Vakıf Üniversitelerinde Kontenjan Oranı Şaşırttı: Boş Kontenjan Sayısı 3 Kat Artış Gösterdi!

Vakıf Üniversitelerinde Kontenjan Oranı Şaşırttı: Boş Kontenjan Sayısı 3 Kat Artış Gösterdi!

2023 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına girdikten sonra aldığı yeterli puanla tercih yapan adaylar devlet üniversitelerini seçti. Vakıf üniversitelerine ise ilgi azaldı. İşte ayrıntılar…

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemleri yapıldı. Bu yılın yerleştirme sonuçlarına bakıldığında doluluk oranının yüksek bir seviye olan %99,8 olduğu görüldü. Ancak dikkat çekici bir durum ise, boş kalan kontenjanların büyük bir bölümünün vakıf üniversitelerinde olmasıydı. Vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan sayısının bu yıl, önceki yıllara göre üç kat artarak 12 bini aştığı gözlendi.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ TERCİH ORANI ARTTI

Eğitim konusunda uzman olan kişilere göre, yüksek eğitim ücretleri bu vakıf üniversitelerine olan talebi ciddi şekilde azaltmış durumda. Öğrenci ve tercihlerde ekonomik açıdan devlet üniversitelerine rağbet edildiği görüldü. Vakıf üniversiteleri ise boş kontenjan sorunu ile karşı karşıya kaldı.Özellikle yüksek eğitim ücretleri, öğrenci tercihlerini etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE BÖLÜM ÜCRETLERİ YÜKSELDİ

Tercih sırasında devlet üniversitelerindeki doluluk oranı vakıf üniversitelerine göre daha fazla artışla kapattı. Bu yıl ki yerleştirme tercihlerinde ekonomik sebeplerin belirleyici olduğunu belirtilerek Eğitim Uzmanı Salim Ünsal üniversitelerdeki ücret artışlarına dikkat çekti. 50 bin TL’lik bir bölümün bu sene 60 bin TL artış göstererek 110 Bin TL’ye artış yaptığını belirtti. Dündar, “Geçen sene 50 bin liraya alan bir bölüm, bu yıl yaklaşık 60 bin lira artışla 110 bin TL'ye yükseliyor.Sadece vakıf eğitim ücretini karşıladığınızda da yetmiyor. Barınma, beslenme ve sosyal ihtiyaç karşımıza çıkıyor. Ailelerin çok büyük bir bütçeyle karşı karşıya kaldıklarınız görüyoruz. Sıralamalarda kan kaybetmişler ama kontenjanları olmuş. Son 2-3 yıldır bunun tam tersini gözlemlemeye başladık.” İfadelerini kullandı. Özellikle İstanbul'daki hem devlet hem de vakıf üniversitelerine olan talebin azaldığına dikkat çeken Ünsal, İstanbul'un ekonomik açıdan zorlu bir kent olduğunu ve bununla birlikte yaklaşan İstanbul depreminin etkisinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca üniversite tercihlerinin artan kira fiyatları için de büyük bir etki gösterdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler