E-Devlet Askerlik Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Askerlik Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet askerlik sorgulama için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması yeterlidir. Böylece askerlik şubesine gitmeye gerek kalmadan istenilen işlem gerçekleştirilebilir.

E-Devlet askerlik sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Buradan sisteme giriş yapıldıktan sonra askerlikle ilgili çeşitli sorgulama işlemleri gerçekleştirilir. E-Devlet askerlik sorgulama işlemi neticesinde askerlik şubesine gitmeye gerek kalmaz.

Askerlik, erkeklerin zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken bir hizmettir. Bedelli olarak askerlik hizmeti yerine getirilebilir. Bedelli askerlik hizmetini yerine getirenler için askerlik süresi bir ay olarak uygulanır.

Kısa dönem er olarak askerlik yapılması halinde askerlik süresi 6 aydır. Yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik yapılırsa süre 12 aydır. Askerlik yaşı 20 olarak uygulanır. Üniversite, yüksek lisans eğitimi gibi farklı nedenlerle askerlik ertelenebilir.

Askerlik yerinin öğrenilmesi için e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapılabilir. Askerlik ile ilgili farklı işlemler de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir.

ASKERLİK YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Askerlik yerini öğrenmek isteyenler, gerekli işlemleri e-Devlet üzerinden yapabilir. E-Devlet sisteminin hem mobil uygulaması hem de internet sitesinden işlemler gerçekleştirilir. Askerlik sevk belgeleri, e-Devlet sisteminden indirilebilir.

Askerlik yerini öğrenmek isteyenler, e-Devlet üzerinden görüntüleme yapamadığı takdirde askerlik şubesine giderek bilgi alabilir. Askerlik şubesinden askerlik yeri, sevk gibi durumlar hakkında kapsamlı bilgi edinilebilir.

Askerlik yerinin belirlenmesinde herhangi bir yöntem yoktur. Sınıf, tertibat bölgeleri rastgele olarak belirlenir. Ancak bazı detaylar, askerlik yerinin belirlenmesinde dikkate alınır. Kişilerin fiziksel durumu, bu noktada etkili olur.

Kişilerin normal hayatında yaptığı işlere göre askerlik yerleri belli olur. Askeri ihtiyaçlar saptandıktan sonra askere alınacak kişiler tespit edilir. Askerlik yoklaması yapıldıktan sonra askerliğe elverişli durumda olanlar ayrılır. Aynı zamanda geçici rahatsızlığı olanlar ve askerliğe uygun olmayanlar tespit edilir.

Askerliğe durumu uygun olmayanların askerlik hizmeti yapması mümkün değildir. Geçici bir rahatsızlık söz konusu ise sağlık muayenesine göre karar verilir. Yurt dışında yaşayanların yoklama işlemi, konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirilir.

E-DEVLET’TEN ASKERLİK YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

E-Devlet’ten askerlik yeri öğrenmek için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. “Giriş yap” yazan alandan işlemler sürdürülür.

Gelen kısımda kimlik numarası yazılmalıdır.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi, belirtilen alana girilir.

Bilgilerin girilmesinden sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Askerlik” yazılır.

E-Devlet üzerinden yapılacak işlemlerden biri askerlik durum belgesi doğrulamadır. Aynı zamanda sevk başvurusu belge doğrulama işlemi de yapılır.

ERLERİN ASKERLİK YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Erlerin askerlik yerini öğrenmek için e-Devlet’ten ilk olarak “Kurumlar” kısmına girmek gerekir. “Er Sınıflandırma, Yedek Astsubay, Yedek Subay ve bedelli sınıflandırma Sonucunu Sorgulama” kısmından gerekli işlemler yapılır.

Erler, askerlik hizmetini yerine getiren rütbesiz askerlerdir. Onbaşı ve çavuş rütbesi olanlar, erbaş olarak adlandırılır. Askerlik yerleri belli olduktan sonra sorgulama işlemleri yapılmalıdır. Askerlik yerlerinin ne zaman belli olacağı, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanır.

Erler, askerlik sürecinde verilen görevleri yerine getirmelidir. Düzenlenen eğitimlere katılmak, emir ve yasaklara uymak da erlerin görevleri arasındadır.

YEDEK ASTSUBAYLARIN ASKERLİK YERİ NASIL SORGULANIR?

Yedek astsubayların askerlik sorgulama işlemleri, turkiye.gov.tr adresinden yapılır. Sorgulama işlemleri neticesinde yedek astsubayların görev yeri öğrenilir. Yedek astsubaylar, er ve erbaşlara göre daha kıdemlidir.

Askeri eğitimlerde yedek astsubaylar görev alır. Muharebe alanında da yedek astsubaylar görev yapar. Yedek astsubaylar, maaşlı olarak hizmetlerini yerine getirir. Yedek astsubayların yüksekokul mezunu olması gerekir. Ayrıca yedek astsubay olmaya gönüllü olunmalıdır.

YEDEK SUBAYLAR İÇİN ASKERLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Yedek subaylar için askerlik sorgulama yapmak isteyenler, e-Devlet sistemine girmelidir. Girilmesi gereken adres turkiye.gov.tr şeklindedir. Aynı zamanda e-Devlet mobil uygulamasından da sorgulama yapılabilir.

Yedek subaylar, takım ve kısım komutanıdır. Yedek subaylar de gönüllü olarak bu sınıfta askerlik yapar. Yedek subayların görev süresi 12 ay olarak uygulanır. E-Devlet üzerinden sorgulama yapılabileceği gibi askerlik şubesinden de sorgulama gerçekleştirilir.

Yedek subay olmak isteyenlerin lisans mezunu olması gerekir. Yüksek lisans eğitimi alanlar da yedek subay olarak görev yapabilir. Yedek subaylar, terhis olmadan önce astsubay çavuş olur. Terhisleri de bu unvan üzerinden yapılır.

E-Devlet askerlik sorgulama sayesinde hangi unvanla askerlik yapılacağı öğrenilir. Er, erbaş subay ve astsubay rütbelerinin hangisinin hak edildiği e-Devlet’te görünür.

BEDELLİ ASKERLİK YERİ NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Bedelli askerlik yeri, e-Devlet sistemi üzerinden öğrenilebilir. Bedelli askerlik, belli bir ödeme yapılarak yerine getirilen bir hizmettir. Bedelli askerlik yapmak isteyenlerin ödemesi gereken tutar 122 bin 351 TL’dir.

Bedelli askerlik başvuruları, e-Devlet’ten gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda askerlik şubelerinden de başvuru yapılabilir. Bedelli askerlik hizmetinden yararlanmanın belli şartları vardır. Bedelli askerlik şartları şöyle sıralanabilir:

  • Bedelli askerlikte yaş sınırı yoktur. Ancak askerlik hizmetine başlamamış olmak gerekir.
  • Bedelli askerlik yapmak isteyenlerin askerliğe elverişli raporu alması gerekir.
  • Bedelli askerlikten yararlanma hakkından vazgeçmemiş olmak
  • Yoklama kaçağı, bakaya durumda olanların gerekli ödemeleri yapması

Bedelli askerlikte hizmet süresi bir ay olarak uygulanır. Bir ay sonunda terhis işlemleri gerçekleştirilir.

E-DEVLET’TEN ASKERLİK YOKLAMA BAŞVURUSU YAPILIR MI?

E-Devlet’ten askerlik yoklama başvurusu yapmak mümkündür. Ancak e-Devlet üzerinden başvuru yapılamıyorsa askerlik şubesi randevusu alınabilir. Bu sayede gerekli işlemler, askerlik şubesinden yapılabilir.

Askerlik şubesi başvurusu için ilk olarak il seçimi yapılmalıdır.

İl seçiminin ardından şube seçiminin yapılması gerekir.

İşlem türü seçilerek randevu alınabilir. Askerlik şubesinden yapılabilecek işlem seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hava değişimi işlemleri
  • Askerliğe sevk işlemleri
  • Askerlik durum belgesi
  • Askerlik yoklama işlemleri

İşlem türünün ardından e-posta adresinin sisteme girilmesi gerekir.

E-Posta adresinden sonra cep telefonu numarası girilmelidir.

Randevu tarihi de yazılarak işlemlere devam edilir.

 

 

ASKER ALMA HİZMETLERİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Asker alma hizmetlerine başvuru için ilk olarak e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Gelen ekranda arama alanına Milli Savunma Bakanlığı” yazılır. Gelen kısımdan “Yoklama Başvurusu” seçeneğine tıklanır.

 

“Yoklama Başvurusu Süreç Takibi” kısmından işlemlere devam edilebilir. İlk adım tamamlandıktan sonra aile hekimine gidilerek askerlik muayenesi yaptırılmalıdır. Muayene sonrasında Asker Alma Genel Müdürlüğü işlemlerine başlanır.

 

Bu aşamada askerlik şubesi kayıtlarının güncellenmesi beklenir. “Askerlik Hizmet Tercih İşlemleri” aşamasına geçilir. İlk olarak askerlik için hizmet türü belirlenmelidir. Yedek subay, astsubay, bedelli askerlik seçeneklerinden uygun olan seçilir.

Celp ve sevk dönemi seçimi yapılmalıdır. Askere ne zaman gidilmek isteniyorsa o dönem seçilmelidir. Sınıf ve birliklerin öğrenilmesi için Asker Alma Müdürlüğünün yaptığı açıklamalar takip edilmelidir.

Sınıflandırma neticesi, e-Devlet üzerinden görüntülenebilir. Aynı zamanda askerlik şubeleri üzerinden de netice öğrenilebilir. Sınıflandırma sonucu açıklandıktan sonra barkodlu sevk belgesi alınmalıdır. Belge dökümü, e-Devlet üzerinden çıkarılabilir.

Sevk belgesi, birliğe katılış yapılırken ibraz edilmelidir. Askerlik yoklama başvuru tarihleri için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin duyuruları takip edilmelidir. Böylece kaçak ya da bakaya duruma düşmeden askerlik hizmeti yerine getirilebilir.

ASKERLİK ERTELEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Askerlik erteleme başvurusu, askerlik şubelerine bizzat müracaat edilerek yapılabilir. E-Devlet sistemine girildikten sonra “ASAL yoklama başvurusu” yapılarak bu kısımdan işlem yapılabilir. E-Devlet askerlik sorgulama ile askerliğin ertelenip ertelenemeyeceği anlaşılır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler