2023 Seçim Yasakları Neler?

2023 Seçim Yasakları Neler?

2023 seçim yasakları neler? Seçime günler kala birçok seçmen tarafından merak edilen soruların yanıtları ise şu şekilde…

14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimi için geri sayım başladı. Oy verme gününden önce 10 gün içerisinde seçim yasakları birçok alanda gerçekleşecek. Tahminler ve kamuoyu araştırmaları yasaklanacağı ve yayımlanmayacağı belirtildi. Peki o yasaklar neler? İşte haberin devamı…

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili Genel Seçimleri için belirlenen yasaklar açıklandı. Oy verilme gününden 10 gün önce başlayan seçim yasakları propaganda serbestliği ve bazı yasaklarla birlikte 13 Mayıs Cumartesi saat 18.00’de sona erecek. 

SEÇİM ÖNCESİ YASAKLARI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından uygulanması gereken seçim yasakları ve alınacak tedbirler açıklandı. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında 298. Sayılı kanuna göre YSK tarafından açıklanan yasaklar şu şekilde:

• 06.00-24.00 arası seçim günü alkol satışı yasak olacak.

• Emniyet ve Asayiş çalışanları dışında kimse silah taşımayacak.

• Kahvehane ve Kıraathane, internet kafeler dahil olmak üzere bütün umumi eğlence noktaları kapalı olacak. 

• Eğlence yeri olarak belirlenen lokantalarda ise sadece yemek verilecek. 

• Seçim gününde saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecek.

• Seçim günü saat 18.00’e kadar seçimlerle ilgili hiçbir haber tahmini ve yorum yapılmayacak. 

• 18.00- 21.00 arası sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. 

• Seçim günü saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak.

• Seçimlerin 2. Tura kalması halinde aynı kararlar 28 Mayıs’ta da uygulanacak.

• Bir sandıkta oy kullanacak kişi sayısı il ve ilçelere göre 360-380 kişi arasında olacak.

• Köylerde ise seçmen sayısında 400 kişiyi aşmaması halinde tek sandıkta oy kullanımı yapılabilecek. 

DOĞRULUK İLKESİNE UYUM ŞART!

Belirtilen süre dışında kamuoyu yoklamaları, anketler, tahminler ve mini-referandumlar gibi yurt içi yayınlar; tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine uyulmalıdır. Yurtdışında ise belirtilen yayınlar yapılmayacak. 

Kamuoyu yoklamalarının ve araştırmaların yayınlanmasıyla bağlantılı olarak, çalışmayı hangi kuruluşun yürüttüğü, denek sayısı ve çalışmayı kimin finanse ettiği belirtilmesi gerekecek. 

Belirtilen kurallara aykırılığın tespiti halinde Cumhuriyet başsavcılıkları, Bilgi Teknolojileri ve Üst Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirileceği belirtildi. 

Seçime katılan siyasi partiler ve bireysel adaylar, şu andan itibaren seçim propagandası süresinin sonuna kadar, yazılı basında ilan ve duyurular yapmak veya internet sitelerini açmak suretiyle sözlü, yazılı veya görsel propaganda yapabileceği belirtildi. 

Seçmenlerin iletişim adreslerine, cep telefonlarına veya sabit hatlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilip propagandanın yapılamayacağı yasaklar arasında. Ancak siyasi partilerin üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebileceği belirtildi. 

YAYIN YASAĞI!

Törenler düzenlenmesi ve nutuk verilmesi yasaklanmış olup, belediyeler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, iktisadi devlet teşekkülleri dahil olmak üzere bunların kurmuş olduğu müessese ve ortaklıkları ile tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanununa bağlı teşekküllerin tören düzenlenmesi, konuşma yapılması, beyanat verilmesi ve bunların her ne şekilde olursa olsun yayımlanması yasak olduğu belirtildi.

Bakanlar ve milletvekilleri, seçim kampanyasının başlangıcından seçimin ertesi gününe kadar, resmi taşıtları ve resmi hizmete ayrılmış araçları ile yurt içinde seyahat edemeyecekleri yönünde belirtilen yasak kapsamı, bu amaçla yapılan gezilerdekarşılama, gidiş partileri ve protokole göre resmi partilerin bulunmayacağı belirtildi.298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütüğü Hakkında Kanun hükümlerine göre bakanlar belirlenen zamanda seçimlerin yapılışını ve konuşmalarını gözetmekle yükümlü olduğunu açıklayan YSK, belirtilen yasaklara seçim günü sonuna kadar uyulması gerektiğinin altını çizdi. 

Ayrıca seçim gününe kadar siyasi amaçla yapılacak olan gezilere hiçbir memurun katılmaması gerektiğini belirtilen yasak kapsamı, adayların seçim propagandası ile ilgili yapacağı gezilerde devlet memurlarına yasak olduğu da belirtilen yasaklar arasında yerini aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler