ABD Ekonomisinde Kriz Çanları Sürüyor: GSYİH Büyümesi Yavaşlıyor

ABD Ekonomisinde Kriz Çanları Sürüyor: GSYİH Büyümesi Yavaşlıyor

ABD GSYİH büyümesi %1,6'ya yavaşlayarak beklentilerin altında kaldı. Büyük hisse senedi endeksleri buna yanıt olarak düştü. Amierka’da ekonomi bir türlü istendiği şekilde toparlanma gösteremedi.

ABD ekonomisi, 2024'ün ilk çeyreğinde beklenenden daha yavaş bir hızda büyüdü. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yıllık %1,6 oranında artarak öngörülen %2,2'nin altında kaldı.

Cansız büyüme, öncelikle tüketici harcamalarındaki önemli bir yavaşlamaya ve federal hükümet harcamalarının azalmasına bağlandı.

ABD GSYİH'SI 2024'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE BEKLENTİLERİN ALTINDA

GSYİH raporu, işletmelerin stoklarını azalttığını ve bunun da genel büyüme oranından yaklaşık yüzde 0,9 puan düşürdüğünü ortaya koydu. İthalatın artması ve ihracatın biraz azalmasıyla ihracat ve ithalat arasındaki fark da genişledi.

rise-of-american-economy-from-1900-to-early-2000-1024x576-jpg.webp

Başta ekipman ve fikri mülkiyet olmak üzere iş yatırımları mütevazı bir büyüme gösterdi. Diğer sektörlerden gelen olumsuz etkileri telafi etmek yeterli olmadı. Bununla birlikte, konut sabit yatırımı arttı. Daha geniş bir ekonomik yavaşlamaya küçük bir denge sağladı.

UZMANLAR ENDİŞELİ

Ekonomistler ve uzmanlar, mevcut yüksek faiz oranları ve devam eden küresel ekonomik belirsizlikler göz önüne alındığında, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği konusundaki endişelerini dile getirdiler.

En son GSYİH raporu, ABD ekonomisinin dayanıklılığı ve bu zorluklar karşısında istikrarlı bir büyüme yörüngesini sürdürme yeteneği hakkında soruları gündeme taşıdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler