Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 38 Olarak Sabitledi

Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 38 Olarak Sabitledi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu sunarak dezenflasyon sürecinin planlandığı gibi ilerlediğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu sunarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Dezenflasyon sürecinin beklendiği şekilde başladığını belirten Karahan, kira fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşüş göstereceğini öngördü. 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıklayan Karahan, 2025 ve 2026 yılları için tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 olarak sabit tuttuklarını ifade etti.

MERKEZ BANKASI YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜZDE 38 OLARAK SABİTLEDİ

Başkan Karahan’ın basın toplantısında öne çıkan mesajlar şu şekildeydi: "Dezenflasyon süreci planlandığı gibi ilerliyor. Kredi büyümesinde belirgin bir yavaşlama yaşanıyor. Bir önceki rapor döneminden bu yana, kararlı para politikası duruşumuzda herhangi bir değişiklik olmadı. Küresel büyümede hizmet sektörü öncülüğünde sınırlı bir toparlanma gözlemleniyor. Gelişmiş ülkelerin bazıları faiz indirim sürecine başlamış durumda. Enerji fiyatları son zamanlarda dalgalı bir seyir izledi. Küresel büyümede 2024’te sınırlı, 2025’te ise daha belirgin bir artış bekleniyor.

İkinci çeyrekte yurt içi talepte yavaşlama gözlemledik. Sıkılaşma eğilimi, ihtiyari harcamalarda etkisini gösteriyor. Üçüncü çeyreğe dair öncü göstergeler, iç talepteki normalleşmenin sürdüğünü işaret ediyor. İkinci çeyrekte çıktı açığının daraldığına dair veriler mevcut ve bu daralmanın üçüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz. Yurt içi talep enflasyonist seviyede olsa da yavaşlıyor ve sıkı politikalarımızla iç talepte dengelemeyi sürdüreceğiz. Yıllık enflasyonun yanı sıra aylık enflasyon gelişmelerini de yakından takip ediyoruz.

BAZI ÜRÜNLERDE FİYAT DÜŞÜŞÜ YAŞANDI

Temmuz ayında yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyonda geçici bir artış yaşandı ve bu ayarlamaların etkisi 1,4 puan olarak hesaplandı. Hizmet enflasyonu yavaşlamasına rağmen, temel mallara göre daha yüksek seyretmeye devam ediyor. Kira enflasyonu hâlâ yüksek olmakla birlikte, yıllık bazda azalma eğilimi görülüyor. Temel mal grubunda sınırlı fiyat artışları, hatta bazı ürünlerde fiyat düşüşleri yaşandı. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yaklaşması kritik öneme sahip. Tüketicilerin enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarına kıyasla daha yüksek. Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte tüm sektörlerdeki beklentilerin gerileyeceğini öngörüyoruz.

Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemlere başlayarak likidite fazlasını sterilize etmeyi planlıyoruz. Mevduat faizlerinde enflasyon ve döviz kuru beklentileri etkili oluyor. TL mevduatların payı yıl sonu hedefinin üzerine çıktı ve TL'ye geçişi sağlayacak seviyede kalmaya devam edecek. Sermaye girişlerinin, jeopolitik gelişmelere bağlı olarak oynaklık gösterebileceğini düşünüyoruz.

2024 yılı için gıda enflasyonu tahmini yüzde 35,5 olarak sabit kaldı. 2024, 2025 ve 2026 yılı enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadık. 2024 yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 38'de sabitlenirken, 2025 yılı için yüzde 14, 2026 yılı için ise yüzde 9 tahminimizi koruduk. Enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı şekilde gerilemesini ve sıkı para politikası duruşumuzun fiyat istikrarı sağlanana kadar devam etmesini bekliyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler