Sigara İçen Annelerin Bebeklerinde, Kolik Bebek Sendromu Riski
ANNE adaylarının sigara kullanması, bebeklerde aşırı ağlama ve huzursuzluk olarak tanımlanan "Kolik Bebek Sendromu'nun nedenleri arasında yer alıyor.
Bebeklerin tam gelişmemiş sindirim sistemi, sindirim sistemindeki sağlıklı bakterilerin dengesizliği, aşırı besleme, yetersiz besleme, bağırsak gazının çıkarılamaması, gıda alerjileri, çocukluk çağı migreninin erken bir formu ve aile içinde stresin neden olabileceği belirtilen "Kolik Bebek Sendromu'nun özel bir tedavisinin olmadığı, yapılabilecek tek şeyin bebeğin çeşitli yöntemlerde rahatlatılması olduğu vurguladı.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Denizay Yürürer, sağlıklı bebeklerde düzenli aralıklarla, günün belli saatlerinde, belli bir süre ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumuna "kolik" adı verildiğini belirtti. Dr. Yürürer, çoğu zaman ebeveynleri çaresiz ve yetersiz hissettiren bu durumun tespit edebilen bir nedeni olmadığını ifade ederek, "Kolik bebeklerde ataklar bebeğin doğumundan sonra ikinci haftada başlayıp, 6 haftalıkken zirve yapar. Bu durum bebeğin 3- 4 aylık olmasıyla birlikte azalsa da 6'ncı aya kadar dek devam edebilir" dedi.
'NEDENİ TAM BİLİNMİYOR'
Kolik bebek sendromunun nedenlerinin tam olarak bilinmemekle birlikte gelişmemiş sindirim sistemi, sindirim sistemindeki sağlıklı bakterilerin dengesizliği, aşırı besleme, yetersiz besleme, bağırsak gazının çıkarılamaması, gıda alerjileri veya intoleransları, çocukluk çağı migreninin erken bir formu, aile içinde stres veya kaygı olabileceğini anlatan Dr. Yürürer, "Doğum öncesi ve sonrası sigara içen annelerin bebeklerinde de kolik gelişme riski daha yüksektir" diye konuştu.
'ATAKLAR GECE YOĞUNLAŞIYOR'
Kolik bebek sendromu belirtilerinin ağlama ve huzursuzluk olduğunu kaydeden Dr. Yürürer, "Kolik ağlaması daha çok çığlık atma veya ağrı ifadesi gibi görülebilen yoğun ağlama atakları şeklinde, görünürde bir sebep olmadan gerçekleşir. Ağlama atağından sonra bebekte huzursuzluk ve rahatsızlık devam eder. Kolik atakları genellikle akşam saatlerinde gerçekleşir" dedi. Aşırı ağlama ve huzursuzluğun başka bir hastalığın göstergesi de olabildiğine dikkat çeken Dr. Yürürer, kolik bebek tanısı konulabilmesi için mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.
'ÖZEL BİR TEDAVİSİ YOK'
Kolik bebekler için özel bir tedavi olmadığını sözlerine ekleyen Dr. Yürürer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hedef bebeği çeşitli müdahalelerle olabildiğince rahatlatmak ve ebeveynlerin durumla başa çıkmak için ihtiyaç duydukları desteği vermektir. Bebeğin sindirim sistemindeki yardımcı bakterilerin dengesizliği kolik oluşumuna katkıda bulunur. Hekiminiz sindirim sağlığını iyileştirmek için probiyotik adı verilen faydalı bakterilerden faydalanabilir. Kolikli bebeği rahatlatmak için bebeği kucağa alıp dolaşmak veya yavaşça kucakta sallamak, bebeğin karnını ovmak veya hafif bir sırt masajı için yüzüstü uzatmak, bebek arabasında yürüyüşe çıkarmak, bebeği dik pozisyonda biberonla beslemek, emzik kullanmak, ışıkları kısmak ve diğer görsel uyarıları sınırlamak, ılık bir banyo yaptırmak gibi yatıştırıcı yöntemler kullanılabilir"
KOLİK BEBEK MÜZİKLERİ
Bazı kolik bebeklerin ritmik seslere olumlu tepki verdiğini de anlatan Dr. Yürürer, "Bu ritmik sesler aralıksız ses çıkaran makinelerin sesleri, tekrarlanan dalga, rüzgar uğultusu, yağmur, su damlaması sesleri, ya da özel hazırlanmış kolik bebek müzikleri olabilir. Bebeğin sakinleşmesi için ninni veya melodik şarkı söylenmesi de etkili olabilir. Bebek hem ebeveynlerinin sesine hem de yabancı seslere olumlu tepki verebilir ve rahatlayabilir" ifadelerini kullandı. Koliğin geçici bir durum olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Dr. Yürürer, bu süreçte ebeveynlerin de kendi sağlıklarına dikkat etmelerinin çok önemli olduğunu hatırlattı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.