2023 YKS Sınav Oturumları Saat Kaçta Başladı Kaçta Bitecek? Sınav Soruları Yayınlandı mı? İşte Detaylar

2023 YKS Sınav Oturumları Saat Kaçta Başladı Kaçta Bitecek? Sınav Soruları Yayınlandı mı? İşte Detaylar

Bugün milyonlarca öğrenci Yüksek Öğretim Sınavı (YKS) için ter döktü. TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda yapılacak olan sınavın ilk oturumu bugün gerçekleşti. İşte detaylar…

Milyonlarca adayın ter döktüğü üniversite sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün saat 10.15’te başladı. Sınavda öğrenciler 40 Soru Türkçe, 20 soru Sosyal Bilimler,  40 soru Matematik ve 20 soru Fen Bilimleri sorularını cevapladı. Saat 13.00’te sona eren sınav sorularının yayınlanmasını bekleyen öğrenciler ise ekran başına geçti. 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğu sınavda yaklaşık 1 milyon kişi görev aldı. Geç kalan adaylar ise sınav binasına giremedi.

2023 YKS SINAV OTURUMLARI NE ZAMAN?

Üç oturumdan oluşan Yüksek Öğretim Sınavı (YKS), TYT, AYT ve YDT oturumları ile gerçekleşecek. 17 Haziran Cumartesi günü gerçekleşen TYT sınavı ise 165 dakika sürdü. 120 sorudan oluşan sınav 13.00’e kadar sürdü. Bugün tamamlanan TYT oturumu için birçok öğrencinin sınav sorularının zor olduğu yönünde yorumları mevcuttu. Yarın gerçekleşecek olan AYT ve YDT sınavları ise öğrencilerin yeterliliğini ölçerek gösterdikleri başarıya göre yerleşmelerini sağlayacak.

2023 yks sınav oturum süreleri ve tarihleri;

-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): 17 Haziran 2023 (Cumartesi), 10.15, 165 dakika

-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 18 Haziran 2023 (Pazar), 10.15, 180 dakika

-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 18 Haziran 2023 (Pazar), 15.45, 120 dakika

YKS SINAVINI KAPSAMAYAN KONULAR HANGİLERİ?

12. sınıf konuları bu sene YKS sınavını kapsamayacak. Ayrıca YÖK, deprem illerinde ikamet eden adaylara, toplam kontenjan düşürülmeden depremden etkilenen illerdeki üniversitelere yerleştirilmeleri için yüzde 25 oranında ek depremzede kontenjanı verilmesine karar verdi.

Adaylar saat 09.00'dan itibaren sınav salonlarına alınmaya başlandı. Bazı öğrenciler ailelerinden son dakikalarda tavsiyeler alıp onlarla vedalaştı. Yanında herhangi bir yakını olmayan adaylar ise yanlarındaki eşyaları emanetçiye bıraktı. 

YKS'DE YER ALACAK KONULAR İSE ŞÖYLE;

TYT: Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak.

AYT: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşacak

YDT: Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak ve sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

YKS SINAV SORU VE CEVAP ANAHTARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Bugün gerçekleşen TYT sınavı için soru ve cevap anahtarları öğrenciler tarafından merakla bekleniyor. ÖSYM'nin YKS, TYT oturumunun bugünkü soru kitabı ve cevap anahtarı ile ilgili açıklama yapması merakla bekleniyor. ÖSYM henüz bu konuda bir açıklama yapmadı. Soru kitapçığı ve cevap anahtarının ne zaman yayınlanacağı ise bilinmiyor. Ancak son yıllardaki sınavlarda yapılan açıklamalara bakıldığında bazı sonuçlara varmak mümkün. ÖSYM, son yıllarda yapılan YKS sınavlarında soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlama sistemini iki şekilde uyguladığı görülüyor. İlk talep doğrultusunda YKS'nin her oturumunun soru kitapçığı ve cevap anahtarı sınav günü akşam saatlerinde yayınlanmıştı. Diğer bir uygulama da tüm YKS oturumları bittiğinde ÖSYM tarafından tüm bütün oturumların cevap anahtarını ve soru kitapçığını yayınlayacak olmasıdır. ÖSYM'nin 2023 YKS için nasıl bir uygulama yapacağı ise şu an için bilinmiyor. 

KILAVUZ NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Kılavuz henüz yayınlanmadığı için program kontenjanları hakkında net bir bilgi henüz yok. 1.1 milyonluk kontenjanın aşılacağı yönünde beklentiler bulunuyor. Bu sayının altına düşülmezse çok az başarı ile yerleştirilebilecek çok sayıda programla karşı karşıya kalınabilir. Sınavda baraj olmaması adayların büyük çoğunluğunun isteklerini dile getirmesine neden oluyor. Geçen yıl 2 milyondan fazla başvuran öğrenci mevcuttu. Bu yıl ise bu rakamın daha da yüksek olması bekleniyor. Bu da doğal olarak üniversite doluluk oranlarına yansıyabilir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler