Güneş Sisteminde İkinci Patlama: 7 Yıldır Böylesi Görülmedi
Geçtiğimiz günlerde büyük bir patlama yaşayan Güneş’te yeniden hareketlilik yaşandı. Solar patlama son yılların en büyüğü olduğunu gösteriyor. 10 Mayıs’tan sonra yeniden büyük bir patlama oldu…
Güneş patlamaları, yüzeyindeki güneş lekelerinden kaynaklanan yoğun elektromanyetik radyasyon oluşturur. Boyutlarına göre harfli gruplara ayrılırlar. X sınıfı fişekler en güçlü olanıdır. Bu sınıfların her birinde, 1-10 arasındaki (ve X-sınıfı işaret fişekleri için ötesi) sayılar, bir işaret fişeğinin göreceli gücünü gösterir.
Güneşin yüzeyindeki devasa bir güneş lekesi, tıpkı burada, Dünya'daki bakış açımızdan uzaklaşırken bize başka bir ayrılık hediyesi bıraktı.
GÜNEŞ PATLAMASI NASIL OLUŞTU?
AR3664 olarak adlandırılan güneş lekesi, günlerdir güneş patlamalarıyla meydana geliyor. 10 Mayıs'ta, X5.8 sınıfı bir parlama ile patladı. Son 12 saat içinde, X1.7, X1.3 ve mevcut 11 yıllık güneş döngüsünün en büyük güneş patlaması olan kuyruklu bir X8.7'de güneşten üçlü X sınıfı parlama patladı. NOAA'nın Uzay Hava Tahmin Merkezi 14 Mayıs Salı günü bir güncellemeyi şu şekilde yayınladı;
“Bölge 3664, Batı güneş uzuvunun ötesine geçerken BAŞKA bir X-ışını parlaması yaşandı. Bu sefer, güneş döngüsünün en büyüğü olan bir X8.8 patlaması yaşandı.”
Güneş’teki bu büyük patlama en son olarak 2017 yılında yaşandı. 7 yıl sonra bu denli büyük bir patlama oldu. Güneş, Salı günü erken saatlerde Dünya'ya doğru başka bir güçlü enerjili parçacık akışı serbest bıraktı ve Dünya üzerinde kararmalara neden oldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.