Sokak Hayvanları için Yapılan Düzenlemede 'Ötanazi' Kelimesi Kanun Tasarısı Metninden Çıkarıldı

Sokak Hayvanları için Yapılan Düzenlemede 'Ötanazi' Kelimesi Kanun Tasarısı Metninden Çıkarıldı

AK Parti Grubu'nun sunduğu önerge, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin 5. maddesindeki "ötanazi" ibaresinin çıkarılmasını sağladı.

Ülke genelinde önemli bir gelişme yaşandı: Başıboş sokak köpeklerine ilişkin yasa tasarısında "ötanazi" kelimesi çıkarıldı. Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam ediyor. Bu değişiklik, toplumda tartışmalara neden olan konuya ilişkin yeni bir dönem başlatırken, hayvan hakları savunucuları ve kamuoyu arasında büyük bir merakla takip ediliyor.

 TASARIDAN "ÖTANAZİ" İBARESİ ÇIKARILDI

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde, AK Parti tarafından sunulan değişiklik önergesiyle hayvanları koruma kanun teklifinin 5. maddesinde yer alan "ötanazi" ibaresi metinden çıkarıldı. Yapılan değişiklikle birlikte, kanun teklifinin 13'üncü maddesinin birinci fıkrasından önce, bakımevlerine alınan köpeklerle ilgili yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre, insan ve diğer hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan köpekler için "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasında belirtilen tedbirler" uygulanacak.

BELİRTİLEN KANUN İSE ŞÖYLE:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

YAPILAN GÖRÜŞMELERDE GERGİNLİK YAŞANDI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmeler sırasında gerginlik yaşandı. Muhalefet milletvekilleri, bazı hayvan hakları derneklerinin temsilcileri ile hukukçuların toplantıya alınmasını talep etti. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Özellikle Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı, Veterinerler Birliği ve bazı gazeteciler içeri alınmıyor. Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı'nın burada olmasının hiçbir sakıncası yok. Bir şey daha söylemek isterim; Meclis geleneklerinde komisyondaki görüşmelerin televizyonda yayınlanması gibi bir zorunluluk yok; ancak 4 milyon hayvanın katledileceği bir yasayı görüşmek de yok. Bu nedenle bu konu son derece hassas, sizlerden biraz daha hassasiyet göstermenizi diliyorum. Özellikle bazı büyük gazetelerin temsilcileri, Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı ve Veterinerler Birliği Başkanı'nın buraya alınmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın talebi üzerine veteriner hekimleri temsilen bir veterinerin toplantıya alındığını belirterek, "Maddelere geçtik ve şu anda kanun teklifinin maddelerini görüşüyoruz. Geneli üzerindeki görüşmelerde bahsettiğiniz tüm STK'ların, odaların veya baroların konuşmalarını sağladık. Bu konuda ortak bir karar alarak yol aldık. Şimdi sizden ricamız işimize odaklanmamızdır." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler