Robotik cerrahi ile hata yüzde 1'in altında

Robotik cerrahi ile hata yüzde 1'in altında

Cerrahide en ileri teknoloji olarak kabul edilen robotik cerrahi, Antalya'da Prof. Dr. Levent Altınel ve Op. Dr. Cengiz Yılmaz tarafından diz protezi ameliyatlarında başarıyla uygulanıyor.

Robotik navigasyonlu diz protezini Antalya ile tanıştıran bir özel hastanede, 3 yılda hasta konforu ve kozmetiğinin öne çıkartıldığı başarılı ameliyatlar gerçekleştirildi. İleri teknolojinin uygulandığı Counter cihazıyla, doğru protez yerleşiminin sağlandığı, olası hatanın neredeyse sıfıra indirgendiği, kan kaybının azaldığı ve ameliyat kesisini küçülttüğü, iyi derecede hareket imkanı sağlandığı ifade edildi.

HATASIZ AMELİYAT

İleri teknolojinin kullanıldığı diz protezi ameliyatında Counter cihazıyla eklemin tanınmasının sağlandığını ifade eden Op. Dr. Cengiz Yılmaz, bu cihazın, protez ameliyatı sırasında kemik kesilerini yapan cerrahın bölgeyi ekrandan takip ederek daha hatasız yapılmasını sağladığını belirtti. Op. Dr. Yılmaz, "Yöntemin adı robotik navigasyon olmasına karşın ameliyatı biz yapıyoruz. Operasyon sırasında kararları veren cerrahlardır. Bu sistem sadece hatayı azaltıyor. Cerrahi uygulama doktorlar tarafından gerçekleştiriliyor" dedi.

PROTEZ ÖMRÜ 30 YILA ÇIKTI

Prof. Dr. Levent Altınel ise daha önceki yıllarda farklı sistemle yaptıkları 600 ameliyattan sonra şimdi daha ileri teknolojinin uygulandığı sistemle ameliyatları gerçekleştirdiklerini anlattı. Prof. Dr. Altınel, "Bu sayede ameliyatları daha iyi imkanlarda yapma şansımız oluyor. Ameliyatlardan sonraki en önemli şey doğru protez yerleşimini sağladığı için hasta protezlerinin uzun dönem sağ kalımı gerçekleşmekte. Böylece protez ömrünün daha uzun olacağı konusunda net konuşabiliyoruz. Artık 20 yılların üzerine çıkıp 30 yıllara kadar protezlerin ömrünün uzaması bu sayede sağlanmış olacak. Bu sistemi, cep telefonlarında kullandığımız navigasyon sistemine benzetebiliriz. Bu sayede dizde bir haritalama yaparak protez öncesi kemik kesimlerini navigasyon sistemiyle daha doğru gerçekleştirip protezi daha doğru yerleştirdiğimizden, ömrünü daha uzatmak mümkün oluyor" diye konuştu.

2020/12/08/cerrahide-en-ileri-teknoloji-olarak-kabul-edilen-robotik-cerrahi-antalyada-prof-dr-levent-altinel-ve-op-dr-cengiz-yilmaz-tarafindan-diz-protezi-ameliyatlarinda-basariyla-uygulaniyor.jpg

DİZ KİREÇLENMESİNE DİKKAT

Dostlarının tavsiyesiyle diz ağrılardan kurtulmak amacıyla hastaneye başvurduğunu ifade eden emekli eczacı Mihriban Erciyes, hastaneye geldiğinde doktorlarının muayene ettiklerini ve diz filmlerinin çekildiğini, ileri derecede eklem kireçlenmesi hastalığı olduğunun tespit edildiğini söyledi. Erciyes, "Navigasyon sistemiyle diz protezi ameliyatı yapmayı önerdiler, ben de kabul ettim. Hatayı çok azalttığı, yüzde 1'in altına düşürdüğünü ifade ettiler. Ameliyattan sonra yıllarca çektiğim şiddetli ağrılardan kurtuldum. İkinci gün çok rahat yürüyebiliyordum. Ameliyatım çok başarılı geçti, taburcu olmayı bekliyorum. Eşim Ali Şafak Erciyes de aynı ameliyatı oldu, o da çok memnun. Bu ameliyatı ihtiyacı olanlara tavsiye ediyoruz" dedi.

"AMELİYATTAN SONRA AYAĞA KALKTIM"

Kimya mühendisi Ali Şafak Erciyes ise "Ben de yıllarca menisküs rahatsızlığı yaşıyordum. Son zamanlarda yürüyemez hale geldim. Bu hastanede ameliyatın çok başarılı yapıldığını öğrendim. İlgili doktorla görüştükten sonra ameliyat oldum, aynı günün akşamında ayağa kalktım. Ameliyatımı yapan ellere teşekkür ediyorum" dedi.

ORTOPEDİK AMELİYATLAR KORKUTUYOR

Prof. Dr. Levent Altınel, ortopedik ameliyatların korkulan ameliyatlar olduğunu belirterek, "Örneğin kemik ve diz ameliyatları. Hastalar bize gelirken 'Acaba yürüyebilecek miyim' diye geliyor. Ameliyat olduktan sonra da eşine ve yakınlarına tavsiye ediyorlar. Burada özverili bir çalışma var. Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz. Hasta konforunu en üst seviyeye çekiyoruz. Kullandığımız cihazlarla ameliyat sonrası ağrılarını önlüyoruz, hastamıza en üst seviyede konfor sağlıyoruz. Hastalarımızın ağrısız bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler