Deprem Uzmanı Moriwaki Uyardı: 3 Bölgede Tsunami Riski Var

Deprem Uzmanı Moriwaki Uyardı: 3 Bölgede Tsunami Riski Var

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Akdeniz, Ege ve Marmara'da olası depremlerin ardından 3 metre yüksekliğinde tsunami riski olduğunu belirtti.

Erciyes Üniversitesi tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyadaki önemli fay hatlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu fay hattının Endonezya ve Malezya'dan başlayarak Hindistan, Afganistan, Irak, Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya kadar uzandığını ifade etti. İşte detaylar...

MORİWAKİ'DEN TÜRKİYE'NİN 3 BÖLGESİ İÇİN TSUNAMİ UYARISI

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi bölgelerinde meydana gelebilecek depremlerin ardından genel olarak üç metre yüksekliğinde tsunamiler oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyadaki önemli fay hatlarından biri olduğunu belirterek, bu fay hattının Endonezya'dan İspanya'ya kadar uzandığını ifade etti.

"TSUNAMİNİN YÜKSEKLİĞİ 3 METREYE KADAR ÇIKABİLİR"

Olası bir depremin ardından tsunami riski olduğuna dikkat çeken Moriwaki, deniz içindeki depremlerin tsunamilere neden olabileceğini ve bu durumun Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde genellikle bir metre yüksekliğinde tsunaminin oluşabileceği anlamına geldiğini belirtti. Denizin bazı derin bölgelerinde kaymaların da eklenebileceğini söyleyen Moriwaki, bu durumda tsunaminin yüksekliğinin 3 metreye kadar çıkabileceğini ifade etti.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de de deprem sonrası tsunami olabileceğine değinerek şunları söyledi;

"Deprem nerede olabilir, diye soracak olursanız, öncelikle Kıbrıs'ın güneyinde olabilir. Denizin içinde bir deprem olursa tsunami de olabilir. Mesela bir bardağı salladığınızda küçük bir dalga meydana gelir ama büyük bir kovayı salladığınızda dalga daha büyük olur. Bunun için Japonya'da meydana gelen depremlerde tsunami büyük olur. Dünyanın en büyük depremi Şili'de oldu. O anda Japonya'da bir şey yoktu ama 23 saat sonra bize 5-7 metre yüksekliğinde tsunami geldi. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde genel olarak bir metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kayma da olursa bu 3 metre yüksekliğinde olabilir."

3-bolgede-tsunami-riski-var.jpg

KAYSERİ'DEKİ DEPREMLERE DİKKAT

Yoshinori, Kayseri'deki depremlere de değinerek, kentin 3. derecede deprem bölgesi olduğunu ve tarihsel olarak 1717 ve 1835 yıllarında depremler yaşandığını hatırlattı. Moriwaki, Kayseri'nin fay hattına sahip olmasının, İstanbul ve İzmir gibi diğer şehirlere kıyasla daha şanslı olduğunu belirtti.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ALTUN'DAN DEPREM BİLİNCİ ÇAĞRISI

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, depremin sadece yıl dönümlerinde değil her zaman akılda tutulması gerektiğini vurgulayarak, özellikle çocuklar ve gençler için deprem tatbikatlarının önemini vurguladı. Ayrıca, üniversitenin yeni bir hastane projesi başlatacağını ve izolatörlü bir hastane inşa edeceklerini belirterek, bu hastanenin deprem anında hizmetin aksamadan devam etmesini sağlamak için olduğunu ifade etti.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, deprem anında uygulanması gerekenler hakkında şu ifadeleri kullandı;

"Bizim mutlaka deprem anında nasıl davranmamız gerektiğiyle ilgili ilkokuldan hatta anaokulundan itibaren tatbikatlar yaparak, çocuklarımızı gençlerimizi muhtemel bir deprem senaryosu için geliştirmemiz ve acil durumda ne yapacaklarıyla ilgili bilgilendirmemiz gerekiyor. Bunları her zaman sıcak tutmamız gerekiyor. İmkan varsa ayda bir bu provalar yapılabilir. Biz üniversite olarak yeni bir hastane projesi hayata geçirmek istiyoruz. İzolatörlü bir hastane yapacağız. Bunun en büyük avantajlarından bir tanesi depremden korktuğumuzdan değil, deprem anında muhtemel bir ameliyat hizmetinin aksamadan devam etmesini sağlamaktır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler