DSÖ’den Çarpıcı Rapor: 1 Milyardan Fazla İnsan Obez!

DSÖ’den Çarpıcı Rapor: 1 Milyardan Fazla İnsan Obez!

Lancet tıp dergisi tarafından bir araştırma yayınlandı. Buna göre, dünya çapında bir milyardan fazla insan şu anda obeziteden muzdarip. Ayrıca obez sayısı 1990'dan bu yana dört kattan fazla arttı. İşte detaylar…

İki kurumun yaptığı araştırmalar dünya genelindeki obez sayısını gözler önüne seriyor. Dünya Sağlık Örgütü ile yapılan araştırmaya göre, “obezite” özellikle daha yoksul ülkeleri vurdu. Ancak çocuklar ve ergenler arasında oran yetişkinlerden daha hızlı artıyor.

OBEZ, DÜNYA GENELİNDE YAYGINLAŞIYOR

4 Mart Dünya Obezite Günü öncesinde bir çalışma yayınlandı. 1990 yılında dünyada yaklaşık 226 milyon obez yetişkin, ergen ve çocuk olduğunu tahmin ediyor. Rakam 2022'de 1.038 milyara yükseldi.

ekran-resmi-2024-03-02-10-50-10.png

DSÖ'de sağlık için beslenme direktörü olan Francesco Branca, bir milyar insanın üzerindeki artışın "beklediğimizden çok daha erken" geldiğini söyledi. Doktorlar obezite sayılarının hızla arttığını bilirken, sembolik rakam daha önce 2030'da bekleniyordu.

ÇOCUKLARDA OBEZ ORANI YÜKSELİŞTE

Kıdemli yazar Majid Ezzati, obez sorunu çocuklarda daha fazla olduğunu aktardı. Ezzati, 1990'dan önce bile yetişkinlerde görülen bir yörüngeyi yansıtarak, çocuklar arasındaki obezite oranlarındaki artışı "çok endişe verici" olarak nitelendirdi. Aynı zamanda, yüz milyonlarca insanın hala yeterli yiyeceği olmadığını aktardı.

Sağlık açısından bakıldığında obez insanlarda hastalıklar baş gösterebilir. Diyabetin erken başlangıcı, kalp ve böbrek hastalığı ve diğer bir dizi ciddi sağlık durumuyla olan bağlantı göz önüne alındığında, erken ölüm ve sakatlık riski altında kalabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler