Yapay Zeka Sözlüğü: Bu Kavramlar AI’nin Vazgeçilmezleri

Yapay Zeka Sözlüğü: Bu Kavramlar AI’nin Vazgeçilmezleri

Yapay zekanın hayatımıza dahil olmasıyla beraber birçok yeni kavram girişi oldu. Özellikle yapay zeka üzerine iş yapan ve kendini geliştirmek isteyenlerin bilmesi gereken kelime bekleri bulunuyor. Öne çıkan kelimeler neler?

Yapay zekayı keşfetme yolunda bazıları alışılmadık olacak bir dizi terimler bulunur. Bunları bilmek ve öğrenmek kullanıcının yararına olacaktır.

ALGORİTMA

Bir bilgisayarın belirli bir görevi gerçekleştirmek için izlediği bir dizi kural veya talimat olarak tanımlanır. Algoritmalar, tüm AI sistemlerinin yapı taşlarıdır.

YAPAY GENEL ZEKA (AGI)

Bilgiyi farklı alanlarda anlama, öğrenme ve uygulama, problemler yoluyla akıl yürütme, bilince sahip ve hatta duygusal anlayışa sahip olma yeteneğidir. Şu anda teorik bir yapay zeka biçimi olarak karşımıza çıkar.

yapayz-zeka.jpg

DERİN ÖĞRENME

Beynimizin çalışma şeklini taklit eden, bilgisayarların deneyimlerden öğrenmesine ve dünyayı bir kavram hiyerarşisi açısından anlamasına olanak tanıyan özel bir makine öğrenim türüdür. Basit bir ifadeyle, derin öğrenme, bilgisayarların kendi başlarına karar verebilmeleri için verilerden öğrenmelerine yardımcı olan sanal bir beyin gibidir.

MAKİNE ÖĞRENİMİ

Bilgisayarlara açıkça programlanmadan verilerden öğrenme ve karar verme yeteneği vermenin bir yoludur. Bunu, tıpkı insanların yaptığı gibi, bilgisayarlara deneyimlerden öğrenmeyi öğretmek olarak düşünün. Özünde, makine öğrenimi, AI'nın adının "zeka" kısmını aldığı yöntemdir.

ai.jpg

DOĞAL DİL İŞLEME (NLP)

Doğal dil aracılığıyla bilgisayarlar ve insanlar arasındaki etkileşime odaklanan bir yapay zeka alanıdır. NLP'nin nihai amacı, bilgisayarların insan dillerini hem anlamlı hem de yararlı bir şekilde anlamasını, yorumlamasını ve üretmesini sağlamaktır.

SİNİR AĞI

İnsan beynindeki nöronların yapısından esinlenen bir bilgi işlem modeli olarak tanımlanır. Nöral ağlar, görüntü ve ses tanıma gibi örüntü tanımayı içeren çeşitli uygulamalarda kullanılır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler