Devlet Tarla Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Devlet Tarla Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Devlet tarla parası sorgulama için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Ayrıca Ziraat Bankası sistemi üzerinden de sorgulama kolaylıkla yapılabilir. İşte ayrıntılar...

Devlet tarla parası sorgulaması için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Aynı zamanda Ziraat Bankası sistemi üzerinden de sorgulama yapılabilir. Devlet tarla parası sorgulama işlemi ile ödemenin yapılıp yapılmadığı öğrenilir.

Tarla parasının verilmesindeki amaç çiftçilere destek olmaktır. Çiftçilerin her yıl daha da artan mazot, gübre gibi masrafları, verilen destekle daha kolay karşılanır. Destekler, Tarım Bakanlığı ve belediyeler tarafından verilir. Farklı kurumlar tarafından da destek verilebilir.

Tarla parasının miktarı, arazinin genişliğine bağlı olarak değişir. Sahip olunan ekili-dikili alan ne kadar genişse o kadar çok ödeme yapılır. Verilecek yardım tutarı, yıllara göre artar. Her yıl daha yüksek tutarda destek verilir.

Devlet tarafından belli başlı konularda destek sunulur. Devlet, çiftçilerin mazot masrafına destek olur. Aynı zamanda gübre desteği de verilir. Devlet tarafından sunulan desteklerden yararlanmak için belli koşullar sağlanmalıdır. Çiftçi kayıt sisteminde yer almayan kişilerin destek alması mümkün değildir.

DEVLET TARLA PARASI NEREDEN SORGULANIR?

Devlet tarla parasının sorgulanmasında e-Devlet sistemi kullanılabilir. Ödemeler, Ziraat Bankası üzerinden yapılır. Bu nedenle çiftçiler, Ziraat Bankası hesaplarından ödemeyi görebilir. Ödemeler, internet şubesinden sorgulanabilir.

Mobil şube üzerinden ödemelerin sorgulanması mümkündür. Devlet tarla parası almak isteyenler, ilk olarak çiftçi kayıt işlemi yapmalıdır. Çiftçi kayıt yenileme işlemleri, e-Devlet’ten yapılabilir.

Devlet tarla parasının yanı sıra çiftçilere farklı destek ödemeleri verilebilir. Destek ödemeleri ve tarla parası almak için başvuru tarihleri kaçırılmamalıdır. Ziraat Bankası, çiftçilere yönelik kredi seçenekleri sunar. Çiftçilere yönelik sunulan krediler, düşük faizlidir. Bazen faizsiz kredi seçenekleri de sunulabilir.

Devlet tarla parası miktarı ürün türüne göre değişir. Destek tutarları dekar başına şu şekildedir:

  • Arpa, buğday, yulaf, çavdar ve tritikale için verilen destek tutarı 121 TL’dir. Mazot için 75 TL, gübre için 46 TL destek verilir.
  • Aspir için 76 TL mazot desteği verilir. Aspir için verilen gübre desteği 21 TL’dir. Toplam destek tutarı 97 TL’dir.
  • Kanola için 88 TL mazot desteği verilir. 21 TL, gübre desteği ödenir. Toplam destek tutarı 109 TL’dir.
  • Kuru fasulye, mercimek ve nohut için 75 TL mazot yardımı yapılır. Gübre desteği 21 TL’dir. Toplam destek 96 TL’dir.
  • Kuru soğan, yaş çay ve zeytin için 63 TL mazot desteği ödenir. 21 TL gübre yardımı yapılır. 84 TL toplam destek tutarıdır.
  • Kütlü pamuk ve çeltik için 250 TL mazot yardımı verilir. 21 TL gübre yardımı ile toplamda 271 TL destek verilir.
  • Patates ve soya için 125 TL mazot yardımı ödenir.
  • Yağlık ayçiçeği için verilen mazot desteği 88 TL’dir.
  • Yem bitkilerine 94 TL mazot yardımı yapılır.
  • Dane mısır, fındık ve diğer ürünlere 62 TL mazot desteği verilir.
  • Nadas olan yerler için 38 TL mazot yardımı verilir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TARLA PARASI SORGULANIR MI?

E-Devlet üzerinden tarla parası sorgulaması yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilir. “Giriş Yap” yazan alandan işlemlere devam edilir.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası bilgisi yazılmalıdır.

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresi yazılır.

“Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemler sürdürülür.

Devlet tarla parası sorgulaması ile ödeme tutarının e-Devlet’ten görüntülenmesi mümkün değildir. Ancak çiftçi kayıt sistemi belgesi sorgulanabilir. Ayrıca çiftçi kayıt yenileme işlemleri de yapılabilir.

Çiftçi kaydı olmayanlar, tarla parasından ve yapılan diğer ödemelerden yararlanamaz. Bu nedenle çiftçi kayıt işlemlerinin mutlaka yapılması gerekir. Çiftçi kaydının her yıl yenilenmesi gerekir.

Çiftçi kaydı oluşturulduktan sonra yardım için Tarım Bakanlığına başvuru yapılmalıdır. Başvuru neticesinde ödemelere başlanır. Başvurular, tarım müdürlüklerine yapılabilir. Bunun için dilekçe yazılarak müdürlüğe başvuru yapılmalıdır.     

Devlet tarla parası almak isteyenlerin bir Ziraat Bankası hesabına sahip olması gerekir. Dilekçede başvuru sahibinin adı ve soyadı belirtilmelidir. Ayrıca kimlik numarası, telefon, adres ve imza da belgede yer almalıdır.

Dilekçede hangi destekten yararlanmak istendiği belirtilmelidir. Mazot ve gübre desteğinin yanı sıra toprak analizi desteği de alınabilir.

ZİRAAT BANKASI TARLA PARASI NASIL SORGULANIR?

Ziraat Bankası tarla parası sorgulama yapmak için ziraatbank.com.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “İnternet Şubesi” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda “Bireysel” yazan alana tıklanır.

Ziraat Bankası sistemine girmek için T.C. kimlik numarası ya da müşteri numarası kullanılır.

Kimlik numarasından sonra şifre bilgisi girilmelidir.

Tüm bilgilerin tamamlanmasının ardından “Devam” yazan alana tıklanır.

“Vadesiz Hesaplarım” yazan kısımdan tarla parasının yatırılacağı hesaba ulaşılır.

Gelen ekranda bakiye bilgilerine ulaşılır. Tarla parası yatırıldıysa burada görünür.

 

TARLA PARASI NE ZAMAN YATIRILIR?

Tarla parasının yatırılma zamanı konusunda net bir tarih yoktur. Ödemeler, düzenli 

olarak çiftçilerin hesaplarına aktarılır. Tarım Bakanlığı, destek ödemeleri için her yıl yüksek bir bütçe ayırır.

Tarım ve Orman Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre 972 milyon 333 bin TL’lik ödeme, 2023 yılında yapılmıştır. Hububat, baklagil ve dane mısır için bu yıl verilen toplam destek 956 milyon 455 bin TL’dir. Kırsal kalkınma için verilen destek tutarı 13 milyon 743 liradır. 2 milyon 134 bin 538 lira tutarında tohum üretimi desteği verilmiştir.

Tarım Bakanlığı tarafından verilen destekler ile çiftçilerin işi daha kolay hale gelir. Masraflarını daha kolay sağlayan çiftçiler, faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmaz.

TARLA PARASI NEREYE YATAR?

Tarla parasının yatırıldığı yer, Ziraat Bankasıdır. Çiftçilerin bakanlığa bildirdiği hesaplara ödeme yapılır. Ödemeler, başvuru tarihini takip eden aydan itibaren yapılır. Destekleme ödemeleri, Ziraat Bankası tarafından verilen Başak Kart ile gerçekleştirilir.

TARLA PARASI ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Tarla parası almak isteyenlerin yapması gereken çiftçi kayıt sistemine kaydolmaktır. Ardından Tarım Bakanlığına dilekçe ile başvuru yapılır. Başvurular, Tarım Bakanlığı tarafından değerlendirildikten sonra onaylanır.

Bakanlık tarafından onay verildiği takdirde çiftçiler, ödemeleri almaya başlar. Yapılacak ödeme tutarı, tarım alanının genişliğine, ürün türüne göre değişir. Mazot ve gübre için farklı tutarlarda destek verilir.

TARLA PARASI NE KADARDIR?

Tarla parası miktarı, mazot ve gübre için farklıdır. Gübre için dekar başına 21 TL destek verilir. Mazot desteği, ürün türüne göre değişiklik gösterir. Tarla parası ödemeleri, Ziraat Bankası aracılığıyla yapılır.

Ödeme almak isteyenler, ilk olarak çiftçi kayıt sistemine kaydolması gerekir. Bu kaydın her yıl yenilenmesi gerekir. Kaydı olmayanlar ve yenileme işlemi yapmayanlar, tarla parası alamaz.

TARLA PARASI KİMLERE VERİLİR?

Tarla parasının verileceği kişiler, çiftçilerdir. Çiftçi kayıt sistemine kaydı olanlar, Tarım Bakanlığına başvuru yaparak yardım alabilir. Tarla parası almak isteyenler, dilekçe yazarak bakanlığa başvurmalıdır.

Dilekçede hangi yardımdan yararlanmak istendiği belirtilir. Yardım için hazır dilekçeler, Tarım Bakanlığından alınabilir. Tarla parası, çiftçilerin maddi yükünü hafifletir. Bu sayede istenilen sebze, meyvelerin ve diğer bitkilerin ekim-dikimi daha kolay yapılır.

Tarla parası almak isteyen çiftçiler, çiftçi kayıt belgesi almalıdır. Belgesini alanlar, tarım müdürlüklerine gitmelidir. Tarlanın bulunduğu yerdeki tarım müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Farklı yerlerdeki tarlalar için tek yerden başvuru yapılabilir. Devlet tarla parası sorgulaması ile ödemeler düzenli olarak takip edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler