Usta Yönetmen Türker İnanoğlu Hayatını Kaybetti

Usta Yönetmen Türker İnanoğlu Hayatını Kaybetti

Son dakika haberine göre, Türk Sineması'nın önde gelen isimlerinden biri olan usta yönetmen Türker İnanoğlu, 88 yaşında hayatını kaybetti. İşte detaylar...

Türk sinemasına yaptığı önemli katkılarla tanınan ve birçok ünlü filmin yönetmenliğini üstlenen Türker İnanoğlu hayatını kaybetti. İşte detaylar...

660c3146400ec10336340e59.jpg

BAKAN KOCA DUYURDU

Ünlü yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu, 88 yaşında geçirdiği ani rahatsızlik sonucu hayatını kaybetti. Acı haberi ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Bakan Koca, "Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük. Sanat dünyamızın ünlü isimlerinden yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.

screenshot-20240402-2044203.png

TÜRKER İNANOĞLU KİMDİR?

Ünlü yönetmen 1936 yılında Karabük'te dünyaya geldi. Türk sinemasının efsane isimlerinden Türker İnanoğlu, 1960 yılında "Köyde Bir Kız Sevdim" filmiyle yönetmenlik kariyerine adım attı. Özellikle de 1960'lı ve 1970'li yıllarda yönettiği "Malkoçoğlu", "Battal Gazi", "Kara Murat" gibi gişe rekorları kıran filmlerle adından söz ettiren İnanoğlu sinema sektöründeki başarısını televizyon alanına da taşıdı. 1979'da Ulusal Video şirketini kurdu ve 1985'te bir televizyon stüdyosu açtı. Ayrıca atv ve Süper Kanal gibi önemli televizyon kanallarının kurucuları arasında yer aldı.

Sinema ve televizyon dünyasındaki etkisi sadece yapımcılık ve yönetmenlikle sınırlı kalmayan İnanoğlu 1997 yılında Türk sinemasının geleceğine yatırım yapmak amacıyla "TÜRVAK" - Türker İnanoğlu Sinema Vakfı'nı kurdu. 2005 yılında İstanbul'un Maslak semtinde Türker İnanoğlu Maslak Show Center'ı (TİM) açarak sanatın ve eğlencenin merkezlerinden birini oluşturdu.

İnanoğlu, kariyeri boyunca pek çok ödüle layık görüldü. 1964'te "Yarın Bizimdir" filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan isim oldu. 1974'te "Mavi Mavi" filmiyle Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü aldı. İnanoğlu, 1984'te ise Kültür Bakanlığı tarafından "Devlet Sanatçısı" unvanına layık görüldü.

​Türker İnanoğlu, Türk sinemasının önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyor. 18 Mayıs 1936'da Karabük'te doğmuş olan İnanoğlu, Türk film endüstrisine yaptığı katkılarla tanınıyor. Hem yönetmenlik hem de yapımcılık alanında başarılı olan İnanoğlu, Yeşilçam'ın önemli isimleri arasında yer alır. Sinema dünyasındaki etkisi ve başarılarıyla tanınan Türker İnanoğlu, Türk sinemasının gelişimine büyük katkı sağlamış önemli isimler arasındadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler