardan geçilmesi halinde söz konusu olur. HGS olmadan geçişlerde tek geçiş ücretinin beş katı olacak şekilde ceza uygulanır. HGS olmadan geçiş yapıldığı takdirde 82 TL ceza uygulanır. On beş gün içerisinde bu tutarı ödemeyenlerin ödeyeceği ceza tutarı 410 TL’dir. 

Geçiş ihlali cezasına itirazda bulunulabilir. Cezanın haksız yere yazıldığını düşünenler, itiraz taleplerini yetkili mercilere iletebilir. Otoyol ve köprülerden geçmeden önce HGS bakiyesi yüklenirse ceza ödenmez.

HGS cezaları, internet üzerinden rahat bir şekilde ödenebilir. HGS cezasının ödenmesi için mobil uygulama sistemi de kullanılabilir. Böylece akıllı telefonlarla rahatlıkla ödeme yapılabilir.  

PLAKADAN GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMASI YAPILIR MI?

Plakadan geçiş ihlali sorgulama için hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra ekranda gösterilen “Geçiş ihlali sorgula” seçeneğine tıklanır. 

Sorgulama için araç plakasının belirtilen alana girilmesi gerekir. 

Plaka bilgisi girildikten sonra “Ben robot değilim” yazan alana tıklanır. 

“İhlalleri Sorgula” yazan kısımdan plakaya ait geçiş ihlali cezaları görüntülenir. 

Aynı sayfa üzerinden farklı işlemler de yapılabilir. HGS Bakiye Yükleme” kısmından yükleme işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunun için belirtilen alana Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası girilmelidir. 

Kimlik numarası yerine vergi kimlik numarası ya da pasaport numarası da girilebilir. 

Ardından plaka numarasının girilmesi gerekir. Yükleme tutarı ekranda belirtilen alandan seçilmelidir. En az yükleme tutarı 25 TL’dir. En fazla yüklenebilecek tutar 5000 TL’dir. 

Geçiş ihlali sorgulama ve ödeme için tutar seçildikten sonra “Devam” yazan alana tıklanır. 

GEÇİŞ İHLALİ CEZASI NASIL SORGULANIR?

Geçiş ihlali cezası sorgulama yapmak için Karayolları Genel Müdürlüğü sitesine girilmelidir. Girilmesi gereken adres webihlaltakip.kgm.gov.tr şeklindedir. Bu adrese girildikten sonra ilk olarak plaka bilgisi girilmelidir. 

Plakadan sonra ekranda yer alan doğrulama kodu girilmelidir. “Sorgula” yazan alana tıklanarak işlemler sürdürülür. Sorgulama ve ödeme işlemleri hem PTT sitesinden hem de Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılır. 

Geçiş ihlali cezasının 15 gün içerisinde ödenmesi, ceza tutarının artmaması açısından önemlidir. Ödeme geciktirildiği halde tutar daha da yükselir. Köprü ve otoyollardan geçişlerde OGS sistemi de kullanılabilir. OGS, otomatik geçiş sistemidir.

OGS için araçlara bir aparat takılır. Bu aparat üzerinden her geçişte okuma yapılır. Bu sayede hesaptan geçiş ücreti otomatik olarak kesilir. OGS sayesinde geçişler sırasında durmak gerekmiyor. Geçişler sırasında yavaşlayarak OGS’nin okunması sağlanabilir. 

OGS almak isteyenler, PTT şubelerinden başvuru yapabilir. Anlaşmalı bankalara giderek de başvuru yapılabilir. İş Bankasından ya da Garanti Bankasından başvuru yapılabilir. Araç ruhsatı ve kimlik kullanılarak başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. OGS aparatının ön cama takılması gerekir. 

GEÇİŞ İHLALİ CEZASI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Geçiş ihlali cezasının belli olma zamanı uygulandığı anla aynıdır. Sistem üzerinden cezalar otomatik olarak uygulanır. Ceza tutarı, HGS bakiyesi yüklenir yüklenmez sistemden düşer. HGS borcu olmazsa aracın satış işleminin yapılması mümkün değildir.

Geçiş ihlali cezasının on beş gün içerisinde ödenmesi gerekir. Ceza tutarı zamanında ödenmediği takdirde artar. Geçiş ihlali cezasının ne kadar olduğunu öğrenmek için gerekli işlemler PTT şubesi üzerinden yapılabilir.

Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinden de sorgulama işlemleri yapılabilir. Ceza ödeme işlemleri ise hem PTT sisteminden hem de internet bankacılığından gerçekleştirilir. Ödemelerin zamanında yapılması sayesinde ceza tutarı artmaz. 

GEÇİŞ İHLALİ CEZASI NEREDEN ÖDENİR?

Geçiş ihlali cezasının ödeneceği yerlerden biri bankaların internet şubesidir. Bankaların internet şubesi üzerinden HGS ödeme işlemleri yapılabilir. Hangi bankada hesabınız varsa o bankanın internet şubesinden ödeme yapabilirsiniz.

Ziraat Bankasında hesabı olanlar, ziraatbank.com.tr adresinden sorgulama ve ödeme yapabilir. Bunun için ana sayfadan “İnternet Şubesi” yazan alana tıklanır. Gelen ekranda “Bireysel” yazan kısımdan ilk olarak kimlik numarası girilir. Kimlik numarasının yanı sıra müşteri numarası ile de sisteme giriş yapılabilir. 

Sisteme giriş için internet şubesi şifresine ihtiyaç vardır. Ardından “Devam” yazan alana tıklanır. 

İnternet şubesine girdikten sonra menüden “Ödemeler” seçeneği tercih edilmelidir. 

“Ödemeler” kısmından “Trafik Ödemeleri/HGS” seçeneği tercih edilmelidir. 

Bu kısımdan “HGS” yazan alana tıklanır. 

Kendi üzerinizde bir HGS borcu yoksa “Başka bir HGS ödemesi yap” yazan alana tıklanır. 

Gelen kısımda plaka yazarak sorgulama yapılmalıdır. 

GEÇİŞ İHLALİ CEZASI ÖDENMEZSE NE OLUR?

Geçiş ihlalinin ödenmemesi halinde dört katı tutarında ödeme yapmak gerekir. Cezanın ödenmemesi halinde ceza tutarı 410 TL’ye kadar çıkar. Yap-işlet ve devret modeliyle yapılan köprü ve otoyollar için cezalar, yetkili firmalar tarafından uygulanır. Firmalar cezanın ödenmemesi halinde icra süreci başlatabilir. 

Geçiş ihlali cezaları, internet üzerinden kolayca ödenir. Öte yandan mobil bankacılık sistemi kullanılarak de ödeme yapılabilir. Ödemeler, PTT ya da Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasından yapılabilir. 

Geçiş ihlalleri cezası ödemek istemeyenlerin HGS bakiyesini kontrol etmesinde fayda vardır. PTT sistemi üzerinden bakiye kontrol işlemleri kolayca yapılabilir. 

Trafiğe çıkıldıktan sonra hangi köprülerden ve yollardan geçileceği, doğru planlanmalıdır. Trafiğe çıkanlar, OGS sistemini de kullanabilir. Bu sayede OGS aparatı üzerinden hiç durmadan ödeme yapılabilir. 

HGS ve OGS sistemleri sayesinde gişelerde beklemenize gerek kalmaz. Hızlı bir şekilde geçiş işlemini tamamlayabilirsiniz. OGS ile geçişlerde sadece yavaşlamak yeterlidir. Sistem otomatik olarak ücreti keser. Geçiş ihlali sorgulama yapıldıktan sonra mevcut cezalar vakit kaybetmeden ödenmelidir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler