Uzaya Gönderilen 2 Astronot, Boeing'in Mekikleriyle Dünya'ya Dönüşte Zorluk Yaşıyor
Yolcu uçaklarında yaşanan sorunlarla sık sık gündeme gelen Boeing'in Starliner uzay mekiğinde bulunan 2 astronotun, gelecek yıla kadar Dünya'ya dönüş yapamayacakları açıklandı.
Boeing'in bir türlü çözülemeyen sorunları nedeniyle Starliner uzay mekiğinde mahsur kalan 2 NASA astronotunun, gelecek yıla kadar uzayda kalacağı bildirildi. NASA'nın, astronotların Dünya'ya dönüşü için Boeing'in rakibi SpaceX ile görüşmelere başladığı da öğrenildi.
STARLİNER MEKİĞİNİN İNİŞİ DEFALARCA ERTELENDİ
6 Haziran'dan beri Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan astronotlar Sunita Williams ve Butch Wilmore, bir hafta sürecek deneme görevi kapsamında uzay yolculuğuna başlamıştı. Ancak, Haziran ayında Dünya'ya dönmesi planlanan Starliner mekiğinin inişi, teknik aksaklıklar nedeniyle defalarca ertelendi. Mühendisler, bu sorunları çözmek için yoğun bir çaba sarf ediyor.
NASA'DAN AÇIKLAMA GELDİ
NASA, dün yaptığı açıklamada, Starliner'da yaşanan sorunların beklenenden daha ciddi olduğunu belirterek, iki astronotun Boeing yerine SpaceX'e ait bir mekikle Dünya'ya döndürülmesinin değerlendirildiğini bildirdi. Astronotların dönüşünün 2025'te gerçekleşmesi planlanırken, bu gelişme ABD havacılık devi Boeing için yeni bir darbe niteliğinde. Bir süredir yolcu uçaklarında yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Boeing, uzayda da prestij kaybı yaşıyor.
HELYUM SIZINTILARI STARLINER'DA CİDDİ SORUNLARA YOL AÇTI
Boeing, Starliner mekiğinde meydana gelen sorunları gidermek için planlanmamış harcamalarla 125 milyon dolar fazladan harcama yapmak zorunda kalmıştı. Şirket, helyum sızıntılarının mekiğin işleyişinde ciddi sorunlara yol açtığını açıklarken, astronotların güvenliği için yeterli kaynağın sağlandığını vurgulamıştı. Starliner, iki kez ertelendikten sonra 5 Haziran'da ilk kez uzaya gönderilmişti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.