Esrarengiz Işın, Uzay Bilimcilerini Hayrete Düştü

Esrarengiz Işın, Uzay Bilimcilerini Hayrete Düştü

Uzay bilimcileri, güçlü kozmik ışınların esrarengiz kökenlerini anlamaya çalışıyor. Samanyolu galaksisinin ötesinden Dünya'ya geldiğine inandıkları son derece nadir, ultra yüksek enerjili bir parçacık tespit edildi.

Bilim insanları, Utah'ta gözlemlenen gizemli kozmik ışının galaksimizin ötesinden geldiğini söylüyor. Science dergisinde Perşembe günü yayınlanan yeni araştırmanın yazarlarına göre, çıplak gözle görülemeyen bu atom altı parçacığın enerjisi, bel yüksekliğinden ayak parmağınıza bir tuğla düşürmeye eşdeğer.

Çalışmalar, şimdiye kadar gözlemlenen en enerjik kozmik ışına, 1991'de tespit edilen “Aman Tanrım" parçacığa rakip olduğunu söylüyor.

DÜNYAYA ÇARPAN GİZEMLİ IŞIK

Kozmik ışınlar, uzayda seyahat eden ve Dünya'ya sürekli yağmur yağdıran yüklü parçacıklardır. Düşük enerjili kozmik ışınlar güneşten yayılabilir. Ancak son derece yüksek enerjili olanlar olağanüstü şeklinde yorumlanır. Diğer galaksilerden ve galaksi dışı kaynaklardan Dünya'ya seyahat ettiği düşünülmektedir.

Araştırmacılar, geçtiğimiz günlerde gelen ışık huzmesinin şimdiye kadar Dünya'ya çarptığı görülen en güçlü kozmik ışınlardan biri olduğunu vurguladı.

Bu kadar güçlü bir kozmik ışını neyin üretmiş olabileceği de belli değil. Araştırmacılar, süpernova patlamaları, kara delik birleşmeleri ve pulsarlar da dahil olmak üzere birkaç olası üzerinde duruyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler