UNESCO'nun Dünya Miraslar Listesindeki Safran Çiçek Açmaya Başladı!

UNESCO'nun Dünya Miraslar Listesindeki Safran Çiçek Açmaya Başladı!

Üreticiler için sevindirici haber geldi. UNESCO'nun Dünya Miraslar Listesi'nde bulunan ve kilosu 250 bin lirayı bulan safran Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 20 günlük gecikmenin ardından çiçek açtı.

UNESCO Dünya Miraslar Listesi'nde yer alan ve kilosu 250 bin lirayı bulan safran bitkisi çiçek açmaya başladı. Üreticiler için sevindirici haberin gelmesiyle beraber, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran 20 günlük gecikmenin ardından yeni mahsullerini vermeye başladı. 

3.500 YILLIK GEÇMİŞİYLE SAFRAN BİTKİSİNİN ÖNEMİ!

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl beklenenden 20 gün sonra çiçek açmaya başladı. Safran bitkisi, 3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olup, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılmış, Osmanlı döneminde de önemini koruyor. Ayrıca Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında toplanıyor.

Kurak hava koşulları nedeniyle geç çiçek açan safran bitkisinin bu yılki hasadı, geçmiş yıllara kıyasla kısa süreceği tahmin ediliyor. Safran, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt sorunları, bağışıklık sistemi güçlendirme, hormon dengesizliklerine yardımcı olduğu bilinen özellikleriyle dikkat çeken önemli bitkiler arasında bulunuyor. Dünyada "mutluluk iksiri" olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarı renge boyayabilecek kadar güçlü!

"GÜZEL DOLU DOLU BİR SAFRAN DÖNEMİMİZ OLACAK"

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, "Bu demek oluyor ki işte artık 20'sine doğru başladıysa çiçeklenme Kasım'ın 15'ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak.Yani safran aldığı coğrafi işaretler hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten aslında bu kadar yoğun geçmeyen bir dönemi şuanda şehirde yüzde 100'e varan dolulukla getirmemizi sağladı. Biz biraz önce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile, bir odayı bile bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki baştaki hedefimizle ilgili, doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor" dedi. 

"SAFRANA TALEP ÇOK"

İlçenin Safran üreticilerinden İsmail Yılmaz, "Artık yüzlerce binlerce çiçeği önümüzdeki günlerde tarlalarda görebileceğiz. Tamamen bu arz talep işi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı. 

Safran hasadının 10-15 gün daha az yapılacağını belirten Yılmaz, "Büyük bir alanda 8 yıldır üretim yapıyorum. Üretim yaptığın Yukarı Çiftlik Köyü bir turizm destinasyonu haline geldi. Yurt içinden çok gelen vatandaşımız var ama dünyanın çeşitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var" dedi. 

ANTALYA'DA DOKTORLUĞU BIRAKTI!

Antalya'da doktorluğu bırakarak Safranbolu'ya yerleşen Nail Eren ise 3 dönümlük alanda safran yerleştirmeye başladığını belirtti. Eren, "Arkadaşlarla birlikte burada safran ektik. Başlangıç olarak 3 dönümlük arazide yaptık. Amacımız safranı çoğaltarak daha büyük arazilerde üretimini yapmak" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler