Mezun Olduğu Üniversiteye Rektör Oldu
PROF. Dr. Yılmaz Çatal (44), 1999 yılında mezun olduğu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin yeni rektörü oldu.
PROF. Dr. Yılmaz Çatal (44), 1999 yılında mezun olduğu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin yeni rektörü oldu. Prof. Dr. Çatal, öğrencilik yıllarında akademik personel olmayı planladığını, ama rektör olabileceğinin hiç aklına gelmediğini söyledi.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin yeni rektörü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 14 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararıyla, aynı üniversitenin Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çatal oldu. Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) teknik bölümlerinin ayrılarak ikiye bölünmesiyle 2018 yılında kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne SDÜ bünyesindeki Orman Fakültesi de bağlandı.
MEZUN OLDUĞU FAKÜLTEYE DEKAN, ÜNİVERSİTEYE REKTÖR OLDU
Antalya'nın Kumluca ilçesi doğumlu olan Prof. Dr. Yılmaz Çatal, ilk, orta ve lise eğitiminin ardından, 1995 yılında kazandığı Orman Fakültesi'nden 1999 yılında mezun oldu. Prof. Dr. Çatal, SDÜ Orman Fakültesi Orman Amenajmanı Anabilim Dalı'nda 2000 yılında araştırma görevlisi oldu. Askerliğini yine Isparta'da yapan Prof. Dr. Çatal, doktora, doçentlik ve profesörlük unvanlarını kazandıktan sonra önce mezun olduğu fakülteye dekan oldu. Prof. Dr. Yılmaz Çatal, 2019-2022 yılları arasındaki dekanlık görevini sürdürürken, 14 Eylül'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla mezun olduğu üniversiteye rektör olmayı başardı.
'HİÇ AKLIMA GELMEMİŞTİ'
Isparta'ya üniversite öğrencisi olarak ilk geldiği günler ve dört yıllık öğrenim hayatında, mezuniyet sonrası akademik personel olmayı amaçladığını anlatan Prof. Dr. Yılmaz Çatal, "Ama idari olarak yönetimsel bir öngörüm yoktu. O günlerde üniversitenin rektörü olabilme gibi bir şey hiç aklıma gelmemişti. Akademisyen olmak istiyordum ve 2000 yılında araştırma görevlisi oldum. Tabi akademide temel olan şudur, bir an önce akademik süreçleri tamamlamak. Öncelikle araştırmalarınız ve doktoranızı bitirip kendinizi hazır hissettikten sonra üniversitenin geleceğine ilişkin idari anlamda kafa yormaya başlıyorsunuz. Şu an mezun olduğum üniversiteyi daha iyi noktalara getirme konusunda kendimizi sorumlu hissediyor ve projelerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Aslında bir Türkiye projesi, mezun olduğun bir okulda en üst seviyeye kadar çıkabiliyorsun. Öğrencilikle birlikte, akademik hayatımızın tamamının geçtiği Isparta'ya hizmet etme konusunda hem istekli hem de gururluyuz" diye konuştu.
TARIM-ORMAN 5.0 HEDEFİ
Rektör Prof. Dr. Çatal, ilk aşamada akademik iç barış ve aidiyet duygusunun geliştirilmesi, uygulamalı eğitimin temel bileşeni olan uygulamanın üniversitelerde yaptırılması, şehirle bütünleşmiş bir üniversite oluşturarak toplumsal katkı alanında da önemli girdileri olacak bir kurum oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Prof. Dr. Çatal, "Özellikle dünyada var olan gıda problemi, güvenli gıdaya ulaşım, yenilenebilir enerjiye ulaşım, küresel ısınma faktörleriyle birlikte ülkemize ve tüm dünyaya bilimsel veri üretmek, model uygulamaları tasarlamak istiyoruz. Yerli ve ata tohumlarımızın nesilden nesle aktarılabilmesi için ata tohumu alanında projeler üretimi, tarım ve yapay zekanın kullanımıyla ilgili Tarım-Orman 5.0'la birlikte tarım, orman ve su ürünlerinin birleştiği, teknolojiyle zenginleştirildiği, turizmle yaygınlaştırıldığı, yeni bir teknoloji safhasına geçmek istiyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.