Uzmanından Doğalgaz Maliyeti Düşürme Yöntemleri

Uzmanından Doğalgaz Maliyeti Düşürme Yöntemleri

MAKİNA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, binalarında kalorifer sistemi kullanan vatandaşların bu sistemlerin bakım ve periyodik kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

İbrahim Atmaca, kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte konutlarda ısıtma sezonunun açılacağını, özellikle yaz mevsimi boyunca çalışmayan kazanların yakın zamanda devreye alınmadan önce periyodik kontrollerinin iş sağlığı ve güvenliği kanunugereği yaptırılması gerektiğinin altını çizdi. Atmaca, "Isıtma tesisatlarının verimli ve güvenli çalışması için bu sistemlerin hem bakım hem de periyodik kontrolleri aksatılmadan yaptırılmalıdır" dedi.

ENERJİ TASARRUFU İÇİN BAKIM ŞART

Enerji maliyetlerinin günden güne arttığı günümüzde kazan gibi basınçlı kapların bakım ve periyodik kontrollerinin neden yaptırılması gerektiği konusuna açıklık getiren Başkan Atmaca, şöyle dedi:

"Tıpkı asansörlerde olduğu gibi kazan gibi basınçlı kapların da düzenli bakımları yaptırılmalıdır. Özellikle merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan kazan borularında herhangi bir delinme ya da bu boru yüzeylerinde kirlenme olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Boruları üzerinde kireç taşı oluşmuş bir kazanda takribi yüzde 5 verim kaybı yaşandığını biliyoruz."

PERİYODİK KONTROL YAPILMADAN KAZANLARI ÇALIŞTIRMAYIN

Bakımların yanı sıra kazanların periyodik kontrollerinin de yılda bir kez akredite bir kuruluşa yaptırılmasının önemine vurgu yapan Başkan Atmaca, "Bu testlerde kazan basınçlandırılarak herhangi bir deformasyon, sızdırma, korozyon, aşınma, çatlak veya bağlantı sorunlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Yine bu periyodik kontrollerde, kazanda olması gereken ancak bulunmayan herhangi bir emniyet sisteminin olup olmadığı da gözden geçirilmektedir. Yılda bir kez yaptırılması gereken bu periyodik kontrollerin,iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği kazanın uzun süre kullanılmayıp tekrar devreye alınması durumunda da muhakkak yaptırılması gerekiyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler