Üniversitelilerin Diğer Eğitim Düzeyleriyle Arasındaki Gelir Farkı Eridi!
TÜİK verilerine göre, Türkiye'de orta gelirli insanlar yoksullaşırken, üniversite mezunları arasındaki gelir farkı azalıyor. İşveren-İşçi gelir makası ise artıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri ile Gelir Dağılımı İstatistikleri, üniversite mezunlarının gelir kaybına uğradığını ortaya koydu. İşte detaylar...
"YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNLARININ GELİR KAYBI YAŞADIĞI GÖRÜLÜYOR"
Eğitim düzeyleri arasındaki gelir farkı incelendiğinde, yükseköğretim mezunlarının diğer eğitim düzeylerine göre gelir kaybı yaşadığı görülüyor. 2012'de lise mezunlarına göre yüzde 77 daha yüksek olan yükseköğretim mezunlarının ortalama geliri, 2022'de bu farkın yüzde 38'e düşmesi, yükseköğretime olan motivasyonu sorgulatıyor.
TEPAV ANALİZİ: ORTA GELİRLİ YOKSULLAŞIYOR
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan analize göre, Türkiye'de gelir eşitsizliği artarak orta gelirli insanların daha da yoksullaştığı tespit edildi.
İŞVERENLERLE ÇALIŞANLAR ARASINDAKİ GELİR FARKI ARTIYOR
TÜİK verileri ve TEPAV analizine göre, işverenlerle çalışanlar arasındaki gelir farkı artıyor. 2020'de bir işverenin ana iş geliri, ücretlilerin ortalama gelirinin 2,91 katıyken, 2022'de bu oran 3,97'ye yükseldi. Ayrıca, serbest meslek sahiplerinin ortalama ana iş geliri, 2020'den bu yana ilk kez ücretlilerin ortalama gelirinin üzerinde gerçekleşti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.