Kira Artışında Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor Mu?

Kira Artışında Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor Mu?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılması durumunun devam etmesine gerek kalmayacak dedi. Sosyal medya çalkalandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiralardaki yüzde 25 sınırlamasının devam etmeyeceğini belirtti. Arabuluculuk süreciyle fahiş kira artışlarına çözüm aranacak. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sınırlamanın kaldırıldığı iddialarını yalanladı. İşte detaylar...

BAKAN TUNÇ: "YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ SINIRLAMASININ SÜRMESİNE GEREK KALMAYACAK"

Bakan Tunç, Tv100'de katıldığı canlı yayında, kiralardaki yüzde 25 sınırlaması hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz Tunç, arabuluculuk sürecinin başlamasıyla birlikte, kira artışlarındaki sınırlamanın sürdürülmesine gerek kalmayacağını ifade etti.

"MAĞDURİYETİ ÖNLEMEK İÇİN TEDBİR ALMAK ZORUNDA KALDIK"

Bakan Tunç, kira artışlarındaki sınırlama uygulamasının nedenlerini açıkladı. Fahiş kira artışlarının önüne geçmek amacıyla bu tedbirin alındığını ve bu sayede kiracıların mağduriyetinin önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti.

ARABULUCUK UYGULAMASININ ETKİLERİ

Arabuluculuk sürecinin başlamasıyla birlikte, Türkiye genelinde 129 bin 259 kişinin başvuru yaptığını açıklayan Bakan Tunç, bu sürecin kira uyuşmazlıklarında önemli bir adım olduğunu vurguladı. Başvuruların yüksek olması durumunda dahi, 69 bin 239 davanın anlaşmayla sonuçlandığını belirten Tunç, ev sahibi ve kiracı tarafı olarak düşünüldüğünde 140 bin kişinin arabuluculuk sayesinde adliyeye gitmesine gerek kalmadığını belirtti.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'UN TAM AÇIKLAMASI

Tv100'de katıldığı canlı yayında konuşan Bakan Tunç, yüzde 25 kira artış sınırlaması ve arabulucuk uygulaması hakkında şu ifadeleri kullandı;

"Kiralarda fahiş kira artışı nedeniyle mağduriyet oluşmaması için TBMM’de yüzde 25’le sınırlandırıldı. Sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler devam etti ve 1 yıl daha uzatıldı. Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu. Kiracıların mağdur olmaması adına Meclisimiz böyle bir karar verdi. Eski kiracıların kiralarla ilgili elbette serzenişleri oldu. Bir takım sorular yaşandı. 1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak.

Kira uyuşmazlıklarıyla ilgili arabulucularımıza Türkiye genelinde 129 bin 259 başvuru var. Eğer arabulucu zorunlu olmasaydı bunların hepsi davaya intikal edecekti. bu rakamdan 69 bin 239'u anlaşmayla çözümlendi. İki taraflı düşündüğümüzde 140 bin kişinin adliyeye gitmemesi demek. Bu konudaki tartışmalar da ciddi şekilde düştü."

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Tunç'un açıklamaları sonrasında, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) bazı haberlerin yanlış olduğunu belirtti. Sosyal medyada dolaşan 'yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığı' iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medyadaki resmi hesabından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;

"Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, ’kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi’ iddiası doğru değildir. Fahiş kiralarla ilgili vatandaşlarımızdan gelen şikayetler üzerine TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında kabul edilmiştir. 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25’lik kira artış oranı 1 Temmuz’a kadar uzatılmıştır. Herhangi bir resmi kurumdan, ’yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığına’ yönelik bir açıklama yapılmadığı tespit edilmiştir. İddialara dayanak olarak gösterilen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamasında, ’Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi’ şeklinde bir ifade kullanılmadığı belirlenmiştir." 

DMM, paylaştığı açıklama metninde, "Dolayısıyla Bakan Tunç'un açıklaması, 'böyle bir karar alındığı' yönünde değil, 'böyle bir beklentisinin olduğu' yönündedir" ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler