Torba Yasa ile İlgili Son Gelişmeler: TBMM'de Torba Yasa Kapsamında Neler Görüşüldü?

Torba Yasa ile İlgili Son Gelişmeler: TBMM'de Torba Yasa Kapsamında Neler Görüşüldü?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Ekim ayıyla birlikte yeni dönem çalışmalarına hızla başladı. Peki, Torba Yasa kapsamında neler görüşülüyor? 3600 ek gösterge düzenlemesi ve Bağkur prim gün sayısının düşürülmesi meclis gündeminde ne durumda?

Torba Yasa ile ilgili güncel gelişmeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yürütülen çalışmalarda hız kazanmış durumda. Ekim ayı itibarıyla meclis, tatil sonrası birçok yasa teklifi üzerinde yoğun bir çalışma sürecine girmiştir. Ekonomik düzenlemeler ve kanun değişikliklerini içeren bu yasa tasarısı, 3600 ek gösterge, Bağkur prim gün sayısının 7200'e indirilmesi ve vergi affı gibi önemli düzenlemeleri kapsamaktadır. Meclis görüşmeleri sonucunda, 86 maddeden oluşan tasarının 55 maddesi kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı.

BAĞKUR PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan yetkililer, prim gelirlerinin en önemli gelir kaynağı olduğunu belirtti. Bağkur'ların prim ödeme gün sayısının 9000 günden 7200 güne düşürülmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu değişiklik, seçim öncesinde verilen bir söz olarak ifade edilmekte ve bütçe disiplini çerçevesinde atılacak adımların altı çizilmektedir.

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ NE DURUMDA?

15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile 5,3 milyon kamu personelinin ek göstergeleri yeniden düzenlenmiştir. Devlet memurlarının birinci dereceye yükselmesiyle birlikte 3600 ek gösterge düzenlemesinin en kısa sürede hayata geçirileceği taahhüt edilmiştir.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK DESTEĞİ

Ev kadınlarının ekonomik hayata katkı sağladığını vurgulayan yetkililer, bu gruptaki bireyler için 3'te 1 prim desteği uygulamasını hayata geçireceklerini açıkladı. İsteğe bağlı sigorta kapsamındaki bu sistemin detayları, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle belirlenerek orta vadede yürürlüğe girecek.

TORBA YASA'NIN YÜRÜRLÜK TARİHİ NE ZAMAN?

Kabul edilen maddelerle birlikte, torba yasada kalan maddelerin yürürlük tarihi henüz netleşmemiştir. Konuyla ilgili gelişmeler ve güncellemeler basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler