Definecilere Karşı Çocuklar Toplum Polisi Olacak

Definecilere Karşı Çocuklar Toplum Polisi Olacak

Tarihi eserlerin korunması ve ailelerin defineciler tarafından kandırılmasını önlemek için, çocukların "toplum polisi" rolü üstleneceği bir eğitim projesi başlatıyor. Çocuklara tarihi eser kaçırılmasının suç olduğu da öğretilecek.

Bu proje ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV), Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğinde yapıldı.

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Ekonomi Muhabirleri Derneği Antalya Temsilciliği üyeleriyle buluştuğu toplantıda, ATAV'ın Antalya Kadın Müzesi, endemik türler ve kelebekler, "Eserler Yerinde Güzeldir" projesi, kongre turizmi ve 7-9 Kasım tarihlerindeki Ace of MICE organizasyonu ve tanıtım çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gül Ege, 2022 takvim temasının ise Antalya'nın anıt niteliği taşıyan çınar ağaçları olarak belirlediğini açıkladı.

ANTALYA'NIN TANITIM MİSYONUNU ÜSTLENİYOR

Vakfın 1996'da kentin ileri gelen isimleri, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği gibi kuruluşların da iştirakleriyle kurulduğunu anlatan Yeliz Gül Ege, ATAV'ın Antalya'nın tanıtım misyonunu üstlendiğini söyledi.

Antalya Kadın Müzesi'ni çok önemsedikleri ve şu an sanal ortamda hem Türkçe hem İngilizce faaliyet gösterdiğini dile getiren Ege, her yıl Jale İnan'ın doğum günü 1 Şubat'ta düzenledikleri ödül töreniyle de bu kentin unuttuğu kadınların ödüllendirildiğini kaydetti. Gül Ege, Antalya Kadın Müzesi'ni kalıcı olarak kurmak istedikleri yerin ise Bülent Ecevit Kültür Merkezi olduğunu da açıkladı.

KENTİMİZİ ÖNCE KENDİMİZ TANIMALIYIZ

Tanıtımla ilgili öncelikle kenti kendilerinin iyi tanıması gerektiğine vurgu yapan Yeliz Gül Ege, turizm sektöründe dahi birçok kişinin Perge'yi bile "Perge Yılı" ilan edildiğinde gördüğü örneğini verdi. Antik kentler, şelaleler, mağaralar gibi değerleri özellikle otelcilerin tanıması gerektiğini dile getiren Gül Ege, "Öncelikle bu kentte yaşayanların bu kenti tanıması lazım. Bu aslında bir nevi gönüllü rehberlik ve kentte yaşayanların gönüllü rehber olması lazım. Turizmciler de kesinlikle bunun içinde olmalı, hatta çalışanlarına örenyeri gezileri düzenlemeli. Görmeden o kenti anlatamazlar" dedi.

DEFİNE DOLANDIRICILARINA KARŞI ÇOCUKLAR

Antalya'dan yurtdışına kaçırılmış tarihi eserlerin getirilmesi ve farkındalık yaratılması amacıyla başlattıkları 8 esere ilişkin Eserler Evinde Güzeldir başlıklı projede change.org.tr üzerinden imza kampanyasının sürdüğünü belirten Gül Ege, Antalya'nın pilot il olacağı ve çocukların büyük rol alacağı yeni bir projeyi de açıkladı. Milli Eğitim, Kültür ve Turizm il müdürlükleri ve ATAV'ın bir protokol imzalayacağını belirten Gül Ege, "Kaçırılan eserlerin geri getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı zaten hukuki mücadele veriyor. Anne-babaları defineciler arayıp da "Sizin bahçede şu var bu var dedektörle geliyoruz" gibi olaylara karşı biz de çocuklara eğitim vereceğiz. Define TV vb gibi reklamları bile var ve bunların hepsi de şarlatan, insanların paralarını alıyorlar, hiçbir şey de çıkmayacak. En azından bu çocuklar bunun toplum polisi olsun dedik" dedi.

CİDDİ KAZI TAHRİBATI VAR

Çocukların gerçekten evde sözünü dinletebildiğini dile getiren Gül Ege, şunları söyledi:

"Bundan hareketle biz çocuklarımıza gezici bir ekiple bir yıl boyunca Antalya pilot bölge olacak ve önce eğitmen eğitimleriyle işe başlıyoruz. Çocukların tarihi eserin kaçırılmasının suç olduğunu ve bunların burada yaşamış daha önceki medeniyetlere ait olduğundan "zaten yabancıların o yüzden gitsin" şeklindeki yanlış algılara karşı bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ciddi bir kazı tahribatı var, bu arada coştu. Çünkü kovidde herkes evde, hırsızlar eve de giremiyor. Onlar da sürekli deşiyor. Termessos'ta bir kadın elinde dedektörle görmüştük örneğin ve açılan kamu davasında şahitlik yapıyorum."

KONGRELER 2021'E ERTELENDİ

Kongre turizmiyle ilgili 2020'deki pandemi sürecinde çok az sayıda iptal olduğunu ve genellikle 2021'e ertelendiğini de belirten Gül Ege, bu yıl ilk 8 ayda 128 kongre düzenlendiğini ve yıl sonunda bu sayının 138 olarak planlandığını kaydetti. MICE kelimesinin içeriğinde toplantı, kongre, etkinlik gibi birçok başlık bulunduğundan da bahseden Gül Ege, bu insanların kültürel, bütçe açılarından daha nitelikli ve tesisi yıpratmayan insanlar olduğunu belirerek, normal turiste göre getirisinin üç kat fazla olduğunu söyledi.

90'I AŞKIN DÜNYA MARKASI GELİYOR

Antalya'nın ICCA, G20 gibi etkinleri ve başarısını da anlatan Gül Ege, bu yıl ilk defa Antalya'nın ev sahipliği yapacağı NEST Kongre Merkezi'nde 7-9 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Ace of MICE etkinliğinde 90'ı aşkın dünya markasının burada olacağını söyledi. Antalya'nın yükselen bir yıldız ve iştah kabartan bir görüntüsü olduğunu belirten Gül Ege, 238 bin nitelikli koltuk, doğası, otelleri, ulaşımı, havası gibi tüm bunlar birleştiğinde artık daha çok tercih edilir hale geldiğini de dile getirdi.

2022'NİN TEMASI ANIT ÇINAR AĞAÇLARI

Yeliz Gül Ege, ATAV'ın gelenekselleşen ve her yıl Antalya'ya özgü değerlerin fotoğrafları ve hikayelerinin anlatımıyla tema olarak kullanıldığı takviminde 2022 yılı temasını da açıkladı. 2022 takvim temasında Antalya'daki anıt değeri taşıyan çınar ağaçlarının kullanılacağını açıklayan Gül Ege, şöyle konuştu:

"Takvim deyip geçebiliriz ama örneğin ben illa masamda gazete gibi görmek, dokunmak istiyorum. Saklıyorum da, bizim takvimlerimiz de literatür niteliği taşıyor. Birçok hocamızla da çalışıyoruz ve her yıl yönetim kurulumuzla bir tema seçiyoruz. Bu tema yemeklerimiz, Yörük gelinlerimiz, endemiklerimiz, kuşlarımız, mağaralarımız, kaçırılan tarihi eserlerimiz gibi her konuda olabiliyor. 2022 yılı takvimimiz içinse, 10 kişi kucaklayamadığımız anıt ağaçlar içerisindeki sadece çınarlar olacak. Bu konuda Mustafa Aydemir'in Hikayeleri ve Efsaneleriyle Türkiye'nin Ulu Çınarları kitabı da kaynak olarak elimizde var. 13 sayfalık takvimde gedelma çınarı gibi Akdeniz'in asırlık çınarları olacak."

YENİ DÖNEMDE ADAY

ATAV'ın 4 yıldır başkanlığını yapan Yeliz Gül Ege, kasım ayında yapılacak genel kurulda üyelerin kabul etmesi durumunda bir dönem daha başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Antalya'nın tanıtımında kalıplaşmış deniz-kum-güneşin dışında çalışmalar yaptıklarını anlatan Ege, "Genel anlamda tanıtımda bilinmeyenleri. Örneğin kelebekleri, bu kentte kadın var diyerek ön plana çıkmasını, çocuğunu, endemiğini, antik gelişimi, var olan kazıları ve gün yüzüne çıkanları, yurtdışında ve yurtiçinde anlatmak ve bununla ilgili her ne PR faaliyeti varsa, bunlarla ilgili direkt veya işbirlikleri yapıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler