Metal İşçisi Anlaşmaya Vardı: Zam Oranı Yüzde 157 Oldu!

Metal İşçisi Anlaşmaya Vardı: Zam Oranı Yüzde 157 Oldu!

2024 yılında özel sektör zamları yeniden düzenleniyor. Asgari ücretteki artışın ardından sektörel düzenlemelerde tek tek açıklanıyor. 2023 yılının sonlarında başlayan metal işçinin zam görüşmeleri tatlıya bağlandı.

Yaklaşık 150 bin çalışan metal işçisini ilgilendiren anlaşma yapıldı. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası maaş ve sosyal haklar konusunda anlaştı.

METAL İŞÇİSİNE YÜZDE 157’LİK ZAM

2023 yılının Eylül ayından bu yana görüşmeler sürüyordu. Taraflar bir türlü anlaşamamıştı. Anlaşma 2024 yılının Ocak ayına kaldı. Bugün ise, belirlenen artışlarla net ücretler ortaya çıktı.

Zam oranı belli olmasaydı, işçiler 19 Ocak Cuma günü greve gidecekti. Grev öncesi zam oranı ve sosyal haklar metal işçisine tanımlandı. İşte Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS)’nın yeni açıkladığı haklar;

“Saatlik ücrete istediğimiz yüzde 80 zammın yüzdeli ve seyyanen olarak yüzde 76’sını aldık. Taslağımızda 3 TL olarak talep ettiğimiz kıdem zammını 2 TL’sini aldık. Kümülatifte ise birinci altı ay için sosyal yardımlar dahil ortalama yüzde 105,1, yıllıkta ise ortalama saatlik ücretlere yüzde 157,40 artış sağladık.

Sözleşmenin ikinci altı ayında ücretlere, 1 Mart'tan geçerli olmak üzere enflasyon korumalı yüzde 30 oranında zam yapıldı. Üçüncü altı ay zammı enflasyon ve 3 puan refah payı olarak belirlendi. Dördüncü altı ay için zam oranı ise enflasyon oranında belirlendi.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler