EYT Düzenlemesiyle 2 Milyon Kişiye Emeklilik Yolu Açıldı, Avans İmkanı Sağlanıyor!

EYT Düzenlemesiyle 2 Milyon Kişiye Emeklilik Yolu Açıldı, Avans İmkanı Sağlanıyor!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmi olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 milyondan fazla kişiye emeklilik fırsatı sunuldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT başvurusunda bulunan kişilerin dosyalarını inceliyor ve karar veriyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmi olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 milyondan fazla kişiye emeklilik fırsatı sunuldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT başvurusunda bulunan kişilerin dosyalarını inceliyor ve karar veriyor. Maaş ödemeleri geciken EYT'liler için ise avans seçeneği mevcut. Emekli adayları, 2 Haziran tarihinden itibaren avans talebinde bulunabilecekler.

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 90 gün içinde emekli aylığı bağlanmayanlara avans imkanı sağladı. SGK'nın resmi internet sitesinde yer alan 2018/38 Sayılı Genelge, emeklilik başvurusunda bulunan ancak 90 gün içinde aylığı alamayan emekli adayları için avans düzenlemesini içeriyor.

EYT'lilere Avans Talebi İçin Yeni Düzenleme Maaş Bağlanmayanlar Kuruma Başvurabilecek!

Bu düzenleme kapsamında EYT'liler, SGK'dan avans talebinde bulunabilecek. 3 Mart 2023'te resmen yürürlüğe giren EYT düzenlemesine başvuran ancak hala aylığı bağlanmayan emekli adayları, 2 Haziran'dan sonra kuruma avans talebinde bulunabilecek. Ödenen avanslar, ilerideki emekli aylıklarından mahsup edilecek. Yönetmelik gereği, emekli aylığı 90 gün içinde ödenemeyen kişilere, aylık bağlanmaya hak kazandıkları belirlendiğinde, yazılı talepte bulunmaları halinde avans ödemesi yapılabilecek ve ileride alacakları emekli aylığından düşülebilecek.

Avans Tutarı Nasıl Belirleniyor

Avans tutarı, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2018/38 sayılı genelgesine göre belirlenmektedir. İlgili genelgede ifade edildiği gibi, sigortalı ve hak sahipleri, Kuruma tahsis talebinde bulunduktan sonra 90 gün içinde gelir veya aylık bağlanamazlarsa, Kurum tarafından gelir veya aylık bağlanmasına hak kazandığı tespit edilen kişilere yazılı talepte bulunmaları durumunda, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödemesi yapılabilir.

Avans miktarı, bağlanacak aylıklar için net asgari ücretin üç katını, gelirler için ise net asgari ücretin iki katını geçmeyeceği şekilde kurum tarafından belirlenir. Eğer avans, bağlanacak gelir veya aylık birikmiş tutarından daha yüksekse, müteakip gelir veya aylıklardan %25 oranında kesinti yapılarak avans tutarı mahsup edilir. Bu düzenleme, emekli adaylarının maddi ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Emekli aylıkları bu şekilde enflasyon oranın altında kalmadan yaşam standartların üzerine çıkılması hedeflenmiş oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler