Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Sorgulama Nasıl Yapılır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama işlemi için e-Devlet'ten sorgulama yapılabilir. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasından veya e-plan sistemi üzerinden de bakılabilir. İşte detaylar...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılır. Aynı zamanda Tapu ve kadastro Genel Müdürlüğü sayfasından imar bilgisine bakılabilir. E-Plan sistemi üzerinden de sorgulama yapmak mümkündür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama ile arazilerin yapılaşmaya açık olup olmadığı anlaşılır.
Bir araziye inşaat yapılabilmesi için imar izni olmalıdır. Normalde imar izni olmayan ancak sonradan imara açılan bölgeler olabilir. Yapılacak sorgulama işlemi neticesinde bir arsanın imar durumu hakkında bilgi edinilir.
Arsa satın almak isteyenlerin farklı amaçları olabilir. Tarla vasfı taşıyan arazilerde ekim-dikim yapılabilir. Bazı kişiler ev, iş yeri ya da dükkân gibi yapılan inşa etmek isteyebilir. Böyle bir amacı olan kişilerin imara açık bir arsa satın alması gerekir.
Sonradan imara açılacağı iddia edilen arsaları satın almak riskli olabilir. Bu nedenle mevcut haliyle imara açık bir yer satın almakta fayda vardır. E-Devlet’ten ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden yapılacak sorgulama işlemi ile imar durumu öğrenilir.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN İMAR DURUMU NASIL ÖĞRENİLİR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından imar durumunu öğrenmek için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden de sorgulama yapılabilir. Sorgulama işlemleri sırasında kimlik numarasına ve e-Devlet şifresine ihtiyaç vardır.
Arsa ve arazi satın alma niyeti olanlar, ilk olarak sorgulama işlemi yapmalıdır. İmar durumu, bir arsanın ne amaçla kullanılacağını gösterir. Araziye bir yapı inşa edilip edilemeyeceği ve yapının nitelikleri, imar durum belgesi ile belli olur.
İmar durum belgeleri, bir yıllık olarak alınır. Bir yıl sonunda belge, geçerliliğini yitirir. İmar durum bilgileri internetten sorgulanabilir. Ancak internetten alınan belge, resmi nitelik taşımaz. Resmi belge için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yaparken çap belgesi, tapu ibraz edilmelidir. Aynı zamanda nüfus kâğıdı da gösterilmelidir.
ARSANIN İMARA AÇIK OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Arsanın imara açık olup olmadığının anlaşılması için imar durumuna bakılmalıdır. Belediye tarafından parsellenen araziler arsa olarak ifade edilir. Tapuda arsa olarak belirtilen yerler imara açıktır.
Tapuda tarla olarak belirtilen yerlerin imar izni yoktur. Ancak imar izni sonradan çıkabilir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için tapu senedine bakılır. İmar durum belgesi alınarak da arsanın, tarlanın durumu hakkında detaylı bilgiye erişilir. İmar durum belgesinde şu bilgiler yer alır:
- Arsanın yüzde kaçına bina yapılabileceği
- Kaç katlı bir yapı inşa edileceği
- Arsaya inşa edilecek yapının türü
Eğer arazi; hastane, cami, okul, hastane olarak ayrıldıysa bu tür alanlara inşaat yapılması mümkün değildir. Sanayi, turizm, konut olarak ayrılan bölgelere inşaat yapılabilir.
Park, yeşil alan olarak ayrılan yerlere yola terk denilir. Kamuya terk olarak da adlandırılan yerler, arazinin yüzde 45’ini kapsayabilir. İmar durumu sorgulanırken bu detaylara da dikkat edilmelidir.
İMAR SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?
İmar sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. İl ve ilçe belediyelerinin birçoğunun, imar sorgulama sistemleri vardır. İmar sorgulama yapılarak arsa, tarla ve diğer araziler hakkında kapsamlı bilgi edinilir.
İmar sorgulama yapılmadan arsanın satın alınması ve yapılaşmaya başlanması, belli sakıncalar doğurabilir. Uygun olmayan yerlere yapılan inşaatlar, kaçak duruma düşebilir. Bu durumda inşaatı yapan kişilere ceza yazılır.
İmar sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-Plan üzerinden de sorgulama işlemleri yapılabilir.
E-DEVLET’TEN İMAR SORGULAMA YAPILIR MI?
E-Devlet’ten imar sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra ekranda yer alan “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilir. Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.
E-Devlet şifresi bulunmayanlar, PTT şubelerine giderek şifrelerini alabilir. E-imza gibi farklı yöntemlerle de sisteme girilebilir. Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına “İmar” yazılarak bağlı olunan belediyenin imar sayfasına girilmelidir.
İlgili belediyenin sayfasına girildikten sonra adres ya da ada-parsel bilgileri ile sorgulama yapılır.
Sorgulama için ilk olarak mahalle adı yazılmalıdır. Ardından cadde-sokak adı ve dış kapı numarası yazılır. Bilgiler girildikten sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır.
Sorgulama için ilk olarak mahalle adı yazılmalıdır. Ardından cadde-sokak adı ve dış kapı numarası yazılır. Bilgiler girildikten sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır.
“Ada-Parsel bilgileriyle sorgu” seçeneği üzerinden de sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için ilk olarak mahalle adı, ada ve parsel bilgileri yazılmalıdır. Ardından “Sorgula” yazan alana tıklanır.
Hem il hem de ilçe belediyelerinin imar durum sorgulama sayfaları vardır. E-Devlet üzerinden sorgulama yapılmayan belediyeler için bizzat belediyeye gidilerek başvuru yapılabilir. Böylece resmi imar durum belgesi alınarak gerekli alanlarda kullanılabilir.
TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN İMAR SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden imar sorgulama yapmak için https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yapılmalıdır. Bu adresten; idari, adres, analiz ve coğrafi bilgilere göre sorgulama yapılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama için bazı bilgiler girilmelidir.
Sorgulama için il, ilçe, mahalle, ada, parsel bilgileri girilir. Ardından “Sorgula” yazan alana tıklamak gerekir.
İl, ilçe, mahalle, yol ve numarataj bilgileri girilerek de sorgulama yapılabilir. Analiz tipi, yıl, il, ilçe ve görüntüleme şekline göre sorgulama gerçekleştirilebilir.
Enlem ve boylam bilgilerine göre de sorgulama yapılabilir.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI E-PLAN SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı e-Plan sorgulama yapmak için e-plan.gov.tr adresine girilmelidir. İmar durumu ile ilgili pek çok bilgiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ulaşılabilir. E-Plan sisteminde şu bölümlerden işlem yapılabilir:
- Plan Yönetimi
- Askıdaki planlar
- Yürürlükteki planlar
- İmar durumu
- DAP-Uzman
- DAP-Komisyon
- Yapı-Ruhsat Sorgulama
- Müellif İşlemleri
- Görüş işlemleri
- Plan İstatistikleri
- DAP İstatistikleri
- GML Kontrolü
E-Plan sistemi hem vatandaşlar hem de yetkililer tarafından kullanılabilir. İmar durumunun detaylarını öğrenmek isteyenler, e-Plan sisteminden faydalanabilir.
E-PLAN SORGULAMA EKRANINDAN HANGİ BİLGİLERE ULAŞILIR?
E-Plan sorgulama ekranından ulaşılabilecek bilgiler arasında imar durumu vardır. “İmar Durumu” kısmına tıklayarak gerekli bilgilere erişilebilir.
İl ve ilçe bilgilerinden sonra mahalle ve ada bilgileri seçilir.
Parsel ve plan bilgileri girilerek imar durumu indirilebilir.
E-Plan sisteminden işlemler, PIN bilgisi girilerek de yapılır.
Adres bilgisi ile sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
İMAR DURUM BELGESİNDE HANGİ BİLGİLER YER ALIR?
İmar durum belgesinde yer alan bilgiler; inşaat cephesi, yol mesafesi gibi detaylar şeklindedir. İmar durum belgesinde yer alan diğer bilgiler şunlardır:
- İnşaat derinliği
- Yapı yakınlaşma mesafesi
- İnşaat taban alanı
- Subasman kot durumu
- İnşaat kat alanı
- Saçak seviyesi
- İnşaat tarzı
- İnşaat kat sayısı
İmar durum belgesini, resmi olarak almak için kayıt ve suret harcı ödenmelidir. Ödenecek harç miktarı, arsanın mevcut büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Arsa sahibi ya da arsa sahibinin vekâlet verdiği kişi tarafından belediyeye başvuru yapılabilir. İmar durum belgesi almak için başvuru yapmak isteyenler, tapu kaydını sunmalıdır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama yapılarak imar durumu ile ilgili bilgiler incelenebilir. Resmi belge alınmasına gerek olmayan durumlarda böyle bir yöntem izlenebilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.