Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?

Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?

Deprem riski sorgulama yapmak için AFAD tarafından kullanıma sunulan sistem kullanılır. Sorgulama işlemini kendi adresiniz ya da farklı adresler için yapabilirsiniz. Deprem riski sorgulama işlemi, gerekli tedbirlerin alınması açısından önemlidir.

Deprem riski sorgulama yapmak için AFAD tarafından kullanıma sunulan sistem kullanılır. Sorgulama işlemini kendi adresiniz ya da farklı adresler için yapabilirsiniz. Deprem riski sorgulama işlemi, gerekli tedbirlerin alınması açısından önemlidir.

Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için pek çok şehir risk altındadır. Deprem riskini belirleyen önemli bir unsur, fay hatlarıdır. Fay hatlarında biriken enerji açığa çıkarak şiddetli depremlerin olmasına yol açar. 

Deprem riskinin anlaşılması için AFAD sitesinden sorgulama işlemleri yapılır. AFAD üzerinden adres ile sorgulama yapılabilir. Ayrıca genel görünüm, katman kontrolü, ölçme aracı gibi kısımlardan da sorgulamalar gerçekleştirilir. 

Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması, araştırmacılar tarafından kullanılabilir. Böylece deprem ile ilgili çalışmalarda, edinilen bilgiler kullanılabilir. Deprem riski, zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle sorgulama işlemlerinin güncel olarak yapılması gerekir. 

DEPREM RİSKİ NEREDEN SORGULANIR?

Deprem riskini sorgulamak için AFAD sistemi kullanılır. AFAD, sorgulama için Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması’nı kullanır. Bu uygulamada bazı sorgulama işlemlerinin yapılması için teknik bilgi gerekir.

Fay hatları konusunda bilgi edinmek isteyenler, MTA sisteminden sorgulama yapabilir. Deprem riski konusunda uzman görüşlerinden de faydalanmak gerekir. Uzmanlar, geçmiş depremler ve diğer verileri değerlendirerek risk durumunu tespit eder.

Deprem riskinin öğrenilmesi son derece önemlidir. Risk durumuna göre binaların dayanıklılığı kontrol edilmelidir. Gerekli durumlarda onarım yapılmalıdır. Ağır riskli kategorisinde yer alan binaların yıkılması gerekebilir.

Türkiye’de en riskli fay hatları, şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuzey Anadolu Fay Hattı

  • Doğu Anadolu Fay Hattı

  • Batı Anadolu Fay Hattı

En yüksek riskli olan şehirler, birinci derecede deprem bölgesi olarak ifade edilir. Pembe renkli olan yerler, ikinci derece olarak kabul edilir. Sarı olan şehirler ise üçüncü derece deprem bölgesi olarak ifade edilir. 

E-Devlet Üzerinden Deprem Riski Sorgulanır mı?

E-Devlet üzerinden deprem riski sorgulaması yapılmaz. Ancak AFAD sistemine, e-Devlet bilgileri ile giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş için e-Devlet şifresi kullanılabilir. Aynı zamanda mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ile giriş yapılabilir. İnternet bankacılığı ile giriş yapılarak da sisteme ulaşılabilir. 

Giriş sırasında ilk olarak kimlik numarası yazılmalıdır. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi yazılmalıdır. 

Bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklamak gerekir. 

Bilgiler girildikten sonra Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulamasını kullanmaya başlayabilirsiniz. 

AFAD SİTESİNDEN DEPREM RİSKİ NASIL SORGULANIR?

AFAD sitesinden deprem riski sorgulaması yapmak için https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/ adresine girilmelidir. Bu adreste, Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması yer alır. Bu uygulama üzerinden deprem riskine bakılabilir. 

Sisteme girildikten sonra “Arama” alanına adres bilgileri yazılır. 

Arama alanından sorgulama yapılabileceği gibi “Adres sorgulama” kısmından da işlem yapılabilir. 

Adres sorgulama kısmından bazı bilgiler girilmelidir. İl, ilçe, köy ve mahalle bilgileri girilmelidir. 

Raporlama bilgilerinden sorgulama için ilk olarak rapor başlığı yazılır. Girilmesi gereken diğer bilgiler şu şekildedir:

  • Deprem yer hareket düzeyi

  • Yerel zemin sınıfı

  • Enlem-boylam

AFAD sisteminde farklı seçenekler üzerinden sorgulama olanağı da sunulur. “Genel Görünüm” kısmından mevcut durum değerlendirilebilir. Ayrıca, katman kontrolü, koordinata git gibi kısımlar kullanılabilir. 

Sorgulama işlemleri neticesinde detaylı bilgiler edinilebilir. Bu bilgiler sayesinde deprem riski anlaşılır. Deprem riskinin tespit edilmesi, özellikle yeni konut satın almak isteyenler açısından önemlidir. 

Deprem riski sorgulama yapmak gerekli tedbirlerin zamanında alınması açısından da önem taşır. Riske göre yapılacak güçlendirme çalışmaları ile can ve mal kaybı engellenebilir. 

MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN DEPREM RİSKİ SORGULANIR MI?

MTA Genel Müdürlüğünden deprem riski sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için mta.gov.tr adresindeki diri fay haritalarına ulaşılmalıdır. Buradan hangi il için sorgulama yapmak istiyorsanız onu tercih etmelisiniz. 

 

İl seçimi yapıldıktan sonra ilin haritası detaylı şekilde görüntülenir. MTA Genel Müdürlüğü yetkilileri, güncel çalışmalarına devam ederek deprem riskini belirler. Yeni depremler de risk durumunun değişmesine neden olur. 

Online olarak deprem riski sorgulanabilir. Aynı zamanda ilgili bakanlıklardan da sorgulama işlemleri yapılabilir. Deprem riski yüksek olan yerlerde mutlaka dayanıklılık ölçümü gerçekleştirilmelidir. 

Yapıların dayanıklılık durumuna göre gerekli durumlarda güçlendirme çalışmaları yapılır. Yapılacak güçlendirme çalışmaları neticesinde can ve mal kayıplarına karşı tedbir alınır. 

ADRESE GÖRE DEPREM RİSKİ SORGULAMA YAPILIR MI?

Adrese göre deprem riski sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/ adresine girilmelidir. Bu adresten sorgulama işlemi yapılır. İl, ilçe, mahalle bilgilerine göre sorgulama işlemi gerçekleştirilir. 

Deprem riski Türkiye’nin bazı yerlerinde daha yüksektir. Özellikle fay hatlarının geçtiği yerlerde risk daha yüksek olur. Deprem riskinin sorgulanması ile mevcut konumunuz için bilgi alabilirsiniz.

Depremler nedeniyle maddi kayıp da meydana gelebilir. Özellikle iş yerlerinin hasar görmesi ve yıkılması sonrasında ciddi sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle iş yerlerinin de konutlar gibi dayanıklı hale getirilmesi gerekir. Deprem riski sorgulanarak ona uygun şekilde güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. 

Deprem sırasında alınacak bazı tedbirler, can ve mal kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Eşyaların sabitlenmesi sayesinde zarar görmeleri engellenir. Ayrıca deprem sırasında panik yapmamak ve kendinizi korumak da önemlidir. Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler şöyle sıralanabilir:

  • Kaygan ve ovalık zemine sahip olan yerlerin yerleşime açılmaması gerekir.

  • Gevşek zemin yapısına sahip olan yerlere de inşaat yapılmamalıdır.

  • Yapı inşaat yönetmeliğine uygun olarak konutların inşa edilmesi gerekir.

  • Konuta ayrılan alanlar dışındaki yerlere konut yapılmamalıdır.

  • Çok kar yağan, çiğ riski olan yerlere inşaat yapılmamalıdır.

  • Tüm konutlar, depreme karşı sigortalanmalıdır. 

DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK YERLER NERESİDİR?

Deprem riski yüksek olan yerler arasında; Balıkesir, Manisa, İzmir ve Aydın sayılabilir. Bilecik, Isparta ve Uşak gibi illerde de deprem riski fazladır. Bunların yanı sıra daha pek çok ilde deprem riski fazladır. 

Deprem riski yüksek olan şehirlerde yaşayanlar, kendi bireysel tedbirlerini almalıdır. Deprem anında bazı detaylara dikkat ederek riski en aza indirebilirsiniz. Deprem anında şunlara dikkat edilmelidir:

  • Deprem anında en önemli detay, panik yapmamaktır. 

  • Sabitlenmemiş dolaplara ve benzer eşyalara yaklaşılmamalıdır.

  • Hayat üçgeni oluşturulabilecek alanlar belirlenmelidir.

  • Sarsıntı bitene kadar çök-kapan-tutun pozisyonunda beklenmelidir.

  • Balkona çıkmamak ve pencerelerden atlamamak, dikkat edilmesi gereken detaylardır. 

Deprem anında, öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlere dikkat ederek kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz. Uzmanlar, deprem riskinin birçok şehir için sürdüğünü belirtiyor. Bu nedenle birçok şehirde yüksek şiddetli bir deprem olabilir.

Deprem riskine karşı dayanıklı yapılar inşa etmek, en önemli detaydır. Depreme karşı dayanıksız olan yapılar için güçlendirme çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar neticesinde binalar daha güvenli hale gelir. 

Yeni yapılar ise depreme karşı dayanıklı olarak inşa edilmelidir. Böylece deprem sırasında yaşanabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilebilir. Deprem sonrasında hızlı bir şekilde yardımların ve kurtarma ekiplerinin koordine edilmesi de önemli detaylar arasında yer alır. 

Deprem riskinin fazla olduğu yerler ve diğer şehirler için deprem riski sorgulaması yapılabilir. AFAD sistemi üzerinden detaylı şekilde sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama için yetkili kurumlardan bilgi talebinde bulunulabilir. Deprem riski sorgulama yapmak, risk haritasını kapsamlı bir şekilde görmenizi sağlar. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler