Amerika’dan iki önemli veri: Fed faiz kararı ve enflasyon verileri açıklandı

Amerika’dan iki önemli veri: Fed faiz kararı ve enflasyon verileri açıklandı

Bayram öncesinde iç ve dış piyasalarda hareketlilik dikkat çekti. Özellikle de yatırımcılar faiz ve enflasyon kararını yakından takip etti. Her iki veride piyasa oynaklığını tekrar ortaya koydu. İşte detaylar…

Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası, gösterge borçlanma maliyetini beklendiği gibi %5,25- %5,5 aralığında değişmeden bıraktı. Faiz indirimine gitmeyen Fed, bu yıl içinde sadece bir indirim öngörüsünü paylaştı. Mart ayındaki üç olan indirimi öngörüsü bu yıl sadece bir oran düşüşüne kadar geriledi.

Günün erken saatlerinde ise TÜFE rakamı paylaşıldı. ABD tüketici fiyat enflasyonu oranı Mayıs ayında yatay kaldı ve %0,1'lik bir artış için fikir birliği tahminini kaçırdı ve Nisan'daki %0,3'ten düştü. Yıllık bazda oran %3.3, tahminlerle eşleşiyor ve Nisan'ın %3,4'ünden düştü.

ekran-resmi-2024-06-13-13-44-58.png

AMERİKA’DAN KRİTİK VERİLER

ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında yatay seyrederek, ekonomistin Nisan'daki %0,3'ten %0,1'lik bir artış ve düşüş tahminlerini geride bıraktı.

Yıldan yıla göre, TÜFE, analist tahminlerine kıyasla %3.3 arttı ve bir önceki ayın okuması %3,4 arttı. Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek TÜFE, Mayıs ayında %0,2 arttı, %0,3'lük bir artış tahminlerinden daha iyi ve Nisan'daki %0,3'e kıyasla.. Yıldan yıla, çekirdek TÜFE %3,5 ve Nisan'ın %3,6 beklentilerine karşı %3,4 arttı.

Toplantı sonrası basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve merkez bankasının bu göstergeyi %2 hedefine geri döndürmeye odak noktasının devam ettiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler