Atb Haziran Meclisi Toplandı

Atb Haziran Meclisi Toplandı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Haziran Ayı Meclis Toplantısı, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında çevrimiçi yapıldı.

Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, Borsa'nın 101'inci yaşını kutlarken, Borsa'ya emeği geçen herkese teşekkür etti, yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle andı. Yönetimin 1 aylık çalışması hakkında meclis üyelerinin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarıma, ekonomiye ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATB 101 YAŞINDA

ATB'nin 101'inci kuruluş yıldönümü kutlayarak konuşmasına başlayan Başkan Çandır, ATB'nin kanuni görevlerinin dışında üyelerinin yanında olan bir kurum olduğunu vurguladı Çandır, salgın döneminde de üyelerinin yanında olduğunu kaydetti.

DESTEKLER YIL SONUNA KADAR UZATILMALI

Turizm sektörü için KDV indirim desteğinin 1 ay daha süreceğinin açıklandığını, bu kararı olumlu bulduklarını ancak 30 Haziran'da son bulan kısa çalışma ödeneği uygulamasının istihdamın korunmasında kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Çandır, "Kısa çalışma ödeneği, KDV ve ÖTV indirimleri gibi desteklerin tüm sektörlerimizi kapsayacak şekilde yılsonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz" dedi.

'BÜYÜYORUZ AMA YAŞAMIMIZA YANSIMIYOR'

Tarım sektörünün yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.5 büyüme rakamıyla, son 11 yılın en yüksek birinci çeyrek büyümesini gerçekleştirdiğini kaydeden Başkan Çandır, "Üstelik son beş yıldır birinci çeyreklerde sürekli büyüyoruz. 90'lı yıllardan bu yana ilk kez yaşanan sürekli büyüme halindeyiz. Bu rakamlar bizleri ülke geneli için sevindiriyor. Ancak özellikle son beş yıldır sürekli ve hızlı artan girdi maliyetleri ve düşen karlılıklar dolayısıyla bu büyümeleri işimizde ve yaşantımızda göremiyoruz" diye konuştu.

ANTALYA'NIN KREDİ TALEBİ ARTTI

Tarımda sezon arasına girerken turizmde gecikmeli sezon açılışı yapıldığını belirten Çandır, yılın yarısına geldiğimiz bu dönemde Antalya'nın Türkiye ortalamasının en az iki kat üstünde bir zorluğun üstesinden gelmeye çalıştığına dikkat çekti. Çandır, son bir yılda kredi talebinde artışın Türkiye ortalamasında yüzde 29 iken, Antalya'da yüzde 40 olduğuna dikkat çekerken, "Halbuki son beş yıllık ortalamaya baktığımızda kentimiz ortalaması yüzde 23 düzeyinde iken Türkiye'de ise yüzde 21 olmuştur. Son bir yılda ise aradaki fark ciddi boyutta açılmıştır. Kişisel kredilere ve kredi kartlarına baktığımızda ise görüyoruz ki son beş yıllık büyüme ortalaması yüzde 18 ile hem kentimizde hem de ülkemizde uyumluluk söz konusu" dedi.

ANTALYA'DA TİCARİ HAREKET ZAYIFLADI

Çandır, Antalya'nın, Türkiye ortalamasından kötü seyreden çekle ödeme hacminin nisan ayında daha da kötüleşerek devam ettiğini, Türkiye genelinde yüzde 29 artan işlem hacminin, Antalya'da yüzde 13 artabildiğini kaydetti. Enflasyonu körüklediği söylentisinin tarım sektörünün sırtına haksızca yüklenmiş bir kambur olduğunu ifade eden Ali Çandır, "Bunun doğru olmadığını biliyorsunuz. Hatta tam tersine 2005 yılından bu yana sadece iki yıl hariç tüm yıllarda tarımın, tüketici enflasyonunu aşağıya çekici bir görev gördüğünü TÜİK'in rakamlarıyla açıklamaya çalıştık" dedi.

Önümüzdeki dönemin üretim ve ticaret mottosunun "yeşil mutabakat" ve "sürdürülebilirlik" kriterleri olacağını vurgulayan Başkan Çandır, "İhracatta kendimize yeni bir başarı hikayesi yazabilmenin yolu, bu kriterlerde bulunmaktadır. Bu başarı hikayesini yazma gücümüz de motivasyonumuz da vardır" dedi.

BORSA HAZİRANDA DA DURMADI

Başkan Çandır, Haziran ayında yapılan çalışmalarla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Süt, çevre ve kırsal göç konularında paneller, kesme çiçek ile hayvancılık ve et ticareti başlıklı sektörel analiz toplantıları düzenlediklerini anımsatan Çandır, "Profesöründen Öğrenelim" ve "Sizin Oraların Nesi Meşhur?" isimli eğitim ve bilgilendirme programları ile çok sayıda kişiye ulaştıklarını kaydetti. Çandır, "Çevre konusunda "yeşil mutabakat" konusunda somut adımlar atmalıyız. AB "Karbon salınımı için bir değer belirleyip, belirlediği değerin üzerinde karbon salınımı olan tarımsal ürünleri tüketmiyorum" dediğinde, ürettiğimiz bütün ürünler elimizde kalır. Biz eski alışkanlıklarla devam etmek yerine yeni değişen koşullara, çevre değerlerine, iklim koşullarına hazırlık olup bunlarla ilgili çalışma yapmalıyız. Enerjiden sulamaya, gübreden ilaçlamaya kadar birçok konuda planımızı yapıp geç kalmadan uygulamaya koymalıyız" diye konuştu.

BAYRAMDA REHAVET UYARISI

Çandır, Meclis üyelerinin Kurban Bayramı'nı kutlarken, geçen yıl bayram ve ağustos ayı rehavetiyle artan vaka sayısı ve can kayıplarının bu yıl gösterilecek özenle tekrar yaşanmamasını diledi. Çandır, "Geçen yılı unutmamalı, ders almalı ve bu yıl daha dikkatli olmalıyız" dedi.

Atb Haziran Meclisi Toplandı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler