Bebeklerdeki Alerjik Durumlara Özen Gösterilmeli

Bebeklerdeki Alerjik Durumlara Özen Gösterilmeli

Uzm. Dr. Zafer Berber, alerji testlerinin şikâyetlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Alerji testleri her yaşta yapılabilir ancak bebeklik ve yaşlılıkta değerlendirme daha dikkatli yapılmalıdır.

Gıda alerjilerinde günümüzde özel bir tedavi yöntemi yoktur. Gıda alerjilerinde çocukluk çağında kronikleşme daha nadirdir. Sabır ve özenli bakım ile hastalığın üstesinden gelinebileceği unutulmamalı" dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Zafer Berber, gıda alerjisini, gıda alımı sonrası gıdadaki bir maddeye karşı duyarlı kişilerde bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesi olarak tanımladı. Uzm. Dr. Berber, "Bunun için daha önceden bu gıdanın deri ya da solunum yoluyla alınması sonucunda kişinin bu gıdaya duyarlılık göstermesi (vücudunun alerjik tepki vermesi) gereklidir. Sonraki karşılaşmalarda sisteme (deri, solunum ve mide bağırsak sistemi) yönelik yakınmalar ortaya çıkmaya başlar" diye konuştu.

TOPLUMDA GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 3-5 ARASINDA

Gıda alerjilerinin toplumda görülme sıklığının yüzde 3-5 arasında olduğunu belirten Uzm. Dr. Zafer Berber, yapılan çalışmalarda besin alerjilerinin iki farklı grupta toplandığını söyledi. Birinci grubun süt ve ürünleri, düşük oranda kırmızı et, yumurta ve tavuk eti, çerezler, deniz ürünleri (balık ve deniz kabukluları), tropikal meyveler (ananas, muz, avokado, kivi, mango, narenciye) olduğunu belirten Uzm. Dr. Berber bu grubun en sık görülen grup olduğuna dikkat çekti. Uzm. Dr. Berber ikinci gruba ise buğday, pirinç, susam, soya, patatesi örnek gösterdi.

ALERJİ TANISI AİLEDEN ALINAN BİLGİLERLE KONUR

Alerji tanısının aileden alınan bilgilerle konulduğunu belirten Uzm. Dr. Zafer Berber, şu bilgileri paylaştı:

"Yapılan testler tanıyı destekler ya da desteklemez. Bir diğer deyişle sadece test ile tanı belirlenmez. Klinik daha önemlidir. Alerji testleri duyarlı ancak özgül değildir. Alerjeni saptayabilir ancak klinik uyumluluğu ayırt ettirmez. Yanlış pozitif ya da negatif çıkabilir. Bu nedenle mutlaka şikâyet ile birlikte değerlendirilmelidir. Negatif gücü daha güçlüdür. Her yaşta yapılabilir. Ancak bebeklik ve yaşlılıkta değerlendirme dikkatli yapılmalıdır."

FIRINLANMA VE PİŞİRME GIDANIN ALERJİ YAPMA İHTİMALİNİ KIRABİLİR

Kişide alerjen gıda toleransının yavaş yavaş geliştiğini belirten Uzm. Dr. Zafer Berber, "Diyetin üzerinden 6 ay- 1 yıl geçtikten sonra alerjen gıda tekrar denenebilir. Alerjen gıdanın açılımı (yeniden verilmeye başlanması) önce fırınlanmış şekilde olmalıdır. Çünkü fırınlanma ve pişirme, gıdanın alerji yapmak ihtimalini kırabilmektedir" ifadelerini kullandı.

GIDA ALERJİLERİNDE ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİKLEŞME NADİRDİR

Ciddi alerjik reaksiyonu ya da anafilaksi tablosu gelişen olgularda mutlaka uyarıcı yaka kartı ya da bileklik taşınması gerektiğini dikkat çeken Uzm. Dr. Zafer Berber, "Aile ve yaşı uygunsa çocuğa durum anlatılmalı ve çevresi bilgilendirilmelidir. Acil durumlarda evde ve bulunduğu yerde kullanılmak üzere otomatik adrenalin oto enjektörü sağlanmalıdır. Kullanımı konusunda aile ve çevresi bilgilendirilmelidir. Gıda alerjilerinde çocukluk çağında kronikleşme nadirdir, sabır ve özenli bakım ile bu sorunun üstesinden gelinebilir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler