Kredi Kartlarından Savunma Sanayiine Destek Ücreti Kesilecek

Kredi Kartlarından Savunma Sanayiine Destek Ücreti Kesilecek

AK Parti tarafından sunulan yasa teklifiyle, Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak değişiklikler arasında kredi kartlarından savunma sanayiine katkı payı alınması mı planlanıyor? İşte detaylar...

100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından her yıl 750 TL'lik bir katkı payı tahsil edilecek. Aynı zamanda gayrimenkul alım-satımlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, tapu işlemlerinde ise 375 TL'lik bir ücret alınması öngörülüyor. Ayrıca, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamına dahil edilecek.

KREDİ KARTLARINDAN SAVUNMA SANAYİİNE KATKI PAYI ALINMASI MI PLANLANIYOR?

Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi, TBMM'ye sunuldu. 12 maddeden oluşan yasa teklifinde, Savunma Sanayi Fonunun gelirlerini artırmaya yönelik birçok hüküm yer alıyor. Bunların başında, kredi kartı limitleri 100 bin TL’yi aşan kart sahiplerinden yıllık 750 TL katkı payı alınması öne çıkıyor.

Ayrıca, tapu ve kadastro işlemlerinde gayrimenkul satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde 375 TL'lik bir katkı payı alınacak. Yine noter işlemlerinde taşınmaz satışlarında 3.000 TL, ikinci el araçların satış ve devir işlemlerinde ise 1.500 TL alınması planlanıyor.

Ek Vergiler

Drone'lar ve 5.000 TL'nin üzerinde olan kol saatleri de Özel Tüketim Vergisi kapsamına alınıyor. Ayrıca, küçük motor hacmine sahip motosikletler de Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne tabi olacak. Bu düzenleme, yeni kayıt ve tescil yapılacak araçlar için geçerli olacak.

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, yatırım fonları için enflasyon düzeltmesine tabi tutulan tutarların bilançoda gösterilmesi ve bu fonların kazanç tespitinde dikkate alınmaması sağlanacak. Bu düzenleme, yatırım tamamlanana kadar geçerli olacak.

Yapılacak düzenlemeyle SSDF'ye yönelik katkı payları genişletiliyor. Beyannamelerden alınacak damga vergisi oranında katkı payı alınacak ve kredi kartlarından da yıllık 750 TL katkı payı tahsil edilecek. Katılma payına ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Samsun’da belirlenen bir alanda Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulabilmesine imkan tanınıyor. Ayrıca, 5.000 TL'nin üzerinde olan saatler ve drone’lara yüzde 20 ÖTV uygulanması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler