Kuzey Anadolu Fay Hattı İlleri

Kuzey Anadolu Fay Hattı İlleri

Türkiye’nin birçok bölgesinde Kuzey Anadolu fay hattı illeri yer alıyor. Söz konusu iller bu bağlamda Türkiye milli ekonomisine ciddi anlamda katkı sunabiliyor.

Türkiye’nin birçok bölgesinde Kuzey Anadolu fay hattı illeri yer alıyor. Söz konusu iller bu bağlamda Türkiye milli ekonomisine ciddi anlamda katkı sunabiliyor. Çünkü fay hatları yüksek donanımlara sahiptir. Bu bakımdan Türkiye milli ekonomisinin son derece hızlı bir şekilde gelişmesini sağlıyor.

Kuzey Anadolu Fay hatlarının geçtiği iller

Aydın,Balıkesir,Aksaray,Bingöl,Bolu,Burdur,Bursa,Denizli,Erzincan,Erzurum,Eskişehir,Hakkari,Hatay,İzmir,Kahramanmaraş,Kayseri,Kocaeli,Konya,Kütahya,Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Tokat gibi birçok şehirlerimiz yer alıyor. 

Kuzey Anadolu Fay Hattı Tehlikeli Midir? 

Yapılan bazı bilimsel araştırmalar sonucunda Türkiye’nin tam bir deprem ülkesi olduğu tespit edilmiştir. Bilim insanları tarafından dile getirildiği üzere fay hatlarının yoğun olduğu iller deprem açısından en riskli olan alanlardır. Bu nedenle Kuzey Anadolu Fay Hattı illeri depremin en çok meydana geldiği bölgelerdir. Geçmişe dönüş araştırıldığında söz konusu bölgelerde sıklıkla 5.0 ve üzeri şiddetinde irili ufaklı depremler meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle diğer bölgelerimize oranla deprem açısından Kuzey Anadolu Fay hattı son derece tehlikelidir. Bu bakımdan devletin özellikle deprem riskine karşın bu bölgelerde ciddi anlamda bazı önlemler aldığı biliniyor. 

Kuzey Anadolu Fay Hattı Nedir? 

İsminden anlaşılacağı üzere Kuzey Anadolu Fay Hattı illeri depremlerin en çok oluştuğu alanlar arasında yer alır. Bu bölgemizin özellikle Türkiye’nin en düşük nüfus yoğunluğunun yer aldığı bölgeler olması dikkat çekiyor. Kuzey Anadolu Fay Hatlarının bolca yer aldığı bölgelerimizin en temel özelliklerinden biri de, özellikle Yaz aylarında bu bölgelerin yoğun olarak yağış almasıdır. Bu nedenle Kuzey Anadolu Fay Hattı illeri Türkiye’nin sürekli olarak yağış alan tek karasal bölgesi olarak tanımlanabiliyor. 

Türkiye Genelinde Kaç Adet Fay Hattı Yer Alıyor? 

Ülkemizde sadece Kuzey Anadolu Fay Hattı yer almıyor. Bu önemli fay hattı bölgesi haricinde toplamda 2 farklı bölgede daha fay hatlar yer alıyor. Bu nedenle Türkiye genelinde Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Fay hattı olmak üzere toplamda 3 adet fay hatları yer alıyor. Bu nedenle her bir fay hatları kendi alanında yer alan kentleri kapsıyor. 

Depremler Bakımından Birinci Derece Riskli Bölgeler 

Türkiye genelinden depremler sıklıkla meydana geliyor. Özellikle yoğun fay hatlarının yer aldığı çeşitli şehirlerimizde çoğu zaman ani bir şekilde irili ufaklı depremler meydana gelebiliyor. Bu nedenle uzmanlar özellikle bu alanlara dikkat çekiyor. Depremler bakımından birinci dereceden riskli olan bölgeler söz konusudur.

 Bubölgeler;İzmir,Balıkesir,Muğla,Manisa,Aydın,Denizli,Isparta,Uşak,Bursa,Bilecik,Yalova,Sakarya,Düzce,Kocaeli,Kırşehir,Bolu,Karabük,Hatay,Bartın,Çankırı,Tokat,Amasya,Çanakkale,Erzincan,Tunceli,Bingöl,Muş,Hakkari,Osmaniye,Kırıkkale,Siirt bölgesidir. 

Fay Hatları Kırılmaları 

Türkiye’de yer ala riskli fay hatları çeşitli nedenlere bağlı olarak kırılabiliyor. Bu durum beraberinde doğal afet olan depremlerin oluşmasını tetikliyor. Fay hatları kırılmaları en yoğun olarak yukarıdaki riskli bölgeler üzerinden meydana geliyor. Bu alanların yoğun olarak kırılma stresi toplaması beraberinde kırılmalara neden oluyor. Fay hatlarının büyüklüğü beraberinde deprem şiddetinin büyüklüğüyle eşdeğerdir. Bu bakımdan en riskli fay hatları bölgelerinde daha düşük riskli deprem alanlarına oranla deprem şiddeti daha yüksek olabiliyor. Kuzey Anadolu bölgesi fay hatları bu nedenle düzenli olarak uzmanlar tarafından kontrol ediliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler