Oy Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor? Hangi Oylar Geçersiz Sayılacak?

Oy Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor? Hangi Oylar Geçersiz Sayılacak?

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçmenler nelere dikkat etmeli? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 5 adımda oy kullanma rehberini yayımlandı. İşte tüm detaylar...

Bugün gerçekleşen yerel seçimlerde, ilk kez oy kullanacak olan vatandaşların sıkça sorduğu "Nasıl oy kullanacağım?" sorusu, merak konusu oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), tarafından sandık kurullarına gidip kabinlerde oy kullanacak olan vatandaşlar için oy kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini 5 adımda nasıl oy verileceğiyle ilgili rehberini yayımladı.

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğu da önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Seçmenlerin, oy kullanma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için YSK'nın yayımladığı rehber ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

1- NEREDE OY KULLANILACAĞI NASIL ÖĞRENİLECEK?

​​​​Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını nereden öğrenecek? YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden öğrenebilecek.

Oy verme günü ise seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacağı belirtildi.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Belirtilen illerin dışında kalan diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak açıklandı.

Oy verme işleminin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Oy verme saatinin bitmesi ile sonra gelen seçmenler oylarını kullanamayacak.

secim-2207357-2.jpg

2- SEÇMENİN KİMLİK BELGESİNİ YANINDA BULUNDURMASI ZORUNLU

Oy vermek için sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek. Ardından seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen ise oyunu kullanamayacak.

3- OY VEREN VATANDAŞ CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRMEYECEK

Oy vermek için sandık başına geçen seçmen, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

4- OY PUSULASINA MÜHÜR DIŞINDA HERHANGİ BİR İŞARET KONULMAYACAK

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği adaylar için ayrılan bölümden dışarı taşırmayarak "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.

Seçmenin oyunun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması gerektiği ve işaret konulmaması gerektiği açıklandı. Oy kullanıldıktan sonra zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen seçmene yeni pusula isterse yenisi verilmeyecek.

5- OY KULLANDIKTAN SONRA OY KULLANAN KİŞİ İMZA ATACAK

Oy kullanmak için sandık başına geçen seçmenin zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler