Sıcak Gelişme: Bolivya'daki Askeri Darbe Girişiminde Son Durum

Sıcak Gelişme: Bolivya'daki Askeri Darbe Girişiminde Son Durum

Bolivya’da dün Devlet Başkanı Luis Arce’nin görevden aldığı General Juan Jose Zuniga’nın önderlik ettiği bir grup askeri darbe girişiminde bulunuyor. İşte detaylar...

Son dakika haberine göre Bolivya'da General Juan Jose Zuniga'nın liderliğinde askeri darbe girişimi gerçekleşiyor. İşte detaylar...

BOLİVYA'DA ASKERİ DARBE GİRİŞİMİ: GENERAL JUAN JOSE ZUNİGA'NIN LİDERLİĞİNDE YENİ BİR KRİZ

Bolivya, dün gece yaşanan askeri darbe girişimiyle bir kez daha kaosa sürüklendi. Devlet Başkanı Luis Arce tarafından görevden alınan General Juan Jose Zuniga'nın liderlik ettiği bir grup asker, hükümete karşı harekete geçti. Bu gelişme, ülkede siyasi istikrarın yeniden sorgulanmasına neden oldu.

Bolivya'da solcu hükümetlerin uzun bir geçmişi var. Evo Morales, 2006'da iktidara gelerek ülkenin ilk yerli devlet başkanı olmuştu. Morales, on üç yıl boyunca ülkeyi yönettikten sonra, 2019'da tartışmalı bir seçim sürecinin ardından sağcı bir askeri darbeyle devrildi. Ancak, 2020'de yapılan seçimlerde sol yeniden iktidara gelerek Luis Arce'yi devlet başkanlığına taşıdı. Arce, Morales döneminde ekonomi ve finans bakanlığı yapmış deneyimli bir politikacı olarak biliniyor.

ZUNİGA'NIN AÇIKLAMALARI VE DARBE GİRİŞİMİ

General Juan Jose Zuniga, uzun süredir Evo Morales'e ve onun siyasi etkisine karşı çıkan bir figür olarak öne çıkmıştı. Geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Morales'in "artık bu ülkenin başkanı olamayacağını" belirtmiş ve 2025'teki olası adaylığına karşı çıkmıştı. Bu açıklamalar, Zuniga'nın darbe girişimi için zemin hazırladığını gösteriyor.

Darbe girişimi, Bolivya'da büyük bir belirsizlik yarattı. Devlet Başkanı Arce ve hükümeti ise halkın ve uluslararası toplumun desteğiyle bu girişimi durdurmak için çalışıyor. Ancak, ülkedeki siyasi ve toplumsal bölünmüşlük, gelecekteki istikrarı tehdit etmeye devam ediyor.

BOLİVYA’DA ASKERİ DARBE GİRİŞİMİNDE DEVLET BAŞKANI LUİS ARCE DİRENİYOR

Bolivya, dün gece General Juan Jose Zuniga liderliğindeki bir askeri darbe girişimiyle sarsıldı. Devlet Başkanı Luis Arce tarafından dün görevden alınan Zuniga, cuntanın başına geçerek hükümete karşı harekete geçti. 

ARCE'NİN İSRAİL İLE İLİŞKİLERİ KESMESİ

Kasım 2023'te Devlet Başkanı Luis Arce, İsrail'in insanlığa karşı suç işlediğini söyleyerek İsrail ile tüm diplomatik ve ticari ilişkileri kesme kararı almıştı. Bu karar, Arce'nin dış politikada güçlü ve bağımsız bir duruş sergileme çabasının bir göstergesi olarak yorumlanmıştı.

BAŞKAN ARCE'NİN DİRENİŞİ

Yerel basında çıkan haberlere göre, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce şu anda başkanlık sarayında bulunuyor. Hükümete sadık polis güçleri, başkanlık sarayını korumak için görevlendirildi ve cuntaya karşı direniş sergiliyor. Arce, ulusal televizyonda yaptığı konuşmada halka demokrasiye sahip çıkma çağrısında bulundu.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Bolivya hükümeti, darbe girişiminin arka planına dikkat çekerek uluslararası topluma ülkenin meşru hükümetine destek verme çağrısında bulundu. Arce, uluslararası toplumu Bolivya’nın demokratik düzenini koruma konusunda duyarlı olmaya davet etti.

ZUNİGA’NIN TALEPLERİ

Darbe girişiminin lideri General Zuniga, aralarında eski Başkan Jeanine Añez’in de bulunduğu, 2019’daki darbe sonrası tutuklanan ABD yanlısı aşırı sağcı isimlerin serbest bırakılmasını talep etti. Zuniga, bu talepleriyle darbe girişimini meşrulaştırmaya çalışırken, ülkenin içinde bulunduğu siyasi kriz daha da derinleşiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler