“İstanbul’a Çökecekler” Söylemi Ne Anlama Geliyor?

“İstanbul’a Çökecekler” Söylemi Ne Anlama Geliyor?

Türkçemiz, zengin bir kelime hazinesine sahiptir. Dilimizdeki atasözleri, deyimler, maniler; duygu ve düşüncelerimizi anlatmanın en iyi yollarıdır. İfadelerimizi anlatmanın yollarından biri de deyimleri kullanmaktır. Deyimler sayesinde kelimeler hem...

Türkçemiz, zengin bir kelime hazinesine sahiptir. Dilimizdeki atasözleri, deyimler, maniler; duygu ve düşüncelerimizi anlatmanın en iyi yollarıdır. İfadelerimizi anlatmanın yollarından biri de deyimleri kullanmaktır. Deyimler sayesinde kelimeler hem gerçek anlamında hem de mecaz anlamlarda kullanılabilmektedir. Bir şeyin üzerine çökmek deyimi de toplumun çok sık kullandığı, son günlerin en gözde deyimi olmuştur.

Bir Şeyin Üzerine Çökmek Ne Demektir?

Çökmek kelimesi ile dilimizde kullanılan pek çok deyim bulunmaktadır. Bu deyimlerden bazıları şunlardır;

  • Üzerine çökmek,
  • Diz çökmek,
  • Başına çökmek,
  • Sıkıntı çökmek,

Bir şeyin üzerine çökmek ise; bir şeyi hazmedememek, nefsine yedirememek, kabul etmemek, çok sinirlenmek, nevri dönmek gibi pek çok anlama gelir. Ayrıca çok sık kullanılan anlamlarından biri de kişinin kendisinin hakkı olmayan bir şeye el koyması, başkasının hakkını gasp etmesidir.

“İstanbul’a Çökecekler” Ne Demek?

Bir şeyin üzerine çökmek genellikle olumsuz anlamda kullanılıyor. Bu açıdan düşünüldüğünde “İstanbul’a çökmek” ifadesi olumsuz şeyler çağrıştırıyor. Özellikle son zamanlarda İstanbul ile ilgili yaşana olumsuz olaylara bakılırsa, bu kelime İstanbul ve İstanbullular için güzel bir şey ifade etmiyor. Yaşanan bu olayların halkta oluşturduğu endişe, birilerinin İstanbullunun huzurunu istemediğini gösteriyor.

Yakın Geçmişte İstanbul’u İlgilendiren Olaylar

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçiminde İstanbul belediye başkanlığını kaybeden iktidar partisi, seçimin iptali için Yüksek Seçim Kuruluna başvurmuş, sonuçta seçim iptal edilmiştir.  Seçim 23 Haziran’da halk tekrar sandığa gitmiş, tekrar belediye başkanlığına Ekrem İmamoğlu tekrar seçilmiştir. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargı mensupların hakaret ettiği iddiası ile açılan dava sonuçlanmış ve İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay hapis cezası verilmiştir. Sonuç henüz kesinleşmemişken, yaşanan olayla ilgili çeşitli söylemler ortaya atılmıştır. Kamuoyunda Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınacağı imajı oluşturulmaya çalışılarak İstanbul halkı tedirgin edilmiştir.

İstanbul halkının yaşamış olduğu bu iki olayın yankıları sadece İstanbul halkını değil tüm Türkiye’yi etkilemiştir.  Siyaset dünyası da özellikle, en son yaşanan yargı kararı ile ilgili suskunluğunu bozarak değerlendirmelerde bulunmuştur.  Ana muhalefet partisi ve onun ortağı diğer partiler ve seçmenleri tarafından yaşanan son olay “İstanbul’a çökecekler” algısının zihinlerde yerleşmesine neden olmuştur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler