Yıllardır Süren Tartışma: Küt Böreği Mi? Kürt Böreği Mi?

Yıllardır Süren Tartışma: Küt Böreği Mi? Kürt Böreği Mi?

Halk arasında yıllardır tartışılan börek ile ilgili açıklama geldi. Pastanelerin vazgeçilmezi “Küt” , “Kürt” böreği hakkında son noktayı Börekçiler Derneği Başkanı koydu.

Türkiye’nin geleneksel lezzetlerinden biri olan Kürt böreği hakkındaki tartışmalar bir türlü son bulmuyor. Tartışmanın ana konusu ise, yazılma ve okunma şeklinden kaynaklanıyor.

“Kürt” ve “Küt” böreği olarak halk arasında bilinen yiyeceğin doğru telaffuzu hakkında açıklama geldi. Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı, tartışmayı bitirdi. Tarihine vurgu yaparak, asıl doğrusunu Dilbağı paylaştı.

ASIL İSMİ "KÜRT BÖREĞİ"

Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı, tarihte sürekli “Kürt Böreği” olarak anıldığını aktardı. Doğu Anadolu Bölgesi’nden çıkan bir yiyecek olduğunu söyleyen Dilbağı şu açıklamayı yaptı;

Kürt Böreği, 1890'li yıllarda Kömbe denilen özellikle Doğu Anadolu bölgesinde evlerde pişirilen yağlı hamurdan yola çıkılarak Bingöl Kiğı'lı (Bilice Köyü) Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlanmış.

Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün Böreği' sözlerinden türemiştir. Daha sonraki yıllarda 'Sade Börek', 'Kete Böreği', 'Tuğla Böreği', 'Hamal Böreği' olarak da isimlendirilmiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur.

kurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-001.jpgkurt-boregi-002.jpg

OSMANLI DÖNEMİNDE DE TÜKETİLİYORDU

İlk zamanlar fırını olmayan Mehmet Efendi Kürt Böreği'ni Rum ve Ermenilerin kara fırınlarında pişirmeye başlamış, işleri büyütünce kendi fırınlarını açmıştır. İşin ilk başlangıcı yoğunlukla tersanelerde ve kum depolarında çalışan özellikle Karakoçan ve Kiğılı nufusun yaşadığı Kasımpaşa bölgesidir, Rengo Mehmet'in ilk müşterileri işçi sınıfıdır.

Kasımpaşa ve Unkapanı’nda bulunan Kara Fırınlar daha sonra yol geçeceği için yıkılmıştır, börek Osmanlı döneminde özellikle Eminönü ve Karaköy bölgelerinde popülerlik kazanmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler