Doğumsal Kalp Hastalığı Olan Çocuklar İçin Covid-19 Uyarısı

Doğumsal Kalp Hastalığı Olan Çocuklar İçin Covid-19 Uyarısı

DÜNYADA baskın varyant olan Delta varyantı ve alt varyantlarının yol açtığı yeni dalgada çocuk ve genç erişkinlerin daha çok etkilenmeye başladığını işaret eden Op. Dr. Çağrı Kayıpmaz!dan önemli açıklamalar geldi.

"Bu yaş grubundaki vaka artışı her ne kadar hastane yatışlarına ileri yaştaki erişkinlerde olduğu kadar yansımasa da, hastanede yatırarak takip etmek zorunda olduğumuz çok küçük yaştaki vakalarımız da var. Bu durum doğumsal kalp hastalığı olan miniklerimiz için de fazladan bir risk anlamı taşımaktadır" dedi.

Ülkemizde ve dünyada canlı doğan her 1000 çocuktan 6-10'unun (ortalama her 100 canlı doğumdan biri) doğumsal kalp hastalığı ile doğduğuna dikkat çeken Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Çağrı Kayıpmaz, doğumsal kalp hastalığı bulunan çocukları olan ailelere Covid-19'la ilgili uyarılarda bulundu.

Covid-19 pandemisinin yaklaşık iki yıldır dünyada yüz milyonlarca insanın hastalanmasına, yaklaşık 5 milyon insanın da yaşamını kaybetmesine sebep olduğunu hatırlatan Op. Dr. Kayıpmaz, sosyal yaşantımızın yanı sıra, diğer insanlarla temasımız, yeme-içme alışkanlıklarımız ve bütün günlük rutinlerimizin değiştiğini vurguladı.

ONLAR DİĞER ÇOCUKLAR KADAR ŞANSLI DEĞİL

Doğumsal kalp hastalığı ile mücadele eden miniklerin ilk üç dalgada ne yazık ki diğer çocuklar kadar şanslı olmadığını belirten Op. Dr. Çağrı Kayıpmaz, şunları söyledi:

"Onlar hep yüksek risk grubundaydı. Çünkü ağır bir kronik kalp hastalığıyla dünyaya gelmişlerdi ve koronavirüs onların dirençlerini ve organlarını normalden daha fazla etkilemeye müsaitti. Ayrıca erişkin yaş grubunda geçerli olan tüm risk faktörleri, doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerimizde de vardı. Çok küçük yaştaki çocuklarda Covid-19 aşılarının etkililiği ve güvenliğine dair yayımlanmış bilimsel çalışmalar henüz olmadığından, minik bebekleri aşı ile koruma şansımız da şu an için bulunmamaktadır."

Dünyada baskın varyant olan Delta varyantı ve alt varyantlarının yol açtığı yeni dalgada, çocuk ve genç erişkinlerin daha çok etkilenmeye başladığını ifade eden Op. Dr. Çağrı Kayıpmaz, "Bu yaş grubundaki vaka artışı her ne kadar hastane yatışlarına ileri yaştaki erişkinlerde olduğu kadar yansımasa da, hastanede yatırarak takip etmek zorunda olduğumuz çok küçük yaştaki vakalarımız da var. Bu durum doğumsal kalp hastalığı olan miniklerimiz için de fazladan bir risk anlamı taşımaktadır" dedi.

MİNİKLERİ KORUYACAK ÖNERİLER

Op. Dr. Kayıpmaz, hastalığa yakalandığı takdirde hastalığı ağır geçirme riski olan minikleri korumak için önerilerini şöyle sıraladı:

"Çocukların aileleri ve çocuklarla temas kuracak, onların bakımından sorumlu olabilecek tüm erişkinler, tam doz aşılarını yaptırmış olmalıdır. Maskesiz hastaya yaklaşılmamalıdır. Bu dönemde ev halkı haricinde kimse çocuklarla fiziksel temas kurmamalıdır. Doğumsal kalp hastalıklı çocuklara ev halkı harici kimse çocuklara maskesiz olarak yaklaşmamalıdır. Çocukların odasına mümkün olduğunca ziyaretçi alınmamalı ve odalar düzenli olarak gün içerisinde havalandırılmalıdır. Çocukların bakımı öncesinde ve sonrasında eller mutlaka sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Evlere güneş ışığının girmesine olanak sağlamak için perdeler gün içerisinde açılmalıdır. 2 yaşının üzerindeki doğumsal kalp hastalığı olan çocukları ev dışına çıkarırken mutlaka onlara da cerrahi maske takılmalıdır. Çocuklar ebeveynlerin yanındayken kalabalık ortamlara girilmemelidir (alışveriş merkezi, kafeterya, kantin, vb.)

2 yaş altı doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarımızı dışarı çıkardığımızda onlara yaklaşabilecek herkese maske ve en az 1,5 metre fiziki mesafe kuralı hatırlatılmalıdır. Soğuk algınlığı, grip ve benzeri belirtiler gözlenen çocuklara mutlaka Covid-19 PCR testi yapılmalıdır ve gerekirse erken tedaviye başlanmalıdır. Covid-19'a yakalanan doğumsal kalp hastalığı olan bebekler hastanede yatırılarak tedavi edilmelidir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler